用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

家事百科 今日: 15|主題: 34369

有無諗過油漆仲可以咁用

複式洋房

國民生產總值:130

功能性油漆,無甲醛,零VOC,除了美觀最重要是可以令浴室防漏水及翻新窗台

王國熱話
結婚睇清邊個係朋友
懷孕中,唔知邊間食煙吹d二手煙過來,好...
住屋問題
可以比d意見我嗎?我多心定真的?

複式洋房

siscity 發表於 16-11-30 12:57
功能性油漆,無甲醛,零VOC,除了美觀最重要是可以令浴室防漏水及翻新窗台 ...

子爵府

國民生產總值:10347

秋日勳章 炎夏勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章

回覆樓主:

就咁油在石屎地上或地磚上?浴室經常濕咪好易剝落?

複式洋房

當然不會,因這功能性油漆一D水份也不含所以密度很高附著力很好,絕對不會剝落與外面防水料不同。
而且你們所認識的油漆,大多是裝飾性油漆亦即是油牆的乳膠漆,功用全不同。

子爵府

國民生產總值:10347

秋日勳章 炎夏勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章

回覆樓主:

原來重點係功能性油漆,真係唔識呢樣。

複式洋房

回覆 5R2H 的帖子

是呀!是歐洲技術,香港未多人識,所以想多D人了解。

複式洋房

大宅

國民生產總值:2889

什麼牌子?邊度買? 有無link?

複式洋房

回覆 littlebb228 的帖子

是化工公司生產,主要用在建築工程上,現在推至家居上,如果本身有興趣DIY更好。

版主

國民生產總值:23761

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 2015xmas

其實D大廠(例如多X士, 日X漆)都有差不多產品, 點解冇乜人知呢?

原因係冇推廣, 師父都唔知? 定D師父都唔係好信成效呢?

複式洋房

回覆 clpapa 的帖子

其他廠是有類似產品, 也有裝修師父用,成效我不說了只解釋兩者分別

其他廠出的成份是丙烯酸樹脂加其他聚合物包括水份,固體只有50%,強度不足。

而我介紹的成份是樹脂不含水份,固體是100%,所以基本上任何地方也可以,外國隧道、池也應用。

男爵府

國民生產總值:5858

發表於 7 天前 |顯示全部帖子
siscity 發表於 16-12-2 18:11
回覆 clpapa 的帖子

其他廠是有類似產品, 也有裝修師父用,成效我不說了只解釋兩者分別

可否提供牌子名稱?

複式洋房

發表於 6 天前 |顯示全部帖子
回覆 KCWO 的帖子

產品市面買不到,原因是生產公司要確保用家認識正確使用方法,故提供免費教學,希望用得其所,待有興趣人士了解才決定購買

男爵府

國民生產總值:6285

產品耐唔耐用先?

大宅

國民生產總值:1112

幾多錢幾多g?

複式洋房

發表於 5 天前 |顯示全部帖子
回覆 teddybearhk 的帖子

可以回答你非常耐用
因為這油漆發展出來早期是應用在大型機建如橋樑上,已取得多項認証,你想像吓如不耐用要常維修他們的維修費用將無法想像。

複式洋房

回覆 kiuzoe 的帖子

2XX 1kg,而用量看你應用在那,如第一幅相企缸因注重防漏要油2-3層;第二幅相廚房只油一層,不同應用及不同物料層數比例也不同。

珍珠宮

國民生產總值:36917

回覆 siscity 的帖子

第二幅你油啡色定白色,用白紙舖住有乜用,要幾耐先乾才可使用。thx!

複式洋房

回覆 HLDMaMa 的帖子

我攝影技術咁差咩?啡色是未油前,而白色不是白紙呀是油了白色的油,顏色是可以配的。基本上油了幾小時後已可行走,但它的硬度還不停形成中,所以如放重型物品最好1-2日後待完全穩定。

複式洋房

發表於 3 天前 |顯示全部帖子
壓花效果,有海洋感覺嗎?
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎