用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

出埠旅行 今日: 608|主題: 117434

[台灣] 幾時訂機票酒店

別墅

國民生產總值:644

一家大小出年2月中去台北,要唔要而家訂定機票酒店,定可再遲少少先訂會抵d呢??唔該各位俾d意見!

王國熱話
「1」撃即中 送$50現金券
大富翁有趣冷知識!
Baby-Kingdom 推出親子王國網購
新增WhatsApp上傳收據服務

大宅

國民生產總值:1218

Rachelhel 發表於 16-11-30 14:10
一家大小出年2月中去台北,要唔要而家訂定機票酒店,定可再遲少少先訂會抵d呢??唔該各位俾d意見!...
2月中雖然無紅日, 基本上係淡季, 但係早在今年 7~8月已經開賣.

最平的 Class 及比較好時間的航班, 相信所剩無幾.

即是你今日見到賣幾多錢, 已經就係最平.

包括酒店.

珍珠宮

國民生產總值:34652

畀面勳章 環保接龍勳章

Rachelhel 發表於 16-11-30 14:10
一家大小出年2月中去台北,要唔要而家訂定機票酒店,定可再遲少少先訂會抵d呢??唔該各位俾d意見!
...
除非你去唔去都無所謂,否則我覺得你係時候要訂啦

別墅

回覆樓主:

多謝你們的意見

大宅

Rachelhel 發表於 16-11-30 15:57
我講得複雜一些, 希望你看得明白

普通台北線經濟客位, 有些可以長期停留, 可以改日期、改航班, 有些只可以停留幾日, 不能改日期、航班或其他條件, 機票級別當然反映在價錢上

由最平至最貴的經濟客位級別 :
中華 L, X, H, R, T, V, K, M, B, Y ...
長榮 V, W, S, Q, H, M, W ...
香港航空 W, V, T, Q, X, S, N, M, L, K, ...
惡晒同港龍, 我已經 Black List 左, 無興趣留意.

如果你見到中華只賣緊 K, M, B, Y ... 級別的機票, 即是更平的級別未賣, 可以等
如果你見到中華已經賣緊 L, X, H, R ... 即是再等等等 ... 都唔會有更平. L 賣晒, 就只能升一級買 X, X 都無, 就只能買更貴的 H, R ...

Feb-2017 一早就賣緊了, 如果你搵到合意的航班時間, 連稅係 $1300~1500, 我勸你 3~5日內決定.

或者可以去中華航空官網 : 華航精緻旅遊
部分套票價錢可能有 So, 仲可以加單程 $525 坐商務位
坐商務位, 記住要坐 A350 或 777, 如果航班用 A330, A340, 747, 737, 商務位無乜特別

洋房

國民生產總值:63

2月喎仲唔買

大宅

國民生產總值:4711

我出年暑假都買埋啦........

wcpcelia    發表於 7 天前

別墅

回覆樓主:

唔該各位
因為岩岩先plan去台灣,所以先咁遲

大宅

國民生產總值:1126

Rachelhel 發表於 16-11-30 17:15
唔該各位
因為岩岩先plan去台灣,所以先咁遲

我都係2月中去,我昨晚已經買了!
中華ok買兩張每人再平100,
1125一個人!

wcpcelia    發表於 7 天前

大宅

國民生產總值:1061

複式洋房

國民生產總值:268

發表於 7 天前 |顯示全部帖子

回覆樓主:

我4月頭去台北 咁我要唔要買定機票丫?您地係咪多數都係揀中華 長榮好似貴過中華

大宅

Taylor1026 發表於 16-12-1 08:40
我4月頭去台北 咁我要唔要買定機票丫?您地係咪多數都係揀中華 長榮好似貴過中華...
正如我以上 Post #5 所講, 以中華為例, Apr-2017 所有 Class 的機票, 已經賣左幾個月, 包括最低級別的 L-Class.

除非之後有天災地震, 死人塌樓打仗... 航空公司要救亡, 否則如果你搵到的價錢係 L-Class = 已經係最平.
最低級別賣完之後, 只可以買高一級 = 貴一級

相對機票, 不如担心酒店吧. 四月初台灣連休假期, 你慢吞吞決定機票, 就算比你省到機票錢, 未夠補貼貴左的酒店.

大宅

國民生產總值:1764

Taylor1026 發表於 16-12-1 08:40
我4月頭去台北 咁我要唔要買定機票丫?您地係咪多數都係揀中華 長榮好似貴過中華
...
長榮貴過國泰.

大宅

國民生產總值:3803

今天剛出中華, 2月中4日3夜台北, 1290一個人 (已連稅)

複式洋房

國民生產總值:310

我都係2月中去台北呀!訂左機票酒店了。

別墅

發表於 6 天前 |顯示全部帖子

回覆樓主:

我今日買左4大1小長榮機票,總共5070

大宅

Rachelhel 發表於 16-12-2 18:21
我今日買左4大1小長榮機票,總共5070
Very 骨 價錢喎, 二月中 ?

別墅

TopKind 發表於 16-12-2 18:41
Very 骨 價錢喎, 二月中 ?

2月19至2月22
下午機去晚機返
我都覺very骨

複式洋房

國民生產總值:384

發表於 5 天前 |顯示全部帖子
咁2017年8月幾時買?

大宅

發表於 5 天前 |顯示全部帖子
monssa 發表於 16-12-3 08:41
咁2017年8月幾時買?
正如我以上 Post #5 所講, 你幾時見到有最平的 Class 買, 就已經是最平的時候, 之後唔會有再平.
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎