自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

第一次租樓咩都唔識,十月起租,交左400 蚊水費按金,岩岩收到張水費單要我交成千蚊水費喎,三個大人兩個bb點都用唔到甘多錢啦,入住時又無抄水錶Tim,朋友話可能有d喉出面爆左唔知﹗
我而家都唔知點算,如果真係係咪可以叫業主check下,他有責任嗎?
大家有無遇過類似情況或比d意見我可以點做

子爵府

交咁多?
你不如打去水務署問問啦

大宅

回覆樓主:

打去水務署問啦,有機會上手估少左,叫佢用你地用水量去估番

別墅

onick36 發表於 16-12-1 07:42
打去水務署問啦,有機會上手估少左,叫佢用你地用水量去估番

可以的嗎?我一陣打去問下

大宅

KFcherry 發表於 16-12-1 07:43
可以的嗎?我一陣打去問下

可以,如果開始數係估計,有機會估錯,叫水務署抄多次數,去評估你地用水

題外話,下次起租/終止租約記得自己影水錶數,保障自己

大宅

回覆樓主:

如果新抄既水數都係咁高,即刻叫業主搵師傅睇喇唔好拖

水晶宮

回覆:水費問題

重新轉名會重新抄標,樓主家中有無工人?

大宅

MariaTsui 發表於 16-12-1 08:14

未必抄架,要夠十四日前提出終止先可以抄數,否則一定估數

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

坦白講, 如果有工人, 的確會有機會過千

水晶宮

引用:Quote:MariaTsui 發表於 16-12-1 08:14 重

原帖由 onick36 於 16-12-01 發表
未必抄架,要夠十四日前提出終止先可以抄數,否則一定估數
問問業主,因為有些業主打算租出去,會先cut水電,如果業主一早cut左,就會已收到水費單,同時也截左數,抄左錶。

大宅

MariaTsui 發表於 16-12-1 08:39
問問業主,因為有些業主打算租出去,會先cut水電,如果業主一早cut左,就會已收到水費單,同時也截左數,抄 ...

業主未必先cut 架,點知幾時租出?如果冇人接下手,水錶會拆走,仲要俾幾百蚊接駁費,業主醒既就等租客自己接手啦

我估樓主情況係,樓主自己申請接手,所以終結左上一手,由於冇十四日前通知,所以係估數

子爵府

我上次個水費交$17-_-
我地兩個人 經常性居住 會洗衫煮飯咁

別墅

MariaTsui 發表於 16-12-1 08:14

無工人,正常用水
以前未出黎租屋都係交三百蚊

用戶要求終止服務

KFcherry 發表於 16-12-1 01:36
第一次租樓咩都唔識,十月起租,交左400 蚊水費按金,岩岩收到張水費單要我交成千蚊水費喎,三個大人兩個bb ...
你租全個單位/劏房?( 絕無冒犯之意, 只是我知道劏房手錶唔同水務署果種水錶)

別墅

mok239 發表於 16-12-1 08:54
你租全個單位/劏房?( 絕無冒犯之意, 只是我知道劏房手錶唔同水務署果種水錶)

單位,22年樓齡

用戶要求終止服務

KFcherry 發表於 16-12-1 08:55
單位,22年樓齡
唔! 知道.

你情況即是其他JM 所說情況..

業主無CUT 水錶....你幫上一手交水費了.

水晶宮

引用:Quote:MariaTsui 發表於 16-12-1 08:39 問

原帖由 onick36 於 16-12-01 發表
業主未必先cut 架,點知幾時租出?如果冇人接下手,水錶會拆走,仲要俾幾百蚊接駁費,業主醒既就等租客自 ...
水錶會拆走以前我租樓,我租樓俾人,全部業主都cut晒水電,自己重開,就算現住的自住樓,上手業主都cut晒,收樓時無煤氣,不能驗收煤氣爐。但所有水錶,電錶,煤氣錶都在。

用戶要求終止服務

KFcherry 發表於 16-12-1 08:55
單位,22年樓齡
係喎!既然咁.

你張水費單即是唔你你地名.

水費單是加寄去業主度再轉交給你?

你要同業主傾點數喎! 佢自己唔小心, 點解你要承擔後果呀?

別墅

mok239 發表於 16-12-1 09:01
係喎!既然咁.

係我名,水費單仲寫22/9 開始計喎

別墅

MariaTsui 發表於 16-12-1 08:58
水錶會拆走以前我租樓,我租樓俾人,全部業主都cut晒水電,自己重開,就算現住的自住樓,上手業 ...

我第一次租樓唔識,煤氣有影低錶,水無
我唔知業主有無cut, 但我睇樓到搬入去開水都有水出既

首頁

尾頁

跳至