用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

今日: 25|主題: 10884

17個月仲飲夜奶...!???! 比唔比好?

大宅

國民生產總值:1713

發表於 7 天前 |顯示全部帖子
我個仔好耐先介到夜奶, 差不多半歲後有段時間可以keep到朝早5-6點左右先飲奶...

依排佢唔知咩事, 11點左右飲完奶, 之後3點又要奶奶.....

臨訓前我會開多D比佢飲, 通常都係比220-250ml..., 但都係3點左右叫奶...

唔比奶就不停大哭大叫, 直至你比奶為止...嘈到全家人都知道佢幾點哭過黎.....

請問你地bb有冇17個月大左右仲要夜奶嗎? 你地會比定唔比由得佢哭???

男爵府

國民生產總值:6705

回覆樓主:

系咪含奶訓?系嘅話戒左佢

子爵府

國民生產總值:12596

我會睇佢日間食得好唔好

如果奀仔只好任佢食。
可以試吓換水/拖長時間先餵

(我囝係人奶仔, 我嗰陣任佢, 怕佢喊, 嘈住老公休息) 到20月大就介人奶連夜奶(因懷孕)

大宅

回覆 怪獸青BB 的帖子

大部分時間係含奶訓,有時候會開眼
請教一下有咩方法介???

唔比佢飲,佢可以發曬癲搞足你一個鐘直至你比為止

大宅

回覆 rachel_tim 的帖子

有時候佢食得好都會照叫奶奶...
試過比水,佢知道係水就吐返出黎,跟住繼續哭要奶-.-

男爵府

Gillbanana 發表於 16-11-30 19:15

大部分時間係含奶訓,有時候會開眼

先一個鐘,我試過唔俾個仔上大人床訓,佢足足喊左兩個鐘,之後就再無扭上大人床啦,睇下你忍唔忍到。

大宅

我同6299一齊住,睇黎都幾難由得佢哭兩個鐘-.-

男爵府

Gillbanana 發表於 16-11-30 20:18

我同6299一齊住,睇黎都幾難由得佢哭兩個鐘-.-

我都系同老人家住,趁佢唔系屋企先做,如果系屋企都系做唔到,你想下辦法支開佢地啦

侯爵府

國民生產總值:23975

如果系我,又同長輩一齊住,我就暫時會比囖

大宅

國民生產總值:1589

畀面勳章

睡前比啲包佢, 等佢飽啲得嗎

大宅

發表於 6 天前 |顯示全部帖子
回覆 water_monster 的帖子

臨訓前食包包?

大宅

國民生產總值:1959

可以訓前加固體食物,例如麵包、小蛋糕
以確保半夜不會肚餓

另外,小朋友已經聽得明大人講野
當小朋友半夜起身就不斷講比佢知:現在是夜晚,唔飲奶了,只有水水
連續試幾晚應該可以戒到

大宅

回覆 baby317 的帖子

訓前加固體食物,例如麵包、小蛋糕...另外洗唔洗比佢飲奶奶?

大宅

當我個仔半夜哭奶時, 因為佢係合埋眼哭奶, 我地講咩佢都唔會聽...@@

大宅

國民生產總值:1959

Gillbanana 發表於 16-12-1 09:58

訓前加固體食物,例如麵包、小蛋糕...另外洗唔洗比佢飲奶奶?

訓前照飲奶,再加固體食物

水晶宮

國民生產總值:54754

可能未夠飽,臨訓俾多個包或者蛋糕佢食

水晶宮

國民生產總值:61614

小朋友可能半夜口渴,可以先比BB飲小小水。

別墅

國民生產總值:641

回覆樓主:

我囝21m,有時都會半夜醒食奶,佢係碌大隻眼好精神要食,唔食奶係唔肯瞓返,試過唔俾可以喊3個鐘都唔瞓,老公又要早起,無得俾佢咁嘈法,所以都要俾佢食

大宅

國民生產總值:1136

我會同佢戒夜奶,佢重要喺含奶瞓,我唔想未到換牙 d 牙已經蛀晒。

侯爵府

國民生產總值:22391

回覆樓主:

俾假奶佢得得?
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎