用戶登入

找回密碼 | 註冊

義工

自由講場 今日: 502|主題: 921861

驗血報告cancer 指數偏高

男爵府

國民生產總值:6807

BKXmas勳章

但又搵唔倒咩原因。已做body check. 日常生活冇頭暈身慶, 咁仲可以點?

男爵府

國民生產總值:6663

BKXmas勳章

回覆樓主:

邊種指數?

珍珠宮

國民生產總值:36267

BKXmas勳章

fishfish121 發表於 16-11-30 13:57
但又搵唔倒咩原因。已做body check. 日常生活冇頭暈身慶, 咁仲可以點?
...
個驗身報告有冇俾家庭醫生過目先???醫生點講??

子爵府

國民生產總值:14398

BKXmas勳章

回覆樓主:

朋友去公司免費驗身,話身體很差,朋友辭職在家,等政府報告 出來不是很差 現在結婚生孩子了。

大宅

國民生產總值:1711

BKXmas勳章

fishfish121 發表於 16-11-30 13:57
...

聽聞這種指數唔太準確的,找醫生再詳細檢查吧

funfun759    發表於 16-11-30 17:06
wcpcelia    發表於 16-11-30 15:42

大宅

國民生產總值:4835

BKXmas勳章

呢d指數要綜合好多野架

珍珠宮

國民生產總值:36267

BKXmas勳章

brother4 發表於 16-11-30 14:03
朋友去公司免費驗身,話身體很差,朋友辭職在家,等政府報告 出來不是很差 現在結婚生孩子了。
...
其實呢, 對D整套驗身服務, 報告出左又話乜數唔對路, 乜數偏低, 尼D係有D搵笨成份的, 真係有心驗身, 要搵有牌西醫寫紙, 針對返個人身體狀況去驗唔同的項目, 仲有醫生跟進份報告, 解讀指數代表你身體邊庶有問題先叫正路, 胡亂拎份報告自己去解讀, 嚇死自己無命賠呀~

珍珠宮

國民生產總值:43132

雞年勳章 BKXmas勳章

...

樓主,請考慮俾多位醫生睇攞2nd opinion。

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

男爵府

國民生產總值:9121

BKXmas勳章

回覆:fishfish121 的帖子

cancer 指數好多false alarm
之後左chk又chk洗一筆錢。
你找相熟的医生問下。

大宅

國民生產總值:3071

BKXmas勳章

PSA? CEA? Ca125? 指數高,就知可以可做咩檢查跟進,不用怕(emoji)

公爵府

國民生產總值:26496

BK Milk勳章 BKXmas勳章

係邊度check?

版主

國民生產總值:112295

夏天玩到顛 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 BKXmas勳章

唔駛太擔心,朋友做腫瘤科護士,話指數唔一定可靠。check左就唔好唸太多

大宅

國民生產總值:3812

BKXmas勳章

指數好唔準 上幾個月驗CA125 都有cancer 指數,但其實係有朱古力瘤,嚇死!

wcpcelia    發表於 16-11-30 15:42

水晶宮

國民生產總值:58760

BKXmas勳章

回覆樓主:

cancer都有好多部位架,咁邊個位呢?真係睇多個醫生好喎

男爵府

國民生產總值:7307

BKXmas勳章

...
不可盡信!

10年前我屋企人BODY CHECK,又係做咩癌症指數,正常無事,點知4個月後,有末期癌症

子爵府

國民生產總值:12961

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 BKXmas勳章 2017媽媽節

有冇醫生解釋個report呀?

大宅

國民生產總值:3493

BKXmas勳章

...

良性瘤都會令癌指數升高的,不過你可從哪個高的指數就知道你應看那些專科醫生。不用太擔心。

寶石宮

國民生產總值:262187

開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 2017勳章 BKXmas勳章 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 貓狗褓姆 想生BB熱投 hashtag影視迷勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 2017媽媽節

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

大宅

國民生產總值:2655

BKXmas勳章

回覆樓主:

在職時曾經有人黎sell驗身資訊,當中包癌指數。
後尾有次去睇家庭醫生問開,佢話正常驗身唔洗驗呢樣,驗左未必準,同埋驗左個數就無話你知邊度有事,跟住比人有機可乘叫你洗錢check多幾樣…
有事要驗身最好搵家庭醫生,佢地會因應你身體作檢查項目。

男爵府

國民生產總值:5180

BKXmas勳章

回覆樓主:

我爸爸都試過驗血話癌指數高,之後做左個詳細全身檢查,完全冇事,醫生話就咁驗血就話癌指數高,有時唔正確喎!唔好擔心,去check清楚啦!
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎