用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

屯門區媽媽會 今日: 6|主題: 21843

宏廣 vs 兆康田家炳

別墅

國民生產總值:692

發表於 4 天前 |顯示全部帖子
我岩岩搬入黎屯門,小朋友讀左一個月宏廣N班,岩岩又收到兆康田家炳嘅上午offer讀K。
想問下應該繼續讀宏廣升上K,定係下年K轉去兆康田家炳呢?
希望各位jm俾下意見,Thx

王國熱話
多一個用途 ^~^
cc 牛皮
My new CC
H最新色耳環,好靚啊

複式洋房

國民生產總值:287

一間有學卷,一間冇學卷,睇你自己點揀架wo

別墅

回覆樓主:

唔知兩個第日升小學邊間好啲

子爵府

國民生產總值:10230

momonicnic1107 發表於 16-11-30 16:43
唔知兩個第日升小學邊間好啲

睇你第日想讀直私小學定津貼

我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

男爵府

國民生產總值:5555

請問宏廣現在一個月學費同雜費幾多?

別墅

lovececing 發表於 16-11-30 17:03
睇你第日想讀直私小學定津貼

其實我對呢方面真係無認知,咁其實屯門區直資好定津貼好

別墅

pinkybee 發表於 16-11-30 17:14
請問宏廣現在一個月學費同雜費幾多?

一個月學費大約4千,雜費就2500一個學期

男爵府

momonicnic1107 發表於 16-11-30 19:13
其實我對呢方面真係無認知,咁其實屯門區直資好定津貼好

屯門得一間直資,屯門也有好津校,各有喜好。

別墅

pinkybee 發表於 16-11-30 20:45
屯門得一間直資,屯門也有好津校,各有喜好。

多謝解答

大宅

國民生產總值:1180

發表於 3 天前 |顯示全部帖子
其實如果你一心讀圓玄直資宏廣系好過田家炳,但田家炳唔差,師資好!程度都深,k2開始下午班有特別英文堂加,for英文好嗰班同學!我女剛上圓玄小一,系開始有少少唔適應,但佢d同學系英幼上去所以冇問題!
我覺得如果你經濟又許可,而又好想入直資就宏廣!
今年細仔都入左田家炳上午班!如果你讀就系同學仔!(emoji)

大宅

國民生產總值:1233

回覆 bb82hk 的帖子

我仔都係收咗出年保田上午班。請問知唔知保田k1 每日有無英文上?
課外活動多唔多?
謝謝

男爵府

bb82hk 發表於 16-12-1 08:23
其實如果你一心讀圓玄直資宏廣系好過田家炳,但田家炳唔差,師資好!程度都深,k2開始下午班有特別英文堂加 ...

你囡係唔係入到保田英文班?
入到是不是較易入直資?

大宅

pinkybee 發表於 16-12-1 09:37

你囡係唔係入到保田英文班?

其實入到唔代表容易入直資!但入到系會多一堂英文堂,半小時,但唔錯!但系唔夠入直資!因為我好多朋友就算家中、學校全英都入唔到!因直資爭得很利害!
不過屯門三間保幼,田家炳系程度最深的一間!對小朋友銜接小一有一定幫助!

大宅

chanfi 發表於 16-12-1 09:21
回覆 bb82hk 的帖子

我仔都係收咗出年保田上午班。請問知唔知保田k1 每日有無英文上?

每日有冇英文我唔清楚、因為佢地上堂冇時間表俾家長,但每星期有代進度表!
課外活動一般,但佢間學校會推薦有能力的小朋友參加好多比賽!
而老師、姨姨都好好!

大宅

國民生產總值:3151

發表於 前天 01:53 |顯示全部帖子
momonicnic1107 發表於 16-11-30 15:39
我岩岩搬入黎屯門,小朋友讀左一個月宏廣N班,岩岩又收到兆康田家炳嘅上午offer讀K。
想問下應該繼續讀宏廣 ...

如果小朋友讀開私幼呢,k1 轉返卷校呢,我怕你覺得太淺。好多媽媽話保田課程深,我諗私幼點都深過卷校的。宜家呢。。除非睇得好開,如果唔係呢都補英文又補普通話,條數都係番到,仲有帶出帶入時間呢。如經濟許可又穩定,我會直升宏廣,語境對學習語言真係冇野可代替。

大宅

國民生產總值:3151

發表於 前天 01:58 |顯示全部帖子
siuyatyat 發表於 16-12-2 01:53
如果小朋友讀開私幼呢,k1 轉返卷校呢,我怕你覺得太淺。好多媽媽話保田課程深,我諗私幼點都深過卷校的。 ...

仲有講真,讀你讀直資都是其次,起碼幼稚園已經打咗個底。屯門區,我覺得津校好好,保記順記山景青松都係搶手貨,不過冇分係手靠大抽獎就辛苦啲。

別墅

國民生產總值:637

發表於 前天 10:58 |顯示全部帖子
保田k1無英文班, 一星期3日英文堂(有phonics)和2日普通話堂+律動
K2 有英文班,但k1時俾老師做評估才有機會入到, 只有下午班. 每日都有英文課,有net, 功課除了中文科,其他科目會改用英文題目;另外k2每星期1日放學後上半小時phonics, k3每星期放學後分兩日上半小時phonics和半小時Cambridge.

普通班照舊有一星期3日英文(有phonics,有net),2日普通話+律動.

一心想考直資單靠學校課程係唔夠,要返屋企大量閱讀課外書和出外操英文/普通話speaking才有機會.

保田課程係學劵來講算深,老師較有經驗,學校本身亦多課外活動和校外比賽,上小學一定應付有餘. 保田最大問題係校舍太細和殘舊, 讀開宏廣小朋友未必鍾意保田.

別墅

國民生產總值:818

發表於 前天 11:13 |顯示全部帖子

回覆樓主:

宏廣多唔多功課?
如果一般直資幼稚園活動教學小功課,一上到資助小學咁多功課未必會適應,或要追得好辛苦。保田就出名課程深同多功課。 係銜接小學就真係小問題好多。
我個女讀緊保田,我地大人日日都要同佢溫書備課先追得住課程。

別墅

發表於 前天 11:29 |顯示全部帖子

回覆樓主:

我住叠茵,其實保田就近我好多,宏廣暫時n班又唔多功課嘅,上到k就唔知
我就係諗得一間直資,如果升唔到要讀津校怕佢適應唔到。。。
睇黎保田都係一個好選擇,屋企人就話難得保田有上午offer咁難得,應該選保田

別墅

發表於 前天 11:36 |顯示全部帖子

回覆樓主:

我仲有個細仔六個月大,咁如果我個女入保田,細仔第日係咪有分可以直入?
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎