用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

出埠旅行 今日: 265|主題: 117459

[台灣] 高雄行程指教……

子爵府

國民生產總值:11180

熱血勳章

請比D意見……thank you

第1天
    1. 時間 : 14:00 ~ 17:00
        *君鴻國際酒店 85 Sky Tower Hotel
        *開車  10 分
    2. 時間 : 17:10 ~ 19:10
        *六合觀光夜市(停留 2 小時)
        *開車  8 分
    3. 時間 : 19:19 ~ 20:19

第2天
    1. 時間 : 11:00 ~ 12:00
        *開車  41 分
    2. 時間 : 12:41 ~ 17:41
        *義大遊樂世界(停留 5 小時)
        *開車  31 分
    3. 時間 : 18:30
        *碳佐麻里 精品燒肉 高雄美術館旗艦店
        *開車  16 分
    4. 時間 : 20:00

第3天
        *君鴻國際酒店 85 Sky Tower Hotel(停留 1 小時)
        *開車  12 分
    2. 時間 : 12:12 ~ 14:12
        *駁二藝術特區(停留 3 小時)
        *開車  21 分
    3. 時間 :
        *瑞豐夜市(停留 2 小時)
        *開車  19 分
    4. 時間 :

第4天
        *君鴻國際酒店 85 Sky Tower Hotel(停留 1 小時)
        *開車  16 分
    2. 時間 : 12:16 ~ 15:16
        *大魯閣草衙道(停留 3小時)
        *開車  9 分
    3. 時間 : 15:25
        *淨園農場(停留 2 小時)
        *開車  17 分
    4. 時間 : 17:30
        *高雄國際航空站

王國熱話
被lock file 求救
想學自己整網店
★☆ 機照打,水照吹 ☆★
請教電腦達人, 想買NOTEBOOK, 應該睇D 乜?

珍珠宮

國民生產總值:34678

畀面勳章 環保接龍勳章

cwb43c 發表於 16-11-30 14:44
請比D意見……thank you

第1天
1. 你既自駕時間係黎自 google map?如果係既話,你要多加 30% 作路面情況,
例如等燈之類。

2. 其實你除左第二日,同最後個日既淨園農場之外,
其他景點都係高捷站附近,
如果唔係有老有少既話可以考慮唔自駕,
坐鐵既話唔駛煩泊車,費用都比較少,
因為你好多景點都係市區,其實自駕都有塞車既問題,
而且市區既導航好多時會唔準,
要多花時間搵路。

建議你可以考慮將呢兩日要駕車既日子 group 埋連續兩日,
只係呢兩日租就可以了。

子爵府

熱血勳章

shinku 發表於 16-11-30 15:43
1. 你既自駕時間係黎自 google map?如果係既話,你要多加 30% 作路面情況,
例如等燈之類。

我唔係自駕,又冇book車,諗住小黃咋

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

cwb43c 發表於 16-11-30 15:50
咁富貴

翡翠宮

國民生產總值:83718

cwb43c 發表於 16-11-30 15:50

你大部分景點捷運可以到達。

只有淨園坐的士。

義大-左營站-接駁車-(或是的士到義大)

子爵府

熱血勳章

回覆樓主:

好貴嫁咩? 我真係唔知…… 我要帶住個 輪椅去……

翡翠宮

cwb43c 發表於 16-11-30 16:07
好貴嫁咩? 我真係唔知…… 我要帶住個 輪椅去……

點解你又吾說多一些狀況呢

高雄也有專為輪椅客包的客車(外型似9人廂務車)

子爵府

熱血勳章

12312 發表於 16-11-30 16:10
點解你又吾說多一些狀況呢

高雄也有專為輪椅客包的客車(外型似9人廂務車)

唔好意思呀……因為之前喺bk度提過,自己懵懵下就以為……

子爵府

熱血勳章

回覆樓主:

小黃有幾貴呀?捷運又方唔方便(輪椅)呢? 要買定休悠卡嗎?

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

cwb43c 發表於 16-11-30 20:56
小黃有幾貴呀?捷運又方唔方便(輪椅)呢? 要買定休悠卡嗎?
用呢個網, click 下面估算車資個到,可以計到你點對點,大約的士幾錢

http://www.taiwantaxi.com.tw/taiwantaxi/main.asp

子爵府

熱血勳章

shinku 發表於 16-12-1 09:42
用呢個網, click 下面估算車資個到,可以計到你點對點,大約的士幾錢

謝謝妳

子爵府

國民生產總值:11833

回覆:高雄行程指教……

我聖誕節去,都打算全程小黃,也和你一樣會坐小黃去義大,但唔知義大多唔多的士回市中心,我住just sleep.

大宅

國民生產總值:1635

你Book邊間just sleep?? 我都係christmas 去高雄, 依家仲想緊住邊間hotel, 第一次去高雄. 2大1小 (4 years old). 有以下hotel 選擇:
1.) 高雄商旅真愛館
2.) 漢來
3.) 翰品
4.) 國賓
5.) Cozzi
6.) Starhauz

子爵府

國民生產總值:11833

引用:你Book邊間just sleep

原帖由 mr_juicy 於 16-12-01 發表
你Book邊間just sleep?? 我都係christmas 去高雄, 依家仲想緊住邊間hotel, 第一次去高雄. 2大1小 (4 years ...
just sleep 高雄站,家庭房

翡翠宮

mr_juicy 發表於 16-12-1 13:30
你Book邊間just sleep?? 我都係christmas 去高雄, 依家仲想緊住邊間hotel, 第一次去高雄. 2大1小 (4 years ...

和逸

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

你選既酒店,好多都唔近捷運站?

大宅

回覆 shinku 的帖子

有咩酒店近捷運站 (要企理, 舒適)??? 請指教. 因為第一次去高雄. Thanks.

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

mr_juicy 發表於 16-12-1 14:31
回覆 shinku 的帖子

有咩酒店近捷運站 (要企理, 舒適)??? 請指教. 因為第一次去高雄. Thanks. ...
其實好多酒店都近捷運,你可以用 google map 規劃行程工具,
查下酒店距離捷運站行幾遠,
因為遠近大家定義都唔同,
我拉住行李行 10 分鐘覺得OK,
唔代表你都係,所以最好自己查下,
同埋學識左查,
對你 plan 景點點行點順路都好有幫助,
敎學:

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=17229696&extra=

大宅

國民生產總值:2726

發表於 4 天前 |顯示全部帖子
I have tried 1. & 2. both are

大宅

發表於 4 天前 |顯示全部帖子
回覆 thin_piglet 的帖子

2間比較邊間好d??? 高雄商旅真愛館係咪離捷運站好遠??? 同埋附近有冇街行??
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎