在職全職

跳至
[全職媽媽] 鐘點姨姨有用嗎?

首頁

尾頁

大宅

大女5歲,細仔2個月。因為大女下午的課外活動好full,又做泵媽,所以不能長期帶細仔在外面,於是,我C6同意請鐘點保母於下午2-7在家照顧細佬同煮晚餐。因為鐘點姨閒著的時間太多,而我的工作不見得減少,家務仍是咁多,我99就話咁請鐘點浪費又無用。我可以安排D乜俾佢做呢?

大宅

回覆樓主:

好煩,連C6都話浪費,有無建議,一般請鐘點姨姨可以俾咩佢地做?

伯爵府

BK Milk勳章

請問你的ee一個鐘幾錢?可以讓她做家居清潔

大宅

比佢做d平時好花時間既野, 如抹窗, 洗抽油煙機等等...

大宅

appledai 發表於 16-12-2 01:16
請問你的ee一個鐘幾錢?可以讓她做家居清潔

都係市價,70-100

大宅

pochacco301 發表於 16-12-2 10:54
比佢做d平時好花時間既野, 如抹窗, 洗抽油煙機等等...

問題係佢要睇住BB,大型清潔未必做到,同埋好多ee覺得自己係保母,唔係鐘點清潔,唔想做家務。

伯爵府

BK Milk勳章

6 hours * $70-100 =$420- 600 / day. 哇真是好貴,都可以請工人連做家務了,我寧願帶個細的出去

大宅

appledai 發表於 16-12-2 22:44
6 hours * $70-100 =$420- 600 / day. 哇真是好貴,都可以請工人連做家務了,我寧願帶個細的出去 ...

呢個月試咗幾個鐘點保母,一係湊唔掂,一係又懶又縮骨乜都唔做但扮晒勤力,我都開始想帶細B出去算了。所以宜家俾BB多埋身,出去搵育嬰室餵奶減少在街開奶的不便。

首頁

尾頁

跳至