用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

產前產後 今日: 26|主題: 236377

求救!開刀生BB後問題

洋房

國民生產總值:100

發表於 3 天前 |顯示全部帖子
想問有冇開刀生BB媽媽拆線後幾多日傷口可以濕水沖涼同埋可吾可以落皂,沖完涼系未抹乾就可以仲洗吾洗貼膠布,謝謝

大宅

國民生產總值:1958

醫生應該會同你痴防水膠布架

別墅

國民生產總值:875

回覆樓主:

我私家開刀,生完第4日臨出院,醫生會換一塊防水膠布,就可以正常沖涼落沐浴露,唔洗換膠布。一直貼到生完約10日,去返診所,醫生會洗下傷口望一望埋哂口未。見埋好會換張普通紗布,當日已可以如常沖涼濕水,當日沖完涼撕走紗布唔需要再貼野。

民房

國民生產總值:30

我政府生唔使拆線, 第5日出院姑娘已經話傷口埋好左點沖都得

洋房

國民生產總值:100

andywinky 發表於 16-12-1 10:27
醫生應該會同你痴防水膠布架

姑娘叫我兩日後可以濕水同埋冇幫我貼防水膠布

大宅

國民生產總值:3223

陪月勳章

10日左右已經冇貼膠布可以濕水

大宅

國民生產總值:1561

發表於 前天 06:31 |顯示全部帖子
yiyi032006 發表於 16-12-1 09:10
想問有冇開刀生BB媽媽拆線後幾多日傷口可以濕水沖涼同埋可吾可以落皂,沖完涼系未抹乾就可以仲洗吾洗貼膠布 ...

我Day 6拆線,姑娘話傷口埋左9成,Day 8可以洗白白,我諗每個人復原速度唔同,不能跟隨
不過我拆左線返屋企忍唔住包保鮮紙沖
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎