用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

元朗區媽媽會 今日: 68|主題: 28811

大B真的會較受幼稚園歡迎嗎?有人事真的會較易入學嗎?

民房

國民生產總值:30

我個B女雖是大B,暫不見有任何優勢,因為未有學校收佢,我都仲係等緊結果,所以我都不覺大B特別著數,個個月份其實都同等的☺️☺️

王國熱話
bb係咪可以食洋蔥?
仔仔8個月喇,超為食!加固分享!
白汁洋蔥栗米三文魚字母粉
免治牛肉,免治豬肉,13個月的bb吃,d肉質...

複式洋房

國民生產總值:276

我諗主要都係睇小朋友表現,

一般大b係著數d,因為越大應該越叻,不過都未必一定係咁,因為個個小朋友發展都唔同。

我囡囡十一月尾,上年in N 冇offer,
平時自己教佢自理和禮貌,面試前一個月帶佢去playgroup當預習,
今年in K有三間收佢全日。

大宅

國民生產總值:1347

你in 邊幾間?
我囡都大b 。我in 三育,真光,生命。
表現好好

大宅

國民生產總值:4904

發表於 7 天前 |顯示全部帖子
AnnabelleLi 發表於 16-11-30 18:55
我個B女雖是大B,暫不見有任何優勢,因為未有學校收佢,我都仲係等緊結果,所以我都不覺大B特別著數,個個 ...

有人事實易入啦,依架仲要唔限派form,要in 咁多小朋友,仲要大機收返d細老妹,in 又冇咩準則,答岩曬又未必收,所以真係好似中六合彩咁…再加上人事位呢

民房

暫時婦孺同太陽都唔收我個囡呀,仲等緊其餘三大,好擔心,
我個女N無人士,真係難過中六合彩😅

大宅

國民生產總值:1347

AnnabelleLi 發表於 16-12-1 15:34
暫時婦孺同太陽都唔收我個囡呀,仲等緊其餘三大,好擔心,
我個女N無人士,真係難過中六合彩😅 ...

生命好鐘意收大b
加油!

大宅

國民生產總值:4460

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 2015xmas

發表於 5 天前 |顯示全部帖子
我仔舊年報K1 佢都係大B 2012年12月20出世,我都以為大B應該易收D,所以只報左3間,冇間收,過晒註冊日都冇電話打黎,我就好驚,係咁上網睇仲有邊間學校有位,於是孚去左好多間仲有位既學校報名面試,應該都有6間學校,得一個學校肯收,係天水圍(我住朗屏),交晒應該要交既費,到5月收到我家樓下既學校話收我仔,開心到顛左,所以唔好以為大B就易有學校收

別墅

國民生產總值:628

發表於 5 天前 |顯示全部帖子
回覆 嘉豬媽媽 的帖子

有尐學校會睇埋家長和親子關係

大宅

國民生產總值:2135

發表於 3 天前 |顯示全部帖子
我覺得有關係,我仔係1月大b, 今年讀緊k1, 上年in 4大有3大收

民房

發表於 3 天前 |顯示全部帖子

回覆 Gracenbb 的帖子

哇,有三間都收真係太好,好理想呀,仔仔應該都表現得好好呢?

大宅

國民生產總值:1310

發表於 前天 11:50 |顯示全部帖子
Gracenbb 發表於 16-12-5 17:37
我覺得有關係,我仔係1月大b, 今年讀緊k1, 上年in 4大有3大收

哪幾間是四大啊?想學野

大宅

發表於 21 小時前 |顯示全部帖子
AnnabelleLi 發表於 16-12-5 19:32
回覆 Gracenbb 的帖子

哇,有三間都收真係太好,好理想呀,仔仔應該都表現得好好呢?

其實都係一啲好基本既野,坐定定答老師問題,做到老師叫做既野,走嗰時有推返張凳,同老師講再見,我就除左老師問我問題外,我都冇咩點講野,俾阿仔自由發揮,但我就滿意囝囝表現

大宅

sufei123 發表於 16-12-6 11:50
哪幾間是四大啊?想學野

最多人講係真光,生命,三育,肖珍

大宅

國民生產總值:4693

2015xmas

大B一定有著數過細B啦!

複式洋房

國民生產總值:135

發表於 13 小時前 |顯示全部帖子
yokulami 發表於 16-12-8 01:06
大B一定有著數過細B啦!

因為咁樣所以推左贏在xx前
個制度咁玩無計
但BB發展不一有快有慢
但1月B vs 12月B 係好大分別

多d 抽時間培育佢地就ok
硬上返學追唔上都好煩

複式洋房

國民生產總值:276

發表於 12 小時前 |顯示全部帖子
唔計其他人,只看自己的小朋友,大一個月都差好遠啦

複式洋房

國民生產總值:101

發表於 12 小時前 |顯示全部帖子
homawl 發表於 16-12-8 09:41
唔計其他人,只看自己的小朋友,大一個月都差好遠啦

我仔大b冇学校收,阴公了

大宅

國民生產總值:1561

發表於 10 小時前 |顯示全部帖子
回覆 皓麟志伟 的帖子

第一輪唔收等第二輪,一定有學校收㗎!唔洗擔心!到你玩小學嘅時候你就會發覺幼稚園其實係好簡單!

複式洋房

國民生產總值:101

發表於 10 小時前 |顯示全部帖子
Yusum 發表於 16-12-8 11:37
回覆 皓麟志伟 的帖子

第一輪唔收等第二輪,一定有學校收㗎!唔洗擔心!到你玩小學嘅時候你就會發覺幼稚園 ...

希望喇

大宅

國民生產總值:2159

發表於 8 小時前 |顯示全部帖子
皓麟志伟 發表於 16-12-8 09:58
我仔大b冇学校收,阴公了

我仔2月b, 唔多講野,做唔晒指令,見左3間,已知1間reject, 其他2間無信都應該reject, 我聽聞其他媽咪已有offer。
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎