用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

嬰兒醫護 今日: 39|主題: 75185

除左類固醇,仲有無方法治到濕疹?

男爵府

國民生產總值:7518

動物勳章 ILLUMA Inspired by Nature勳章

發表於 6 天前 |顯示全部帖子
呢排轉天氣,阿仔d濕疹又嚴重左,
塊臉又紅又甩皮,佢仲係咁R,
帶佢睇醫生,d醫生又係開類固醇藥膏俾佢,
d濕疹係就係收復左d,但始終係類固醇,
阿仔d皮膚又嫩,長期咁搽都唔係辦法…
咁多位jm有無其他方法治到濕疹?

王國熱話
小朋友近視藥水
今年2月第一次黎m, 到現在都係時多時少...
孩子9岁眼睛用力眨得好快
如何和初中生約法三章?

男爵府

國民生產總值:7183

發表於 6 天前 |顯示全部帖子
牛軋糖 發表於 16-11-30 17:29
呢排轉天氣,阿仔d濕疹又嚴重左,
塊臉又紅又甩皮,佢仲係咁R,
帶佢睇醫生,d醫生又係開類固醇 ...

有一隻非類固醇藥膏可以醫濕疹

發表於 5 天前 |顯示全部帖子

回覆 牛軋糖 的帖子

您好 牛軋糖,明白媽媽唔想俾囝囝長期使用類固醇,依家最重要都係繼續幫佢保濕皮膚,搽返D無色無味既潤膚膏,搽既時候要輕輕打圈按摩去幫助吸收,用溫水洗面和沖涼。知唔知道BB 對咩致敏原敏感?

大宅

國民生產總值:1184

發表於 5 天前 |顯示全部帖子
我小朋友都嚴重濕疹 之前最嚴重時睇專科 醫生叫我地多保濕 之後有食過抗生素同搽左好耐類固醇 藥一停又發晒出黎

近幾個月,我地轉了睇中醫同改用精油,雖然未斷尾,但暫時同類固醇bye bye了。 同時都要搽cream保濕,沖涼水不能太熱,我們也不會日日用沐浴露,唔想太乾。小朋友衣服一定要穿棉的,否則會痕。

希望幫到你

複式洋房

國民生產總值:280

發表於 3 天前 |顯示全部帖子
MYSONPY 發表於 16-11-30 19:33
有一隻非類固醇藥膏可以醫濕疹

可以介紹嗎?

男爵府

發表於 3 天前 |顯示全部帖子
Carriecheese 發表於 16-12-3 22:13
可以介紹嗎?

稍等 我係街 反屋企先影比你

複式洋房

國民生產總值:103

發表於 前天 01:39 |顯示全部帖子
MYSONPY 發表於 16-12-3 22:30
稍等 我係街 反屋企先影比你

我仔都好勁,試過好多隻都吾得,我都想知呀

大宅

國民生產總值:2581

發表於 前天 22:39 |顯示全部帖子
我女試左超過20款cream 5位數字既錢 試無可試情況下 試左隻幾十蚊藥膏 茶好左2个月無反發 所以依家周圍介紹比人 想知pm我啦

男爵府

發表於 前天 22:43 |顯示全部帖子
bbhoyin925 發表於 16-12-4 01:39
我仔都好勁,試過好多隻都吾得,我都想知呀

呢隻 係皮膚專科醫生之前開比我仔 無類固醇 好好用 但貴啲我係藥房配250元

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

男爵府

發表於 前天 22:44 |顯示全部帖子
Carriecheese 發表於 16-12-3 22:13
可以介紹嗎?

呢隻 係皮膚專科醫生之前開比我仔 無類固醇 好好用 但貴啲我係藥房配250元

男爵府

發表於 前天 22:46 |顯示全部帖子
cecilia123cec 發表於 16-12-4 22:39
我女試左超過20款cream 5位數字既錢 試無可試情況下 試左隻幾十蚊藥膏 茶好左2个月無反發 所以依家周圍介 ...

可pm我嗎?thx

複式洋房

國民生產總值:103

發表於 前天 23:09 |顯示全部帖子
cecilia123cec 發表於 16-12-4 22:39
我女試左超過20款cream 5位數字既錢 試無可試情況下 試左隻幾十蚊藥膏 茶好左2个月無反發 所以依家周圍介 ...

我想知呀,我仔好勁

複式洋房

發表於 前天 23:15 |顯示全部帖子
MYSONPY 發表於 16-12-4 22:44

...

呢隻我頭先上網睇過有致癌風險同2歲下小朋友唔可以用,你都唔好用咁多

男爵府

發表於 昨天 00:00 |顯示全部帖子
Carriecheese 發表於 16-12-4 23:15
呢隻我頭先上網睇過有致癌風險同2歲下小朋友唔可以用,你都唔好用咁多
...

楊志強醫生話唔使驚 因為呢隻藥係器官移植抗排斥藥的 副作用係講緊如食落肚十幾年 才會有致癌風險 叫我放心用

複式洋房

發表於 昨天 12:53 |顯示全部帖子
MYSONPY 發表於 16-12-5 00:00
楊志強醫生話唔使驚 因為呢隻藥係器官移植抗排斥藥的 副作用係講緊如食落肚十幾年 才會有致癌風險 叫我放 ...

我個囡都睇緊佢,但佢無開呢隻俾我,開左類固醇由4個月都而家一歲,一唔用佢既藥又會起返d,都唔知要睇到佢幾時先好返

複式洋房

發表於 昨天 12:55 |顯示全部帖子
MYSONPY 發表於 16-12-5 00:00
楊志強醫生話唔使驚 因為呢隻藥係器官移植抗排斥藥的 副作用係講緊如食落肚十幾年 才會有致癌風險 叫我放 ...

我個囡都睇緊佢,但佢無開呢隻俾我,開左類固醇由4個月都而家一歲,一唔用佢既藥又會起返d,都唔知要睇到佢幾時先好返

男爵府

發表於 昨天 13:30 |顯示全部帖子
Carriecheese 發表於 16-12-5 12:55
我個囡都睇緊佢,但佢無開呢隻俾我,開左類固醇由4個月都而家一歲,一唔用佢既藥又會起返d,都唔知要睇到 ...

我個仔由出世睇到依家三歲都係唔用就會起反 所以都好煩惱

大宅

國民生產總值:1190

ILLUMA Inspired by Nature勳章 動物勳章

發表於 昨天 15:09 |顯示全部帖子
唔好話小朋友,
大人都唔好用咁多類固醇,皮膚會變薄架

男爵府

動物勳章 ILLUMA Inspired by Nature勳章

發表於 昨天 16:08 |顯示全部帖子
Angela護士媽咪@牛欄牌 發表於 16-12-1 17:16
回覆 牛軋糖 的帖子

您好 牛軋糖,明白媽媽唔想俾囝囝長期使用類固醇,依家最重要都係繼續幫佢保濕皮膚, ...

我仔係遺傳性濕疹,
佢對部分食物敏感,
好似海鮮個d我地都唔會俾佢食架啦,
可能近排轉天氣,d濕疹又翻發...
好多藥膏都試過,唔係隻隻work,
依家都搽到有d怕怕

男爵府

發表於 昨天 16:59 |顯示全部帖子
bbhoyin925 發表於 16-12-4 23:09
我想知呀,我仔好勁

我仔都係咁,手手腳腳都有疹,
d藥膏搽又唔係,唔搽又唔係,都唔知點算好

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎