用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

自由講場 今日: 538|主題: 869765

老公話我冇耐性湊仔,好失望  

伯爵府

國民生產總值:18939

我本身真係冇咩耐性,日日都鬧
兩個仔放學返黎,唔自己除鞋,書包掉地下,開書包搵野掉到一地都係書,一入屋即刻搵玩具玩,跑來跑去要工人追住換衫,每日我見到都鬧,我承認係冇耐性,其實呢d都係工人做,我咁勞氣鬧,到底為咩?大仔就快6歲,工人服侍慣,近幾個月我買d鬆身衫要佢學自己換,個仔大喊唔識,我話喊都要換,一係你唔好沖涼著校服上床訓,最後佢死死氣慢慢除衫,之後又俾老公話我冇耐性

複式洋房

國民生產總值:131

emimi 發表於 16-12-1 09:31
我本身真係冇咩耐性,日日都鬧
兩個仔放學返黎,唔自己除鞋,書包掉地下,開書包搵野掉到一地都係書,一入 ...

六歳都唔識換衫

伯爵府

國民生產總值:15244

回覆樓主:

唔洗講咁多,叫老公湊一日!

stefonie    發表於 7 天前
chelsea_meow    發表於 16-12-1 23:28
丫雅    發表於 16-12-1 16:59
funfun759    發表於 16-12-1 16:58
basketboy    發表於 16-12-1 16:34

別墅

國民生產總值:821

叫佢凑一日

伯爵府

回覆樓主:

其實私底下我家姐鬧過我,你兩個仔又唔係智障,點解咩都要人服侍?3歲後我堅決唔餵飯,要自己食,所以就連下午茶都唔可以食飽先有動力食晚飯,又俾老公彈我為左自己想懶,唔餵個仔搞到個仔捱餓

珍珠宮

國民生產總值:35588

2015xmas

emimi 發表於 16-12-1 09:34
其實私底下我家姐鬧過我,你兩個仔又唔係智障,點解咩都要人服侍?3歲後我堅決唔餵飯,要自己食,所以就連 ...
六歲唔識自己著衫,三歲仲要餵飯,恕我直言,你家姐鬧得無錯,除非係智障……

似乎你呢個post錯重點

不如諗下點樣教好小朋友好過

伯爵府

giraheiyear 發表於 16-12-1 09:33
唔洗講咁多,叫老公湊一日!

湊一日冇用,屋企有工人,99又日日黎我屋企(我99非常樂意餵飯,即使粒孫已6歲),我又ftm,其實我hea下好舒服,唔想餵可以叫工人餵,叫工人換衫著鞋,咁勞氣做咩?

侯爵府

國民生產總值:23861

回覆樓主:

點解覺得"其實呢d都係工人做"?
呢d係小朋友基本自理能力(和態度), 應該係父母去教,即所謂"家教",冇可能旨意個工人會令小朋友自動自覺去自理。

侯爵府

國民生產總值:24158

動物勳章 樂桃猴年勳章 育兒性格勳章 2015xmas 畀面勳章

好明白。
我都係冇耐性,對住2個仔都會鬧,又係比老公話唔應該咁樣教仔。
但其實,自己有儘量平心靚氣同佢地講嘢或提佢地做嘢,但如果叫左一輪都冇反應或叫極唔聽唔認,真係會扯火話佢地囉。

伯爵府

國民生產總值:19855

畀面勳章

其實私底下我家姐鬧過我,你兩個仔又唔係智障,點解咩都要人服侍?3歲後我堅決唔餵飯,要自己食,所以就連 ...

支持你

男爵府

國民生產總值:5715

一開始比人服侍慣,而家好難改

珍珠宮

國民生產總值:38622

你做得啱,6歲了,好基本的事要佢自己做,叫你老公湊佢地一日,分分鍾佢仲燥過你⋯。

小朋友細個時,我老公有話過我有燥狂症,咁大聲鬧佢地做乜?之後有一次我有事,工人放假,佢睇小朋友一天,塊面勁黑,想搵把刀殺人咁嘅款,自此之後冇再話我

侯爵府

國民生產總值:23861

emimi 發表於 16-12-1 09:37
湊一日冇用,屋企有工人,99又日日黎我屋企(我99非常樂意餵飯,即使粒孫已6歲),我又ftm,其實我hea下好 ...

又話3歲後堅決唔餵,但又准許工人去餵,係咪好矛盾?

伯爵府

Froggy_joe 發表於 16-12-1 09:37
六歲唔識自己著衫,三歲仲要餵飯,恕我直言,你家姐鬧得無錯,除非係智障……

似乎你呢個post錯重點

我仔肯自己食,但前題係佢地真係肚餓,5點後我只準佢地飲湯,食兩塊餅,乖就獎2粒糖,7點開飯佢地餓就自己食
但老公最中意5點鐘餵麵飽,鬧極唔聽,又話仲有2個鐘消化唔怕,到開飯就食唔落

男爵府

國民生產總值:7568

如果係善意提醒,點解要失望?湊仔真係要學,有旁人提醒係好事

珍珠宮

國民生產總值:32431

又俾老公彈我為左自己想懶,唔餵個仔搞到個仔捱餓

尼D男人就係怪獸咯..

Meryl    發表於 16-12-1 13:26

侯爵府

國民生產總值:22559

emimi 發表於 16-12-1 09:37
湊一日冇用,屋企有工人,99又日日黎我屋企(我99非常樂意餵飯,即使粒孫已6歲),我又ftm,其實我hea下好 ...

你自己縱到個仔乜都唔識。ftm 咁多時間都唔教。

水晶宮

國民生產總值:54454

樂桃猴年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:老公話我冇耐性湊仔,好失望

不如炒左個工人,咁未迫到佢地自己做囉

我有1個仔仔,1個女女.......

伯爵府

Elenalan 發表於 16-12-1 09:40
又話3歲後堅決唔餵,但又准許工人去餵,係咪好矛盾?

我意思係,我唔餵,佢話我冇耐性,如果我係因為懶,我可以叫工人做哂,唔使勞氣,事實係我細仔1歲開始請工人,一餐粥仔我都冇俾工人餵過

別墅

國民生產總值:502

回覆樓主:

我細女三歲,主動自己著衫著褲,係除衫嗰度有啲要向上除佢有時做唔到先幫幫佢。
食野自己食,唔駛人餵。

樓主應該教佢地自己做,唔係淨係鬧,c6應該支持同參與一齊教,唔係掉哂比老婆同工人。
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎