用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

今日: 350|主題: 48906

政府醫院順產好?定私家生好?

複式洋房

國民生產總值:150

發表於 3 天前 |顯示全部帖子
如題?

大宅

國民生產總值:1108

我果時就諗開刀定順產而去決定
順產就公立,開刀就c+

複式洋房

國民生產總值:172

joymartin410 發表於 16-11-30 13:51
我果時就諗開刀定順產而去決定
順產就公立,開刀就c+

Yes 我都係

大宅

國民生產總值:1357

我打算去私家順產,上年有2個朋友喺公立生,下面都縫得唔好,佢地叫我有能力就去私家~
p.S. 公立都有好多好例子嘅~~

子爵府

國民生產總值:11816

動物勳章 ILLUMA Inspired by Nature勳章 畀面勳章

回覆樓主:

睇你經濟能力同埋你地需要,我係公立順產,聯針第3日已經唔痛,3星期埋好口了。不過我爆得少,呢啲睇彩啦

大宅

國民生產總值:1064

我會選政府,朋友生完佢地都話D姑娘幾好

伯爵府

國民生產總值:16987

Ruthie 發表於 16-11-30 13:11
如題?
我自己經驗就覺得政府好好,各方面(包括環境、設施、醫護人員態度同手勢等)我都好滿意。不過有啲人可能有特別要求,例如一定要開刀、順產一定要無痛、要指定醫生、或對政府醫院冇信心,咁就揀私家囉。

珍珠宮

國民生產總值:31112

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆:政府醫院順產好?定私家生好?

我自己就揀私家。

複式洋房

國民生產總值:151

回覆樓主:

up

別墅

國民生產總值:813

我揀政府,無有怕

子爵府

國民生產總值:11896

畀面勳章 BK Milk勳章 2015xmas

回覆:政府醫院順產好?定私家生好?

我順產,冇用冇痛,都揀私家生,政府聽得太多唔好分享!

複式洋房

國民生產總值:108

Purple_0322 發表於 16-11-30 15:30
睇你經濟能力同埋你地需要,我係公立順產,聯針第3日已經唔痛,3星期埋好口了。不過我爆得少,呢啲睇彩啦
...

想問順產縫針需要回去拆線嗎?

子爵府

國民生產總值:11816

動物勳章 ILLUMA Inspired by Nature勳章 畀面勳章

Yuki_8866 發表於 16-11-30 19:14

唔洗,佢自己會溶既,不過我就有少少線頭突出黎溶唔到,產後覆診時醫生幫我剪。

男爵府

國民生產總值:5025

Yuki_8866 發表於 16-11-30 19:14

睇你醫生用邊隻線.. 我上胎私家順產,醫生用唔溶嘅線,我要返去拆線

洋房

國民生產總值:94

回覆樓主:

我自己選擇開刀,所以私家
第一胎感覺良好
第二胎仍然選擇開刀

複式洋房

國民生產總值:150

發表於 前天 01:02 |顯示全部帖子
sodababy 發表於 16-11-30 17:37
我順產,冇用冇痛,都揀私家生,政府聽得太多唔好分享!

咁在私家順產值得嗎?

複式洋房

國民生產總值:162

發表於 前天 09:16 |顯示全部帖子
我都煩緊 一直都唸住私家順產 但啲人一聽到話私家順產就話笨
一係公立順產 一係私家開刀

大宅

國民生產總值:1513

發表於 前天 09:22 |顯示全部帖子
tantanania 發表於 16-11-30 13:53
我打算去私家順產,上年有2個朋友喺公立生,下面都縫得唔好,佢地叫我有能力就去私家~
p.S. 公立都有好多 ...
但而家好多去到私家生, 醫生實會說你開刀, 因為佢地吾想浪費時間等你

大宅

發表於 前天 10:12 |顯示全部帖子
tammylo88 發表於 16-12-1 09:22
但而家好多去到私家生, 醫生實會說你開刀, 因為佢地吾想浪費時間等你

我睇林勇行醫生,佢診所極鼓勵人地順產嘅,叫我地盡可能唔好開刀~
所以可以放心

大宅

發表於 前天 10:15 |顯示全部帖子
Ruthie 發表於 16-12-1 01:02
咁在私家順產值得嗎?

我有2位朋友政府幫佢地縫下面,縫得唔好最後要去私家縫過,當然呢啲係special cases

我自己去私家就諗埋老公,家人可以9am-9pm 陪住我,幫我縫嘅一定係識嘅醫生(喺group 度見到有媽媽講係實習/助產士縫)

當然過程、環境、食物都係考慮啦
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎