自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

熱血金章

見到$10栗子,好大粒好靚,但要烚幾耐先熟?

珍珠宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

之前買過, 大顆果D好似無咁好味

子爵府

2023年兔年勳章 2021可愛聖誕B勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我聽朋友講蒸會好味D

大宅

2018復活節勳章 開心吸收勳章

借位問,如果栗子煲湯,煲之前點整走個殼?

[img]http://i.imgur.com/2gI1uhm.gif[/img]

子爵府

2023年兔年勳章 2021可愛聖誕B勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

medoi 發表於 16-11-30 15:30
我見媽咪係就咁搵尖刀整開個殼, 之後用熱水灼一灼再整走D"衣"

侯爵府

twc729 發表於 16-11-30 15:34
我見媽咪係就咁搵尖刀整開個殼, 之後用熱水灼一灼再整走D"衣"
X2
栗子 (光波爐,焗爐先剪破少少,就不會爆)/ 水煮/ 蒸,都是20至30分鐘,想粉D 30分鐘最好
世上千百萬人,不求別人幫助.只求不被惡攪,已很感恩

水晶宮

引用:借位問,如果栗子煲湯,煲之前點整走個殼?

原帖由 medoi 於 16-11-30 發表
用刀仔整開

珍珠宮

張就仁 發表於 16-11-30 15:39
X2
栗子 (光波爐,焗爐先剪破少少,就不會爆)/ 水煮/ 蒸,都是20至30分鐘,想粉D 30分鐘最好
...
我試過水煮 30分鍾... 但 meet 到成粒散晒...... 唔知點先可以整到粒原整既....

子爵府

其實栗子通常細細粒先好食。

子爵府

熱血金章

張就仁 發表於 16-11-30 15:39
X2
...

吾該晒

侯爵府

teresayan07 發表於 16-11-30 15:41
我試過水煮 30分鍾... 但 meet 到成粒散晒...... 唔知點先可以整到粒原整既....
我試過水煮 30分鍾 ,先剪破少少再用光波爐,焗爐 整多十分鐘左右,比較多D meet 到成粒,離穀D
世上千百萬人,不求別人幫助.只求不被惡攪,已很感恩

珍珠宮

張就仁 發表於 16-11-30 15:58
我試過水煮 30分鍾 ,先剪破少少再用光波爐,焗爐 整多十分鐘左右,比較多D meet 到成粒,離穀D ...
但係我無焗爐/光波/微波爐個 d... 我亦試過白鑊炒到 d 殼爆開... 再水煮去衣... 但 d 衣都係痴到好實.... 又係整到散晒....
唔知係我 d 栗子唔靚定點...

禁止發言

公爵府

teresayan07 發表於 16-11-30 16:04
但係我無焗爐/光波/微波爐個 d... 我亦試過白鑊炒到 d 殼爆開... 再水煮去衣... 但 d 衣都係痴到好實.... ...
你買半去硬殼既栗子,返屋企用熱水煮兩三分鐘,再過凍水,半熱狀態就剝衣,好快甩衣

珍珠宮

sauNG 發表於 16-11-30 16:12
你買半去硬殼既栗子,返屋企用熱水煮兩三分鐘,再過凍水,半熱狀態就剝衣,好快甩衣 ...
係啦.. 下次唔敢再買有硬殼既...但我屋企仲有兩磅有殼既唔知點處理...栗子又唔擺得耐....

珍珠宮

sjssjssjs1 發表於 16-11-30 16:07
滾水落..兩三分鐘后取起用涷水沖一沖無禁熱立即剝殼剝衣
咁係咪要落水前介一介 d 殼先?有咩方法可以安全咁介?
因為栗子會 look 來 look 去... 我尋日介殼都介到隻手指流血...

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

我上次就係俾大粒栗子玩咗成日,首先超市買韓國大大粒,返屋企用微波爐冇一粒完整,得番三份一,整栗子炆雞唔夠,落街再買過更大粒,高火微波爆咗,成個爐都係用水煮又去唔到衣,D殼又篤入咗指甲,痛到入心,整成日都無一粒完整,加埋分量唔夠5粒食到,其實細粒好整好多,我上次粒粒完整

公爵府

光波焗香D

公爵府

teresayan07 發表於 16-11-30 16:14
係啦.. 下次唔敢再買有硬殼既...但我屋企仲有兩磅有殼既唔知點處理...栗子又唔擺得耐....
...
洗乾淨,再煲熟,系咁用口咬開兩半黎食,好好味

侯爵府

teresayan07 發表於 16-11-30 16:04
但係我無焗爐/光波/微波爐個 d... 我亦試過白鑊炒到 d 殼爆開... 再水煮去衣... 但 d 衣都係痴到好實.... ...

水煮之後要趁熱去衣咖,攤凍翻就去唔到咖啦。

首頁

尾頁

跳至