用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

今日: 2|主題: 48972

食抗生素好唔開心

大宅

國民生產總值:2641

發表於 7 天前 |顯示全部帖子
話說倆星期前全身生晒一達達, 我以為濕疹發作, 於是剩係塗VASELINE 打算滋潤下

睇普通家庭科都話無咩

尋日忍唔住,超痕, 同埋之前R 過個D已經爛晒流濃, 無R O個D 都照流濃, 實在太恐怖

於是都係去睇皮膚科, 醫生話係真菌感染,係癬, 唔係濕疹....要吃抗生素消炎(因為流晒濃爛晒),同塗類固醇

好唔開心因為要吃約, 怕對BB 有影响, 盡管醫生話吃抗生素OK

不過見到個身同腳真係太恐怖.....唔食都唔得...所以好內疚...

男爵府

國民生產總值:7946

既然如此,都要聽醫生講了,唔食藥由得佢發展,後果更加不堪設想。

子爵府

國民生產總值:11934

動物勳章 ILLUMA Inspired by Nature勳章 畀面勳章

回覆樓主:

流膿同爛已經非常嚴重,怕細菌感染更麻煩更容易對bb唔好,所以醫生話ok就食吧

大宅

國民生產總值:1108

孕婦都會病,病我地都唔想
相信醫生啦,佢開得俾你食就bb就唔會有事
反而你心情唔好就會影響到bb
我前兩星期俾個女同老公雙重夾攻下都病左,仲要病足兩星期,仲氣管發炎,最終都食抗生素,醫生知有左,唔敢開重藥俾我,我咳到就死,睇兩次先搞掂
加油,唔好諗太多,
祝你生個健健康康,肥肥白白bb

大宅

國民生產總值:1083

大肚抵抗力差, 自己都唔想, 聽醫生吩咐,希望你好快無事

民房

國民生產總值:19

醫生開得比你 應該無問題既
你乖乖地準時食藥 休息多d
保持良好心情 咁可能會快d好番呢
加油~~

別墅

國民生產總值:506

magpik 發表於 16-11-30 14:00
話說倆星期前全身生晒一達達, 我以為濕疹發作, 於是剩係塗VASELINE 打算滋潤下

睇普通家庭科都話無咩

睇報紙話抗生素要全個療程食曬, 但係孕婦係咪都係咁樣呢? 要問清楚。

大宅

國民生產總值:1275

回覆 magpik 的帖子

我同你一樣 要食抗生素 我係中左陰道炎 真係好唔想食 但係怕唔食會影響bb 因為知道陰道炎怕d菌 感染會早產 或者早穿水 所以都係食左 所以為bb好都係聽醫生話啦

大宅

國民生產總值:1153

mombaibai 發表於 16-11-30 15:47
睇報紙話抗生素要全個療程食曬, 但係孕婦係咪都係咁樣呢? 要問清楚。
之前試過念珠菌都要食晒, 唔敢自己停藥

複式洋房

國民生產總值:175

回覆 o12345678 的帖子

ME TOO~~~因為BB都乖乖食哂呢~~~~~

複式洋房

國民生產總值:352

睇普通家庭科都話無咩

我孕中期分泌驗到有菌,流啡流血,都食左三種抗生素食足一星期。信醫生,醫生覺得有需要又安全先會比我地食,hope you get well soon !

子爵府

國民生產總值:11934

動物勳章 ILLUMA Inspired by Nature勳章 畀面勳章

回覆樓主:

正常不論係咪大肚,食抗生素都要食晒成個療程,係因為啲藥係幫你打低細菌,你食食下唔食,啲菌就唔會再驚你隻藥,產生左抗體後,唔單止冇殺菌,以後再食呢隻藥就冇效了。

侯爵府

國民生產總值:23975

既然系醫生開嘅,應該冇問題嘅~

翡翠宮

國民生產總值:91874

抗生素快見效咯,可能開始延誤佐D治療時間。

大宅

國民生產總值:2761

畀面勳章

睇普通家庭科都話無咩

21週時驗左中左b鏈。
醫生都要我食1星期抗生素。
雖然好唔想,但知道個菌對個胎仲唔好。
所以都係食晒成個療程

水晶宮

國民生產總值:61562

發表於 6 天前 |顯示全部帖子
醫生既然有開,證明孕婦系可以服用,先將皮膚醫好。唔好太自責。

子爵府

國民生產總值:12934

發表於 6 天前 |顯示全部帖子
我都食左兩次啦,冇辦法架喎,放心啦,醫生會開D啱你食既藥架!

民房

國民生產總值:19

發表於 5 天前 |顯示全部帖子

睇普通家庭科都話無咩

https://read01.com/gPNEG.html

樓主可以睇睇!我之前感冒咳嗽,醫生話我細菌感染,要食抗生素,我一開始都唔敢食,之後上網search 到呢個post,睇佐之後先放心食!

侯爵府

國民生產總值:22391

發表於 5 天前 |顯示全部帖子
唔開心都於事無補喇,不如保持樂觀既態度喇

複式洋房

國民生產總值:455

發表於 4 天前 |顯示全部帖子

睇普通家庭科都話無咩

我現在都係重感冒留院兼食抗生素,其實開頭都會自責點解會攪成咁,但如果唔食好容易攪到BB 出事就更內疚加油阿媽媽
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎