用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

自由講場 今日: 2633|主題: 868856

買水飲?煲水?過濾機?

複式洋房

國民生產總值:433

發表於 3 天前 |顯示全部帖子
想統計下咁多位JM你地屋企係買水飲呀?煲水飲呀?定係用過濾水機的?

如果買水,你地係買公司嗰D大水機定係買枝裝水?你地買邊隻牌子?

咁如果過濾水機,你地又係用邊隻牌子?

另外,之前唔記得邊度讀過話唔可以煲枝裝水用黎沖奶比BB飲,jm們你們知道嗎?

多謝咁多位jm既回答

男爵府

國民生產總值:8055

ChloePP 發表於 16-12-1 00:35
想統計下咁多位JM你地屋企係買水飲呀?煲水飲呀?定係用過濾水機的?

如果買水,你地係買公司嗰D大水機定 ...

我用doulton 濾水器,濾完啲水再煲,主要濾走曬D菌同鉛先至煲嚟飲,有小朋友咁樣啲水比較安全同安心。
我以前是order大裝水直接飲用,以前order bonaqua, 但礦泉水係唔可以冲奶的(因奶粉已有足夠礦物),所以我轉左用濾水器。如果用支裝水冲奶,就要用蒸餾水(醫生建議的,但我都會煲過至沖)

子爵府

國民生產總值:13247

認識瑞士牛牛第一回

我用濾水器再煲嚟飲

大宅

國民生產總值:1758

用3m隻濾水器然後煲水
bb出世開始就淨飲蒸溜水唔好

複式洋房

國民生產總值:137

ChloePP 發表於 16-12-1 00:35

如果買水,你地係買公司嗰D大水機定 ...

自己加c6用filter. 仔會買意大利mineral water

珍珠宮

國民生產總值:43025

最關心BB問題熱投勳章 樂桃猴年勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 2015xmas

我家訂蒸餾水,飲cool

男爵府

國民生產總值:8313

畀面勳章

回覆樓主:

屋企只係得個濾水器, 但係公司時間長 d, 而且有時飲蒸餾水,.所以公司有濾水器, 同埋將水由酸變成鹼性既機

男爵府

國民生產總值:8209

回覆樓主:

用電熱水機煲水,水機長期插電,另有一個玻璃樽裝室温水,開奶好方便

wcpcelia    發表於 3 天前

子爵府

國民生產總值:10857

回覆:買水飲?煲水?過濾機?

煲水
樽裝水唔適合長期飲用
返工已經係飲水機水
返屋企一定煲水

珍珠宮

國民生產總值:44141

sfuhsg 發表於 16-12-1 09:05
煲水
樽裝水唔適合長期飲用
返工已經係飲水機水
WHY樽裝水唔適合長期飲用??

男爵府

國民生產總值:6711

最關心BB問題熱投勳章

蒸餾水,Watsons

水晶宮

國民生產總值:59677

畀面勳章 BK Milk勳章 2015xmas

回覆樓主:

煲水飲

子爵府

國民生產總值:10857

引用:Quote:sfuhsg+發表於+16-12-1+09:05+煲水樽

原帖由 pbpk03845784 於 16-12-01 發表
WHY樽裝水唔適合長期飲用??
http://www.hkwm.com/wholesale/decko/P3.htm

你可以參考下呢度

珍珠宮

國民生產總值:44141

sfuhsg 發表於 16-12-1 12:16
http://www.hkwm.com/wholesale/decko/P3.htm

你可以參考下呢度
THX

男爵府

國民生產總值:7294

回覆樓主:

only煲水飲

公爵府

國民生產總值:25004

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

煲水飲

複式洋房

國民生產總值:433

多謝咁多jm的回覆呀

睇到係長期飲蒸餾水唔係咁好,咁天然礦泉水呢?多唔多jm會咁買黎飲?

其實市面好多過濾水器,真係唔知邊隻好。。價錢又可以去到好貴。。加上D過濾芯係咪幾個月就換一次?通常幾錢?
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎