用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

自由報料 今日: 16|主題: 243260

記憶力衰退食咩好

男爵府

國民生產總值:6523

我發覺自己D記憶力越來越差、生完兩個小朋友之後嚴重左、好多野人地講完我隔-排又吾記得、有咩保健食品可以增强記憶力、食魚油丸得吾得?有無好介紹?

王國熱話
【在港菲傭】「賓賓」原是選美冠軍…
大家接受到姐姐既沖涼時間?
賊傭轉戰澳門
急,工人話我唔炒佢佢就喺我屋企自殺

大宅

國民生產總值:3260

回覆樓主:

唉…我同你情況一樣,我以前讀書成績幾好,生完2個後,小小野都記唔住

大宅

國民生產總值:4906

Ivanli 發表於 16-12-1 09:38
唉…我同你情況一一樣,我以前讀書成績幾好,生完2個後,小小野都記唔住
其實我諗,係咪生仔時聞左笑氣多致記憶力差?

男爵府

國民生產總值:5083

wimmie 發表於 16-12-1 09:44
其實我諗,係咪生仔時聞左笑氣多致記憶力差?

我開刀生,所以冇聞氣,都係記憶力差左好多

彩鑽殿

國民生產總值:802846

動物勳章 ILLUMA Inspired by Nature勳章 活躍勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章

我係...但年紀亦真係大咗

翡翠宮

國民生產總值:94086

回覆:記憶力衰退食咩好

中國食療素有食物補腦的傳統。西方專家總結出可提升腦力的六類食物。

1.健康脂肪:改善腦細胞。大腦細胞結構主要包括健康脂肪,其中最重要的是歐米伽3脂肪酸。大腦需要不斷自我修復,增加神經元,因而需要更多更好的歐米伽3脂肪酸。富含該脂肪酸的食物包括:三文魚、金槍魚、亞麻子油、菜子油、核桃、小麥胚芽油和雞蛋等。

2.抗氧化劑:保護大腦。隨着年齡增大,自由基會隨着血液系統攻擊腦細胞,若不補充抗氧化劑予以遏制,則會導致大腦記憶逐漸喪失。富含抗氧化劑的食物包括:藍莓等漿果、西蘭花、胡蘿蔔、大蒜、紫葡萄、菠菜、大豆、茶、西紅柿和全穀物等。

3.酪氨酸蛋白:激發腦力。大腦中除了神經元之外,還有幫助大腦傳遞信號的神經傳導物質。酪氨酸和色氨酸等重要神經傳導物質不足會導致大腦工作失常。多吃富含此類營養的食物有助於提神醒腦,提高注意力。比如,奶製品、雞蛋、海鮮、大豆等。

4.水:給大腦補液。輕微脫水就會降低大腦能量,導致記憶受損。專家建議,每天至少攝入1200毫升,相當於每天6杯。

5.維生素與微量元素:必需建材。某些維生素和礦物質是大腦必需的「建築材料」。其中最關鍵營養包括:維生素B6、維生素B12、維生素C、鐵、鈣等,若缺乏會導致學習障礙。可以適量吃些燕麥、牛奶、獼猴桃等。

6.膳食纖維:調節大腦能量供應。膳食纖維有助於持續調節大腦能量供應。富含纖維的食物包括:葡萄乾、西蘭花、青豆、菠菜、杏仁、獼猴桃、橙子、梨、帶皮蘋果、大麥和糙米等。

b52    發表於 16-12-1 12:05

大宅

國民生產總值:3260

j.wong 發表於 16-12-1 07:41
我發覺自己D記憶力越來越差、生完兩個小朋友之後嚴重左、好多野人地講完我隔-排又吾記得、有咩保健食品可 ...

你係ftm?定在職媽媽?

男爵府

國民生產總值:6704

j.wong 發表於 16-12-1 07:41
我發覺自己D記憶力越來越差、生完兩個小朋友之後嚴重左、好多野人地講完我隔-排又吾記得、有咩保健食品可 ...
你需要補血

男爵府

國民生產總值:6523

回覆樓主:

我係FTM,有咩牌子保健產品岩我、話事話我經常手腳冰冷
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎