用戶登入

找回密碼 | 註冊

義工

自由講場 今日: 135|主題: 909086

如何教導小朋友分別男女?

子爵府

國民生產總值:11954

BKXmas勳章

幼稚園生,最初用長短頭髮,後尾公園有女仔都係短頭髮,佢以為對方係男仔。我有教過男仔有何b仔,女仔無,但我怕喺學校會問人/睇人有無何b仔。有咩好方法教佢分辨?

大宅

國民生產總值:1600

BKXmas勳章

回覆樓主:

係学校佢地著校服,通常女仔係裙,男仔係衭,同埋女仔去女厠,男仔去男厠

侯爵府

國民生產總值:21020

BKXmas勳章

回覆樓主:

直接教,初初教外表,長髮短髮,着裙着褲來分別男同女,再教爸爸媽媽,哥哥姐姐,係男或者女,等佢有番啲觀察力。更直接就係講生殖氣官去辨認,男仔會講有jj ,女仔就無。我女比較鈍,三歲未係好分到,初初都未肯定自己係男定女,四歲才比較識分,佢而家四歲半好肯定邊個係男或女

大宅

國民生產總值:4282

BKXmas勳章

呢D自然識,無教過

伯爵府

國民生產總值:18309

BKXmas勳章

朱古力小b 發表於 16-12-1 01:01
幼稚園生,最初用長短頭髮,後尾公園有女仔都係短頭髮,佢以為對方係男仔。我有教過男仔有何b仔,女仔無, ...

無教,從無認錯過

侯爵府

國民生產總值:24479

BKXmas勳章

回覆樓主:

自自然然會識

公爵府

國民生產總值:26719

BKXmas勳章

回覆樓主:

2歲?3歲?我仔2歲N班上學期,老師有教佢地分男女,我仔成日話自己係女仔所以係佢冲涼時我會問佢你有無姑姑,有,你就係男仔,女仔好似媽媽咁冇姑姑,去廁所係坐係到架⋯⋯之後佢好快未夠3歳就識分男女,我講笑話買條裙俾佢,佢會大叫吾要

老師冇反映我仔亂問人有冇姑姑,如果樓主憺心,可以教小朋友吾好直接問人有冇姑姑,咁係無禮貌行為

wcpcelia    發表於 16-12-1 09:04

複式洋房

國民生產總值:169

BKXmas勳章

照直教

大宅

國民生產總值:3824

BKXmas勳章

Err... 分男或女唔使教掛,自然學識就得啦

大宅

國民生產總值:3824

BKXmas勳章

yin-ting 發表於 16-12-1 01:13
直接教,初初教外表,長髮短髮,着裙着褲來分別男同女,再教爸爸媽媽,哥哥姐姐,係男或者女,等佢有番啲觀 ...
Sorry,但從外表可以睇得出生殖器官? 唔係有著褲/著裙嘅咩

子爵府

國民生產總值:11954

BKXmas勳章

1997112 發表於 16-12-1 05:08
Sorry,但從外表可以睇得出生殖器官? 唔係有著褲/著裙嘅咩

全校男女都是運動服

水晶宮

國民生產總值:64552

開心吸收勳章 雞年勳章 2017勳章 BKXmas勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 2017媽媽節

回覆樓主:

自然會識

侯爵府

國民生產總值:21020

BKXmas勳章

1997112 發表於 16-12-1 05:08

我不是這樣意思,我係指講,即知識上面

珍珠宮

國民生產總值:36744

BKXmas勳章

睇書,女仔會著裙,去女廁,冇JJ,會紮BIN等

水晶宮

國民生產總值:54865

雞年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 BKXmas勳章

回覆:如何教導小朋友分別男女?

我冇特別教,有時都以為女同學係男仔架……不過阿仔反而話番我知咁囉

龍馬精神.......

瑪瑙宮

國民生產總值:130757

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 BKXmas勳章

我小朋友五六歲時,係街見到長頭髮 或 扎辬既男性,都會話人係女

我唯有細細聲話人地有鬚,係男

伯爵府

國民生產總值:15534

BKXmas勳章

無特別教,但我仔真試過叫tb做哥哥,雖然對方應該唔mind

男爵府

國民生產總值:6406

BKXmas勳章

cheung2000 發表於 16-12-1 10:29
無特別教,但我仔真試過叫tb做哥哥,雖然對方應該唔mind
叫佢做姐姐反而mind

珍珠宮

國民生產總值:42779

BKXmas勳章

回覆樓主:

當年我呀媽教我…長頭髮就係女仔。

有日入lift...我大聲問呀媽…呢個姊姊點解有鬍鬚。呀媽話係哥哥黎。我就話唔係…長頭髮係女仔無可能係哥哥。

當時4歲,呀媽話倒我而家… 令佢超尷尬

男爵府

國民生產總值:8907

BKXmas勳章 2017媽媽節

自然識,冇教過

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎