用戶登入

找回密碼 | 註冊

義工

自由報料 今日: 71|主題: 247648

K2 小朋友話,被老師打

大宅

國民生產總值:1779

BKXmas勳章

男仔,是有時曳啲。佢話,今日返學,我同同學仔傾計,老師就用力叉我條頸一下,我想呕。叉完之後,我就無傾計,老師就行開咗。

我問,甘痛吾痛?驚吾驚?
佢話,少少痛,驚。啲老師成日鬧人。我都吾想返學。

K2,講也好清晰。我知,可能全班30個小朋友吵。得2個老師。老師叫吾聽,就叉佢條頸一下,赫到佢stop 。
佢話,老師平時都無打佢,就是成日鬧人。是今日先叉佢。

K1時,佢表達事情吾是好清晰。佢話老師打佢,吾想返學,講了3日。我就向校長表達。校長查清楚,話無打佢。之後,我又問佢,佢話老師吾小心撞到佢,吾是打佢。當時,我當他亂講也。吾再追究。

不過,而家大左。講也清晰。我信佢無亂講。

我想請問各位,我應該點做?仲有個細B 。我吾知好吾好入讀呢間學校。我好吾開心。

有無朋友分享下。
謝謝

王國熱話
終於到我啦~快來沾孕氣啦~
謝安琪醫師資料
小產後好快又中......
我有子宮內膜異位症,要做ivf,有無jm同我...

大宅

國民生產總值:3286

BKXmas勳章

我會相信自己既小朋友,如果k1時已冇耐性教小朋友,咁一定唔方好!我唔會比細b再入,同會幫大b轉校!

大宅

BKXmas勳章

我會相信自己既小朋友,如果k1時已冇耐性教小朋友,咁一定唔方好!我唔會比細b再入,同會幫大b轉校!

大宅

BKXmas勳章

同埋問下身邊既家長,小朋友有冇講過老師會打人或成日鬧人等情況!

男爵府

國民生產總值:5319

BKXmas勳章

我女當年k2 參加暑期班都有類似經歷,
佢喊,要搵我,
暑期班一個老師帶佢出走廊,
嚇佢話再喊鎖佢入廁所喊,
老師坐係度,阿女企係度,講講下好大力meet佢大脾一下

以上全部係阿女返黎講,
當時我選擇相信佢,即同佢停左唔再返

到而家我女小二了,佢仍然會久唔久提起,
我地要相信自己既小朋友

大宅

國民生產總值:2058

BKXmas勳章

要相信自己小朋友
同埋學校實有cctv 可以睇番
同校長傾訴依件事

男爵府

國民生產總值:8261

動物勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 BK Milk勳章 BKXmas勳章

回覆樓主:

k2應該表達到,我會再問下其他同學有無人見到,找証人

男爵府

國民生產總值:6153

BKXmas勳章

ching923 發表於 16-12-1 01:02
我女當年k2 參加暑期班都有類似經歷,
佢喊,要搵我,
暑期班一個老師帶佢出走廊,

我都相信自己小朋友。n班開始戒片,我仔喊曬話唔要返學,我同佢慢慢傾之後得知個姨姨好惡鬧佢去時候去去到,嚇到我仔好驚,之後我同學校講番,事情就解決左。
一般小朋友唔會無端端講大話話有人叉佢掛。

別墅

國民生產總值:966

BKXmas勳章

小朋友正常唔會講大話,除非佢真係非常不喜歡上學,仲要編造一個咁清晰的大話絕不容易,所以請相信你的孩子,一定要正視,如果因為此校影響佢對返學既熱誠,就慘了。

仲有,既然學校有咁既問題,不論你是否確信老師有沒有這樣做,為求安心,不要讓細B 讀此校了。

我小朋友都是讀幼稚園,但每天放學回來都是講學校裡有幾開心,最多是K1 K2 時講下跟那同學有糾紛,但都是話老師好好非常愛老師,這樣的學校才會令小孩喜歡上學。

男爵府

國民生產總值:5523

2017勳章 BKXmas勳章 Xmas吸收勳章 動物勳章 ILLUMA Inspired by Nature勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章

先打電話問果位老師了解左情況先, 跟住再問下其他家長有無呢個情況再決定點做。

wcpcelia    發表於 16-12-1 10:03

男爵府

國民生產總值:5511

BKXmas勳章

回覆樓主:

如果自己班有群組或私人問左其他家長,小朋友有無呢啲問題先,之後接放學時我會見班主任了解下,亦都比佢知道小朋友大識表達佢哋所做嘅嘢,等佢哋唔好再亂嚟。

大宅

國民生產總值:3115

BKXmas勳章

回覆 chichichau 的帖子

我信小朋友,我會幫大 b即轉校,唔會俾細 b 入讀。唔會問其他家長校長老師,問左都無用,又話無咁既事。講番本人一個經歷,我好記得我 K3,學校有小息食 tea, 班長派肚臍餅,次次都係白色,我想要橙色,帶返屋企俾媽咪食,點知一起身,伸手去揀左餅,俾老師一把打埋嚟,又痛又瘀,又唔敢喊。返屋企,等媽咪食完,我先夠胆講。雖然係 k 3, 我今年都3x幾歲人,我都仲記得 k3因為揀餅俾老師打一巴係塊面。
而家我有小朋友,我都會成日睇實,俾錢人地(交學費),但人地唔當咩一回事,行自己方便(覺煩就打),我實轉完校返去鬧爆佢,唱衰佢。
樓主,講唔講得邊區邊間學校呀?等家長都小心啲。

大宅

國民生產總值:1930

BKXmas勳章

chichichau 發表於 16-11-30 23:42
男仔,是有時曳啲。佢話,今日返學,我同同學仔傾計,老師就用力叉我條頸一下,我想呕。叉完之後,我就無傾 ...

請問係東區的幼稚園嗎?

男爵府

國民生產總值:6794

BKXmas勳章

小小兔仔 發表於 16-12-1 09:46
如果自己班有群組或私人問左其他家長,小朋友有無呢啲問題先,之後接放學時我會見班主任了解下,亦都比佢知 ...

agree

男爵府

國民生產總值:6794

BKXmas勳章

男仔,是有時曳啲。佢話,今日返學,我同同學仔傾計,老師就用力叉我條頸一下,我想呕。叉完之後,我就無傾 ...

我絕對不接受义頸!

大宅

國民生產總值:1779

BKXmas勳章

葵涌區。

謝謝各位分享。

伯爵府

國民生產總值:19743

BKXmas勳章

可以的話,幫小朋友轉校

大宅

國民生產總值:3233

BKXmas勳章

我仔K1,前幾日放學返黎見到頸有明显指甲傷痕,有出血,仔話系自己行黎行去唔聼話比班主任用手捏,我問佐幾次,系咪小朋友整到,仔都話系班主任。我第二日同校長講返,校長即刻話不可能我地老C唔會甘做,事件就甘不了了之。屋企人又話驚得罪老C唔想再追究。

大宅

國民生產總值:1750

BKXmas勳章

chichichau 發表於 16-12-1 12:23
葵涌區。

謝謝各位分享。

邊間?好驚a。我帮緊仔睇學校。》《

大宅

國民生產總值:1094

BKXmas勳章

我會先信任自己既小朋友,但也會了解清楚係真叉頸定其他嚇下既動作, 因為好多時小朋友會幻想某d電視情節代入, 你仔冇講大話,係佢真實感受,但又唔知有冇老師咁做,

如果你一心會轉校,就直接找校長傾呢件事,
但如果仲唸住讀,我會先私下問fd既同班小朋友,仲要一向表達記憶力強既小朋友,有冇見到事發經過, 收集証人, 再找班中既老師傾,聽下佢點講,版本是否相同, 如發現有問題才再找校長傾
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎