用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

論盡家傭 今日: 9|主題: 120556

請問两封解僱信,有咩分別?

別墅

國民生產總值:965

發表於 7 天前 |顯示全部帖子

1)為何第二封解僱信會甘多細節?2)第一封好明顯係遲職信,同我講話通知信?
3)起初口口聲聲話扣假期最快可以呢日走,上網睇係無扣假期,但今次又寫扣假期?
4)有咩目的?係咪因為我話想工快啲走?
5)點解今次工人無簽名?

王國熱話
請問有冇媽媽係養和有催生經驗?
QE生bb的mama, 入院用準備奶粉比bb嗎?
有無人只請工人2年去照顧初生bb?
30W開始作抽筋瞓唔到覺, 點算呀?

子爵府

國民生產總值:10333

秋日勳章 炎夏勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章

回覆樓主:

第一張只係簽收記錄
第二張係一個月通知,你炒工人定工人resign? 2份係同一件事?日期唔夾既?

別墅

回覆 5R2H 的帖子

1)兩段日子2)第一次因為口角問去見agent,我聲稱想炒佢,要求工人打後的日子還有多天,之後agent提議書面通知雙方用一個月磨合,磨合到照做,磨合不到就跟此日期買票走。
3)已經無法認受工人講大話,偷懶,對小孩子用語變得孚顯,唔尊心聽指令,每事問等等之類,再炒佢agent話會傾掂個假期(原本得我同工人自己就計到一个月通知信+大假錢+機票錢+$100+(通知日28号———下個月28的薪金))

子爵府

國民生產總值:10900

bonnie429 發表於 16-12-1 10:32
回覆 5R2H 的帖子

1)兩段日子2)第一次因為口角問去見agent,我聲稱想炒佢,要求工人打後的日子還有多天 ...

咁似我工人

別墅

發表於 6 天前 |顯示全部帖子
回覆 Bling11 的帖子

菲律賓?

子爵府

國民生產總值:10900

發表於 6 天前 |顯示全部帖子
bonnie429 發表於 16-12-2 00:09
回覆 Bling11 的帖子

菲律賓?

印印
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎