用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

自由講場 今日: 4265|主題: 869298

有無人知呢部鋼琴原價大約幾錢?  

男爵府

國民生產總值:5389

發表於 6 天前 |顯示全部帖子
朋友個朋友放
開$22000
我完全唔識琴
想買俾女女用
女女初學
價錢OK嗎?
原價大約幾多?
Thx

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

男爵府

mariyar 發表於 16-11-30 13:18
朋友個朋友放
開$22000
我完全唔識琴

大宅

國民生產總值:4080

2015xmas

有單, 叫佢 show 比你睇咪知 law

珍珠宮

國民生產總值:44266

朋友個朋友放
開$22000
我完全唔識琴
COPY FROM OTHER FORUM...(( 個人覺得都幾有道理 ))

如果你可以俾得二萬蚊, 又鍾情yamaha, 點解唔去通利選擇全新的琴?
我第一部琴, 跟了我足足有廿年以上, 係kawaii, 我學琴期間係經常練琴至深夜,一部琴去到十年, d key 就變得冇彈力, 雖然調音師會整得到, 但過半年又黎過. 所以我可以講, 一部彈左咁多年的琴, 無論佢翻新的幾好present 係你面前, 你買回去用多兩用, 舊問題一定再浮現出來.

二手琴, 唔似車, 冇得睇行車里數, 佢話用左六年,但可以已有十年,你真係睇唔到, 唯有"信"
幾千蚊價錢買回來粗用都ok, 但我見你出手二萬以上, 我真係建議你買部新的.

另外, 日本琴的共嗚感係冇歐洲琴做得咁好的, yamaha 的音質同手感係好好, 正價二萬蚊以上就更係再靚啦, 但就欠缺"共嗚", 不過我都係用日本琴長大的, 到你小朋友考到八級, 再由佢自己決定買其他歐洲琴都得啦

珠媽    發表於 5 天前

珍珠宮

國民生產總值:44266

朋友個朋友放
開$22000
我完全唔識琴
http://www.dcfever.com/trading/view.php?itemID=4340186

侯爵府

國民生產總值:21579

回覆 pbpk03845784 的帖子

但琴價錢貴左很多, 二萬多依家只能買到中國或印尼制, 牌子就係YAMAHA。

我09年買部KWAII K3, 全新日本, $28000, 依家已經脹價不少。

wcpcelia    發表於 6 天前

男爵府

pbpk03845784 發表於 16-11-30 14:48
COPY FROM OTHER FORUM...(( 個人覺得都幾有道理 ))

如果你可以俾得二萬蚊, 又鍾情yamaha, 點解唔去通利 ...

呢段我都睇過
所謂共嗚其實我都唔識
去過栢斯
見D琴部部都4-5萬
所以實在唔知點揀

伯爵府

國民生產總值:16158

好媽媽勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

22k 買2手u1 啦. 買yamaha 一定要u1先值錢.
其他只值幾千.

珠媽    發表於 5 天前

男爵府

NICOLE123 發表於 16-11-30 15:11
22k 買2手u1 啦. 買yamaha 一定要u1先值錢.
其他只值幾千.

U1可以$22000買到?

伯爵府

國民生產總值:16158

好媽媽勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

mariyar 發表於 16-11-30 15:28
U1可以$22000買到?
當然要睇年份啦.

大宅

國民生產總值:4493

朋友個朋友放
開$22000
我完全唔識琴

你心中想比幾多?其實22000,買u系唔貴,但你這部唔係,所以唔係咁值。真心想買長期用,可選擇供,咁又有得揀,又不用擔心其他野。
但如初學可去通利租之後買。

伯爵府

國民生產總值:19413

回覆:有無人知呢部鋼琴原價大約幾錢?

如果係我比得$22000!我會索性買個全新既琴比個女!如果一下子經濟唔容許!都可以做分期

版主

國民生產總值:97238

動物勳章 夏天玩到顛 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

點會十年琴無彈力,整返半年又黎過呀。
我以前部英雄牌鋼琴就會!

男爵府

國民生產總值:7834

回覆樓主:

22000,我覺得狼

男爵府

Charlotte_mom 發表於 16-11-30 15:53
點會十年琴無彈力,整返半年又黎過呀。
我以前部英雄牌鋼琴就會!

其實我就係唔知先上黎問大家
有英雄牌咁攪笑

侯爵府

國民生產總值:21348

bik1229 發表於 16-11-30 14:59
回覆 pbpk03845784 的帖子

但琴價錢貴左很多, 二萬多依家只能買到中國或印尼制, 牌子就係YAMAHA。
我家部U3都十幾年了, 原來而家個價仲貴我個時買

侯爵府

國民生產總值:22503

回覆樓主:

22000,我覺得二手價算貴,唔急既可以再搵平d 既琴。

複式洋房

國民生產總值:400

出得$22000,我會買新琴。

複式洋房

國民生產總值:365

通利唔係做緊大減價咩

大宅

國民生產總值:1361

pbpk03845784 發表於 16-11-30 14:48

如果你可以俾得二萬蚊, 又鍾情yamaha, 點解唔去通利 ...

我覺得呢個人都唔係好識鋼琴,如果係咁,人人買個琴10年都要換?
我彈琴彈左25年,同一部琴完全無問題,
8級後仲專登搵舊琴黎買,如果搵到Keep 得好嘅舊琴,無論手工、用料都好過而家好多。

再講,歐洲琴係唔啱香港氣候用,歐洲天氣比教乾燥,好多好多年前,要sell 黎亞洲嘅琴係要特別處理,因為亞洲太潮濕。

saming999    發表於 6 天前
若曦    發表於 6 天前
芝麻街    發表於 6 天前
jenniecatcat    發表於 6 天前
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎