用戶登入

找回密碼 | 註冊

義工

樓市動向 今日: 13|主題: 54316

[討論] 業主收樓後問題多多

大宅

國民生產總值:1070

好媽媽勳章 BKXmas勳章

我第一次租樓住,這單位一租就4年,今日交回單位的時候,業主要我清潔洗雪櫃和洗洗衣機......等等,我其實已經做了簡單清潔的,她說要請人清潔單位 。之後業主說睡房窗簾不見了,我說租屋的時候冇窗簾,她要陪$5000,洗手間的洗手盤有裂痕,我說租屋的時候已經有裂痕,但是經紀説冇漏水就可以,因為我第一次租屋,什麼都唔識,現在等報價。好灰呀,會唔會扣曬按金

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

王國熱話
斷斷續續出風癩,點解夜晚瞓著仲出多啲...
濾水器,邊個好?
經常流鼻血,煲咩飲可以醫治?
箍牙一問

子爵府

國民生產總值:13484

2017勳章 BKXmas勳章

回覆樓主:

你個業主好衰喎,租約有無寫包窗簾?無就要企硬,個洗手盤裂縫你租入時有無影相留底呀?

大宅

回覆 milkylok 的帖子

我租約無寫有窗簾的, 另外洗手盤我無影相,經紀說無問題加上第一次租屋, 我真的唔好彩,都唔知貴唔貴?

侯爵府

國民生產總值:21138

BKXmas勳章

您個業主真係好衰, 我個租客住得唔太好, 我都無扣佢, 佢整霉我個廚櫃門....我好慘.

如您租約無窗薕您企硬唔陪, 洗手盤花您可否找回經紀做証人??

大宅

回覆 koko2000 的帖子

我自問是個好租客,4年準時交租,窗簾佢話一定有,她鬧我窗點會無窗簾,我已經聯絡之前經紀,她叫我和業主說洗手盤自然損耗, 業主一定鬧我.

大宅

國民生產總值:2112

BKXmas勳章

梗係唔賠啦,我租過幾次樓都無窗簾,搵返個經紀做證

子爵府

國民生產總值:13484

2017勳章 BKXmas勳章

sonya_noriko 發表於 16-11-30 15:07

我租約無寫有窗簾的, 另外洗手盤我無影相,經紀說無問題加上第一次租屋, 我真的唔好 ...

租約無寫及窗簾就要企硬吾好比佢扣,重有你個agent教你話自然損耗吾係好人,正常吾會無端端裂左! 我試過換洗手盤,吾平! 有牌子更加貴!

大宅

國民生產總值:2112

BKXmas勳章

有次個業主收樓叫我清潔先,但個經紀話唔使。然後佢要收鎖匙第日先退按金,我啋佢都傻,叫佢簽名已驗樓,收起鎖匙,第日一手現金一手鎖匙。

大宅

回覆 kit_ma0113 的帖子

大宅

經紀個個都是這樣的

大宅

業主收了鎖匙了, 我又無叫佢簽名, 按金都未俾我, 我點做好? 請教我

大宅

國民生產總值:1034

BKXmas勳章

回覆樓主:

無理由扣

珍珠宮

國民生產總值:30889

BKXmas勳章

sonya_noriko 發表於 16-11-30 16:00

業主收了鎖匙了, 我又無叫佢簽名, 按金都未俾我, 我點做好? 請教我
不用理, 唔好承認任何野, 他要玩的是"索償", 由得他玩(要有證據是你問題才成立(現在還未算成立), 仲有公證評估...等).
你現在要追的是按金, 合約應該有講(e.g. 收樓退還), 憑合約你已經可以向他take action追, 我建議你馬上入稟小額.

大宅

回覆 howmuch 的帖子

多謝你的意見, 我份合約說明7日內要退回租金的, 如果7日後我未收到按金再入稟小額.
另外她可否在我按金扣窗簾和洗手盤費用?

珍珠宮

國民生產總值:30889

BKXmas勳章

sonya_noriko 發表於 16-12-1 13:55
回覆 howmuch 的帖子

多謝你的意見, 我份合約說明7日內要退回租金的, 如果7日後我未收到按金再入稟小額.

可否扣? 只要你不認同便先不用理, 他懂得(如果)向你正式索償, 若成功...至算. 你當下要追討的是全數按金, 當下並沒有所謂的已確認賠償責任及金額.

大宅

howmuch 發表於 16-12-1 14:04
可否扣? 只要你不認同便先不用理, 他懂得(如果)向你正式索償, 若成功...至算. 你當下要追討的是全數按 ...

謝謝你意見,我7日内收不到按金,我就入稟小額。這件事攪到我昨晚失眠

大宅

國民生產總值:4799

BKXmas勳章

sonya_noriko 發表於 16-11-30 14:07
我第一次租樓住,這單位一租就4年,今日交回單位的時候,業主要我清潔洗雪櫃和洗洗衣機......等等,我其實 ...

呢d眀屈case 要企硬、同佢講一蚊都吾會比、收吾返full deposit 就會入紙申訴、等個官話事!佢自己要出$搵公証行搵理據、你吾洗理。(ps 我係業主都好討論呢d業主,睡房窗簾收$5000?
做人至緊要開開心心 :-D

大宅

puibb 發表於 16-12-1 18:20
呢d眀屈case 要企硬、同佢講一蚊都吾會比、收吾返full deposit 就會入紙申訴、等個官話事!佢自己要出$搵 ...

是呀,只是睡房窗簾$5000,佢話個窗簾好貴,我覺得不合理,昨日都唔聽我講,我講嘢佢就擰轉面。

大宅

7月份間屋廁所爆咸水,全屋水浸, whatsapp 相片和維修單俾業主,她只是掛住地板乾未,叫我開冷氣開抽濕機吹地板,個幾日做到腰骨痛,修收費都未俾我,雖然幾百蚊,但經過這件事之後,我收回按金之後,一定會追佢維修費.

複式洋房

國民生產總值:284

BKXmas勳章

你仲黑過我,我個業主已經夠縗,唉!
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎