用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

自由講場 今日: 5947|主題: 869734

失去嗅覺!

子爵府

國民生產總值:10906

呢三日重感冒, 又咳又流鼻水又頭痛. 昨日忽然發覺鼻冇塞但我竟聞唔到野! 因為我家有精油咁我諗住用來舒緩下, 點知我打開所有精油, 冇一支我聞到有味! 我再試其他薄荷膏一樣! 有冇人有經驗? 是短暫還是永久? 我試了兩邊鼻孔都係一樣, 有流鼻水但肯定冇鼻塞. 好驚呀!

wcpcelia    發表於 7 天前

男爵府

國民生產總值:5463

好媽媽勳章 醒目開學勳章

大眼的Dog 發表於 16-11-30 23:04
呢三日重感冒, 又咳又流鼻水又頭痛. 昨日忽然發覺鼻冇塞但我竟聞唔到野! 因為我家有精油咁我諗住用來舒緩 ...
你可能係鼻竇炎呀。。。

男爵府

國民生產總值:7975

回覆樓主:

我試過重感冒後除咗冇臭覺仲冇味覺,之後隔兩三就冇事,應該不用擔心

大宅

國民生產總值:1977

回覆樓主:

我半個月前重感冒又係冇曬嗅覺,連漂白水味都聞唔到,維持咗成個星期

子爵府

引用:我半個月前重感冒又係冇曬嗅覺,連漂白水味

原帖由 lingyim 於 16-11-30 發表

我半個月前重感冒又係冇曬嗅覺,連漂白水味都聞唔到,維持 ...
最後點好番?

子爵府

引用:Quote:大眼的Dog 發表於 16-11-30 23:04 呢

原帖由 honeyBB 於 16-11-30 發表
你可能係鼻竇炎呀。。。
咁點算?

大宅

國民生產總值:3169

大眼的Dog 發表於 16-11-30 23:04
呢三日重感冒, 又咳又流鼻水又頭痛. 昨日忽然發覺鼻冇塞但我竟聞唔到野! 因為我家有精油咁我諗住用來舒緩 ...

我之前試過失去臭覺5日,一定要睇醫生!我個耳鼻喉醫生話人的五器比較脆弱,如果受損就很難康復。早d去睇醫生醫治,祝你早日康復!

男爵府

國民生產總值:6190

發表於 7 天前 |顯示全部帖子
試過,兩日後正常返

男爵府

國民生產總值:5463

好媽媽勳章 醒目開學勳章

大眼的Dog 發表於 16-11-30 23:24
咁點算?
睇耳鼻喉科醫生,檢查下,知道係咩事就安心,身體要好好愛護。

大宅

國民生產總值:1977

大眼的Dog 發表於 16-11-30 23:24
最後點好番?

冇㗎,由佢自然好咯,感冒冇咁嚴重時就恢復翻嗅覺啦,但我感冒到依家都未好曬
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎