用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

自由講場 今日: 1448|主題: 869612

你係BB父母會點?  

珍珠宮

國民生產總值:44220

老公同行朋友,生左BB,坐月自己屋企,兩邊阿媽輪流上屋企負責飲食!最近BB已經2個月大,兩邊阿媽成日帶D三姑六婆親戚朋友輪住睇BB,有D人仲手多多又抱又摸,結果BB終於病左,發高燒入左醫院,話咩細菌入血,要留院一排!BB父母極傷心又嬲,諗緊下一步點做好?

男爵府

國民生產總值:6717

回覆樓主:

呃,好難證實系因為d三姑六婆又摸又抱搞到bb病wor,bb病固然父母辛苦,但如果對兩邊阿媽都甘決絕唔俾見系咪ok先?以後唔見啦,斷絕關係啦,真系一世唔好見先好。老實講我唔會因為bb而斷絕同自己父母嘅關係,只會自己做多d,提下長輩抱前要洗手,唔好嘴對嘴甘錫,宜家先兩個月za,甘大反應以後點同佢地繼續相處。

侯爵府

國民生產總值:20988

提醒兩老密d洗手,親戚來探由母親抱住,望一望抱番入房。三姑六婆冇衞生意識,掂都唔得。

大宅

國民生產總值:3932

回覆樓主:

成件事罪魁禍首係有病果位親友,明知自己唔舒服根本唔應該去探bb,仲要抱bb
長老係bb兩個月大至帶親戚朋友睇bb,其實唔過份,好多媽媽岩岩生完bb,已經要係醫院應酬親戚,親戚黎到實又抱又摸bb,仲有傳統十二朝親戚又上黎睇bb食薑醋.....

其實依加bb有事可以大條道理謝絕一切閒雜人等!希望bb早日康復

男爵府

國民生產總值:6685

下...應該係諗長遠...
邊個幫手湊同埋...同兩邊老人家講...
唔好安排太多人上屋企啦!

如果做FTM...就要兩邊父母放手俾個FTM..
偶然上去幫好..(但最好唔好帶人上屋企)

珍珠宮

國民生產總值:31124

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆:你係BB父母會點?

咪叫佢地唔會帶人上黎囉,可以點?

侯爵府

國民生產總值:22866

BB病左入院,做嫲嫲/婆婆嘅都一樣傷心難過,何必再去怪佢地同傷害佢地,同佢地講BB要休息,吾好成日帶其他人上嚟

男爵府

國民生產總值:9025

kavenzou 發表於 16-11-30 14:17
BB病左入院,做嫲嫲/婆婆嘅都一樣傷心難過,何必再去怪佢地同傷害佢地,同佢地講BB要休息,吾好成日帶其他 ...
冇錯,唔好打完齋唔要和尚,當初老人家照顧就得,有咩事又怪罪老人家。

瑪瑙宮

國民生產總值:136567

回覆樓主:

大宅

國民生產總值:3900

回覆樓主:

親戚就話啫, 三姑六婆都要嚟, 咪好忙囉…抱b前要洗手+病左就帶口罩係常識, 做阿媽嘅要即場出聲講, 2老可能唔好意思講。

象牙宮

國民生產總值:239851

動物勳章 認識瑞士牛牛第一回 樂桃猴年勳章 我的育兒心得勳章 貓狗褓姆 想生BB熱投 hashtag影視迷勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 2015xmas

唯有提佢地掂 BB 前要洗手囉
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

侯爵府

國民生產總值:23982

借此說明謝絕親友探訪, 待BB大D先

男爵府

國民生產總值:8887

至多叫佢地唔好再帶人上黎睇BB,唔係可以點?斷絕關係嗎?

侯爵府

國民生產總值:23241

回覆樓主:

唔發生都發生左,唯有提醒佢地以後唔好帶3姑6婆上黎,並且要注意衛生囉!如果唔係可以點?斷絕關係咩?

珍珠宮

怪獸青BB 發表於 16-11-30 14:05
呃,好難證實系因為d三姑六婆又摸又抱搞到bb病wor,bb病固然父母辛苦,但如果對兩邊阿媽都甘決絕唔俾見系咪o ...

咁又係好難講究竟邊個錯,而家BB仲係醫院,由於限人數探病照顧,應該只係BB父母去照顧!個爸爸苦惱緊點開口

珍珠宮

艾森 發表於 16-11-30 14:14
成件事罪魁禍首係有病果位親友,明知自己唔舒服根本唔應該去探bb,仲要抱bb
長老係bb兩個月大至帶親戚朋友 ...

BB仲係醫院架,暫時得父母照顧!究竟係咪有人病左照摸BB就唔知喇,醫生話有細菌,要打抗生素留院

翡翠宮

國民生產總值:95344

玩具勳章 BK猜猜猜慶中秋

我有朋友差唔多情況, 真係同四大長老講明BB身體弱,除左四大長老,其他人等一概謝絶探訪。
“Nothing in the world is more dangerous than sincere ignorance and conscientious stupidity.”
― Martin Luther King Jr.

珍珠宮

Reema 發表於 16-11-30 14:14
下...應該係諗長遠...
邊個幫手湊同埋...同兩邊老人家講...
唔好安排太多人上屋企啦!

5個月大前會由BB媽媽湊,之後會請工人,從來無話要兩邊阿媽湊架!

男爵府

國民生產總值:7562

各自同自己父母講,減少探訪

cindy1009    發表於 16-11-30 15:48

珍珠宮

香蕉宝宝 發表於 16-11-30 14:29
親戚就話啫, 三姑六婆都要嚟, 咪好忙囉…抱b前要洗手+病左就帶口罩係常識, 做阿媽嘅要即場出聲講, 2老可能 ...

聽講係老人家既麻雀腳,你知啦,有D人好要面要曬命架嘛!估唔到BB無咩出街,咁都衰左病到咁!不過BB媽媽有無著緊,唔比其他人掂就唔知喇,比我一定會望到實
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎