家庭理財

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我本身有張中大恒生信用卡,前幾日碌左300蚊,因為第一次用唔太識

1. 我想問下,係咪可以直接喺ATM存番300蚊入信用卡,佢就會自己收錢嫁喇?2. 我聽講可以用PPS,但想問下點運作嫁?點解一個saving ac可以一次過找幾張信用卡卡數嘅?

另外,因為下個SEM就到,又要交學費喇!!
我想用信用卡嚟交,可以儲cash dollars
但我張額得$10000
3. 請問係咪要分幾次交嫁?(組係過左10000,再過10000,最後再過尾數?)
同埋好似係用帳單交先有得儲??有冇人可以分享下經驗比小妹知??

信用卡新手,多謝咁多位相助!

禁止訪問

大宅

hidyying 發表於 16-11-30 18:21
我本身有張中大恒生信用卡,前幾日碌左300蚊,因為第一次用唔太識

1. 我想問下,係咪可以直接喺ATM ...

1. 恆生會寄 monthly statement比你,你要在到期日前找數便可。當然你現在入數比左先也可。
2. pps 係中間人角色。你指示它由saving account轉數去其它account. 所以你saving 有錢過數便可。
3. 你有10,000 credit limit 所以你唔可以找學費或碌咭數超過這限額。分開幾次都唔得。

記著每月清還咭全數費用,不然要比loan interest 和手續費。條數便加大。

thanks
kan

翡翠宮

回覆樓主:

交學費方面,應該一年交兩次,每次交二萬幾,你得10000限額,可以預先存入一萬幾,用PPS又得,用存款機又得。等一兩個工作日後,用恒生網上銀行繳交大學學費,就可以賺到cash dollars。千祈唔好錯過,用現金交學費好蝕架!

珍珠宮

回覆樓主:

貪字得。。。大學生慢慢洗越大,

翡翠宮

lyh80115 發表於 16-11-30 20:17
交學費方面,應該一年交兩次,每次交二萬幾,你得10000限額,可以預先存入一萬幾,用PPS又得,用存款機又得 ...

賺下cash dollars係好嘅,當然還款日前要全數還清,因為信用卡利息極高,唔好用信用卡拖數。

琥珀宮

引用:我本身有張中大恒生信用卡,前幾日碌左300蚊

原帖由 hidyying 於 16-11-30 發表

1. 我想問下,係咪可以直接喺ATM ...
1. 找卡數,可以用ATM、pps 或eBanking網上轉賬,由存款戶口入錢去信用卡戶口,或者寫支票入信用卡還款也可以!你會收到statement (可能係網上eStatement)就知道還款日期,記得唔好遲,若用唔同bank過數就要預早兩天交!

2. 你要有eBanking戶口網上繳費才可以用信用卡交學費,但不是所有信用卡網上繳費可以儲分,你先check下你張卡

3.信用卡唔夠額,可以先存入足夠錢落信用卡戶口才簽賬或繳費

大宅

我本身都用信用卡交學費,但唔係張張有分儲,問清楚先。
另外limit唔夠,可以先入錢再交學費,但就變左都係得$10000可以儲分,如果一直用開同一間銀行的儲蓄戶口,存款有咁上下,可以打去card center叫佢加大limit,但自己要控制,唔好因爲limit多左用突錢,我自己習慣係有錢先碌卡,即係一碌完就會過數還卡數,確保唔會唔記得找卡數,又唔會先使未來錢。
有啲銀行的儲蓄戶口係可以找晒唔同信用卡的卡數,網上轉帳就可以

子爵府

打比銀行 可以叫它暫時提高限額

複式洋房

回覆 lyh80115 的帖子

咁想問下,例如呢個SEM我要交$21000學費
我可唔可以直接存左$21000入張信用卡度先?
然後再用E-banking直接一次過交$21000??(定係都係要分三次?)

翡翠宮

hidyying 發表於 16-12-1 20:27
回覆 lyh80115 的帖子

咁想問下,例如呢個SEM我要交$21000學費

如果先存入21000,加埋張卡本身有10000信用額,可以一次過碌31000了,所以一次過交21000學費係完全無問題嘅。

水晶宮

留意番好多銀行有信用卡級別限制,而且不少每月只有頭一萬有分儲
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

男爵府

引用:留意番好多銀行有信用卡級別限制,而且不少

原帖由 bmuimami 於 16-12-01 發表
留意番好多銀行有信用卡級別限制,而且不少每月只有頭一萬有分儲
原來有呢啲限制,真係唔知添

首頁

尾頁

跳至