用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

嬰兒醫護 今日: 11|主題: 75194

打完一歲針會出紅疹?

複式洋房

國民生產總值:264

琴日我仔一次過打晒一歲針(肺炎,水痘,麻疹),當日已經有小小發熱拉,馬上吃左健康院配定的退燒藥水,到今日早上已經無燒啦,不過塊面仔就越尼越紅,好似平時濕疹發作甘,仲好痕咁款,見佢手仔不停抓佢自己只耳仔。其實打完呢只針塊面咁紅法是否正常呢?

王國熱話
如果小朋友比人爭野玩,咁點教
小學生返學恐懼?
BB見到我就成日喊,見到婆婆就好開心..我...
幼稚園謠言

別墅

國民生產總值:674

唔係咁擔心,果時我朋友個仔都係打完1歲針發燒,到退左燒之後BB臉仔出咗兩三粒紅疹, 我朋友初初以為係熱痱點知出出下唔知兩三粒,之後就去睇醫生啦!
醫生話打針後有機會出疹,不過通常都係三幾日就退嫁喇~

男爵府

國民生產總值:6729

發表於 7 天前 |顯示全部帖子

回覆樓主:

正常,有發d疹出嚟先好,證明疫苗有發揮作用,通常幾日就退

複式洋房

最緊要開心 發表於 16-12-1 12:52
唔係咁擔心,果時我朋友個仔都係打完1歲針發燒,到退左燒之後BB臉仔出咗兩三粒紅疹, 我朋友初初以為係熱痱點 ...

頭先我去健康院穩姑娘確認下,好彩確定吾系水痘,我都無甘驚

複式洋房

怪獸青BB 發表於 16-12-2 12:24
正常,有發d疹出嚟先好,證明疫苗有發揮作用,通常幾日就退

不過健康院姑娘話d疹吾痕的,但是我仔痕到訓吾到覺,係甘碌來碌去,咁又正唔正常呢?睇見佢都覺得佢好痛苦啊。

男爵府

國民生產總值:6729

MK_son 發表於 16-12-2 12:30
不過健康院姑娘話d疹吾痕的,但是我仔痕到訓吾到覺,係甘碌來碌去,咁又正唔正常呢?睇見佢都覺得佢好痛苦 ...

有無濕疹?定系最近天氣乾燥痕za,試下搽多d cream

複式洋房

怪獸青BB 發表於 16-12-2 12:32
有無濕疹?定系最近天氣乾燥痕za,試下搽多d cream

有濕疹,但是之前塊面已經好少出,係打完針突然間全部出晒泥
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎