跳至

首頁

尾頁

大宅

好奇問下. 睇到美國D藥好貴. 咁如果由香港寄去美國又或者每次去美國都帶好多藥, 唔知有無限制寄或帶幾多?
以下在網站 copy比大家參考下:

處方藥的費用持續上升,使得許多民眾無力購買需要的藥物。堪薩斯州居民凱蒂.威利斯三年前被診斷罹患類風溼性關節炎,為了控制症狀,她每月需服用約十種處方藥。

其中最貴的藥是Methotrexate,12片要42元,如果買所有處方藥,每月要花150元。但是威利斯沒有保險,無力支付全額藥費,只好每隔一天吃藥,而她知道這種吃法對控制病情沒用。

KSN電視台走訪了九家堪州威契塔當地的藥房,詢問沒有保險者支付的藥價。但是多數藥房拒絕受訪,其中CVS只發表聲明表示,98%的藥房生意是由第三方處方藥保險支付,顧客只付共同付款。

威契塔醫療服務局提供一些資訊。當地經營的Dandurand藥房,供應Methotrexate的價格最便宜,為33.36元,K-Mart最貴,為53.71元。

但是在K-Mart,若花10元成為會員,可買3元的學名藥,包括威利斯也需要的Meloxicam。在CVS和華格林,這些學名藥貴十倍(33.99元)。

除了威利斯服用的藥以外,還有更令人驚訝的差價。Damm藥房以18.30元供應一個月份的抗焦慮藥Escitalopram,在華格林和CVS,相同藥物定價120元。100片止痛藥Percoset,在Dandurand為65元,在Dillons則為271元。

前一陣子引起注意的過敏急救注射劑EpiPen,從2007年以來漲價幾達400%,好市多的最低價為480元。但是山姆俱樂部提供另一種腎上腺素注射劑,兩枝434元,若花100元成為會員可獲更多折扣,有些處方藥還免費。

因此專家建議,買藥應貨比三家,一種藥物便宜的藥房,未必其他藥物都便宜。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

如果美國出嘅藥,香港買會平d咩?我親戚次次嚟之前都上網訂supplements寄嚟我度,之後再帶返香港,因為呢邊平好多。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

大宅

rose-mag 發表於 16-11-30 14:54
如果美國出嘅藥,香港買會平d咩?我親戚次次嚟之前都上網訂supplements寄嚟我度,之後再帶返香港,因為呢邊 ...
原來咁樣. 唔知方唔方便比個web site?

伯爵府

好媽媽勳章

如果美國出嘅藥,香港買會平d咩?我親戚次次嚟之前都上網訂supplements寄嚟我度,之後再帶返香港,因為呢邊 ...

其實係會平D,我婆以前都會在香港買血壓藥,但最好只帶90日。唔俾寄藥的。後來,佢都係食返medicare包個隻算了。

其實有insurance,除非特別貴又長時間食,洗乜在香港買。普通藥,美國大把OTC啦

大宅

ivyscyip 發表於 16-11-30 20:45
其實係會平D,我婆以前都會在香港買血壓藥,但最好只帶90日。唔俾寄藥的。後來,佢都係食返medicare包個隻 ...
OK OK 明了.見到話D藥好貴, 以為香港平D添.

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

三伏 發表於 16-11-30 20:35
原來咁樣. 唔知方唔方便比個web site?

好多架,好難講邊個website, 而且係我親戚訂,我冇記低個網址。supplements好多人喺costco買,一減價就買多幾樽,walgreens同cvs又耐唔耐做減價,但醫生處方藥就冇啦,但可以選唔同牌子,有時差兩三倍價錢。

王國長老

ivyscyip 發表於 16-11-30 20:45
其實係會平D,我婆以前都會在香港買血壓藥,但最好只帶90日。唔俾寄藥的。後來,佢都係食返medicare包個隻 ...

長期食都有generic同branded揀,唔同牌子差好遠價錢。

大宅

2018復活節勳章

請問有冇限帶幾多樽返香港?我親友都託我買supplement回香港,thx

大宅

Supplements同prescriptions係唔同呀!樓主講嘅係prescriptions即藥物,有otc即over the counter倒如普通止痛藥,傷風丸等,和醫生開處方例如消炎藥,血壓丸等。處方藥物如樓主睇新聞報導,如果冇保險在美國真係貴,就算有保險都要去周圍格價。但我唔清楚在外地帶藥入美國有甚麼restrictions,如有醫生紙應冇問題,但強力止痛藥在美國買都要登記身分,因可上癮,過關帶得多或許會問。

Supplements係維他命,益菌,骨膠原補品等,在Costco買大樽真係平,所以我識d大陸朋友都話當手信黎買。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

YCLIE 發表於 16-12-1 05:01
請問有冇限帶幾多樽返香港?我親友都託我買supplement回香港,thx

我睇海關係網睇到眼都花埋, 睇睇下會click 左去睇商貿資料... 所以你直接問海關好d. 我唔敢拎咁多, 至多帶一二百粒葡萄糖胺就算. 呢d野香港都有賣, 只係貴d, 我叫佢響番香港買.

大宅

2018復活節勳章

bosch 發表於 16-12-7 11:19
我睇海關係網睇到眼都花埋, 睇睇下會click 左去睇商貿資料... 所以你直接問海關好d. 我唔敢拎咁多, 至多 ...

thanks

首頁

尾頁

跳至