自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

睇完咁多見解,我覺得教好孩子的關鍵是。。。。。

夫妻相處之道。

樓主好像没有和丈夫維持應有的私人空間,一家大小瞓同一間房(可能現實環境不容許)。但起碼,都應該要繼續與丈夫拍拖,培養感情喎。否則,兩夫妻如何溝通呢?!

yiu_mimi    發表於 16-12-1 14:20

大宅

小manman 發表於 16-12-1 11:11
非常認同~

我就係生左阿女發覺同老公實在太大分歧,所以我堅拒生多個~
jm有個好老公, 起碼肯聽人講

我個蠻牛, 唔聽人勸撞板仲死要男人面子, 受苦都是細佬

珍珠宮

BK Milk勳章 畀面勳章

emimi 發表於 16-12-1 10:52
請問你有咩建議?我為左湊仔已經煩到內分泌失調要睇醫生

樓主支持你,你要加油,唔好理啲只有搧風點火,毫無建設性嘅留言。

不過預期要成日發火鬧,不如好好坐低同老公、99、工人傾下如何有效引導小朋友學習自理,你態度要強硬啲,一切都以小朋友學好為大前提,因為只有你們同一陣線,小朋友知道無後援,咁先可以持之以恆。

小朋友方面,嘗試唔好再鬧佢地,試下落指令之前首先要加句「媽咪知道你哋好乖好叻叻架喎⋯⋯」,等小朋友感覺到你的「友善」,其實你唔係鬧佢哋,試想下如果有個人成日一開口就鬧你,久而久之你都怕咗佢啦,所以你要釋出你嘅友善對待小朋友,有助改善溝通。另外,當小朋友做得好有改善嘅時候,記住要誇張地讚美佢哋,或適當嘅時候給予禮物,祝成功!

yiu_mimi    發表於 16-12-1 14:21

大宅

父母教仔, 旁人加把咀都好影響, 細佬覺得有人幇更當你冇到, 最慘係有咩事我地做父母受返,佢地拍個屁股走人

公爵府

kyliema2006 發表於 16-12-1 12:10
睇完咁多見解,我覺得教好孩子的關鍵是。。。。。

夫妻相處之道。

生bb後先知佢係大男人+悶蛋,傳統男人,唔會同我拍拖,總之我責任係照顧好小朋友,最多咪等仔返左學我地去茶記食個lunch。我只會同朋友出街,叫媽咪黎湊

珍珠宮

BK Milk勳章 畀面勳章

ilikethis2005 發表於 16-12-1 11:04
平台就係用黎發洩下架啦,佢想呻下點解唔得?

其實我睇左咁多頁既留言都經已好難聽架啦,你仲好似唔多夠 ...

其實我感覺似有啲人喺度發洩多啲,除了不斷鬧樓主之外,我都睇唔到佢哋有啲咩咁有建設性嘅建議。

零建議,一味叫人聽多啲講座同睇多啲書,笑咗,洗鬼喺度問咩,個討論區都可以摺埋。

珊瑚宮

2024年龍年勳章

引用:其實私底下我家姐鬧過我,你兩個仔又唔係智

原帖由 emimi 於 16-12-01 發表
其實私底下我家姐鬧過我,你兩個仔又唔係智障,點解咩都要人服侍?3歲後我堅決唔餵飯,要自己食,所以就連 ...
你老公想兩個仔變廢人?

水晶宮

emimi 發表於 16-12-1 09:34
其實私底下我家姐鬧過我,你兩個仔又唔係智障,點解咩都要人服侍?3歲後我堅決唔餵飯,要自己食,所以就連 ...

有問題既係你老公囉!3歲都仲餵飯

男爵府

emimi 發表於 16-12-1 12:23
生bb後先知佢係大男人+悶蛋,傳統男人,唔會同我拍拖,總之我責任係照顧好小朋友,最多咪等仔返左學我地去 ...
有姊妹介紹,一齊睇育兒節目。

教育係要潛言默化。能否同佢講,每星期找一個晚上兩公婆出街吃晚飯。維護夫妻感情係非常非常之重要。

今天小孩還細,家庭的焦點只落在孩子身上。但當青春期後,孩子有自己的世界。父母要行埋一邊,到時侯才發現與丈夫難溝通咪弊傢伙。

所以好多專家、姑娘都會建議兩公婆都需要保持良好的夫妻關係。不能,不能將焦點只集中在孩子身上。大人都應該有自己的世界架!!

yiu_mimi    發表於 16-12-1 14:22

男爵府

咦,D讚自己教得幾好幾好嗰D,都好似係女喎

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

引用:唔洗講咁多,叫老公湊一日!

原帖由 giraheiyear 於 16-12-01 發表
唔洗講咁多,叫老公湊一日!

男爵府

我女3歲了,我同老公都唔想喂,但係我99次次吃飯都喂,到而家小朋友都未識吃飯。人地個B2歲幾就可以自己吃了,我不知幾羨慕,我有次唔喂B吃飯我99就話我冷血

伯爵府

Froggy_joe 發表於 16-12-1 09:37
六歲唔識自己著衫,三歲仲要餵飯,恕我直言,你家姐鬧得無錯,除非係智障……

似乎你呢個post錯重點
同意,完全錯重點,問題不是無耐性而是根本無教或唔識教,下下都話hea唔洗勞氣...

子爵府

你啱!要堅持!!加油

翡翠宮

熊C9 發表於 16-12-1 12:13
jm有個好老公, 起碼肯聽人講

我個蠻牛, 唔聽人勸撞板仲死要男人面子, 受苦都是細佬

曾經有段時間佢對我超差,終日批評、鬧我,我憎到佢死~

直至我發現佢原來係亞氏保加,我上網睇好多資料,再回想一直以黎發生的種種,我先知點解佢會咁~

依架我個女又係疑似adhd,對住佢2個真係日日都係新挑戰~

yiu_mimi    發表於 16-12-1 14:23

子爵府

你做得好啱,唔駛理老公點講。

慈母出敗兒,堅持妳信念。好媽媽。

翡翠宮

Jomancc 發表於 16-12-1 12:49
我女3歲了,我同老公都唔想喂,但係我99次次吃飯都喂,到而家小朋友都未識吃飯。人地個B2歲幾就可以自己吃 ...

我個女細時,我老公都有話我點解要佢自己食,咁細個餵佢喇!!

我即刻比隻匙羹佢「唔好得把口講,你認有需要就以後你餵」

我同佢講「我依架係教緊佢,比機會佢嘗試,佢做唔到我又無鬧佢,佢食到周圍都係,亦係我去善後,你咁反對做乜呢??況且,你成日話大個d先,請問你認為幾多歲為之大個,你唔教佢唔比機會佢,到你認為佢應該要識時,佢唔會突然識囉,到時你地唔好話人地個個都識,點解佢唔識」

再講「湊仔教仔無絕對的對與錯,既然我同你有咁大落差,傾又傾過都無共識,咁最好的方法就係邊個湊就跟邊個的方法」

男爵府

emimi 發表於 16-12-1 09:31
我本身真係冇咩耐性,日日都鬧
兩個仔放學返黎,唔自己除鞋,書包掉地下,開書包搵野掉到一地都係書,一入 ...

重點來了,「工人」處理,問題出在哪,你應該自己嘛

子爵府

炒左個工人,包保個仔同老公咩都識做...............

伯爵府

vivibabyvivi 發表於 16-12-1 10:00
其實你老公冇話錯你,你唔係懶,點會乜都俾晒工人做?自己種咩恩就得返咩果 ...

你係唔係誤會左樓主既意思?距意思係如果距要懶要唔洗煩,俾曬工人跟就得,洗乜自己勞氣,洗乜逼d仔自己食飯,由工人奶奶繼續餵就可以。

樓主好似就係唔想咁樣,先鬧仔想辦法逼距地自理,但老公認為距因為唔想餵飯所以先逼d仔自己食飯。

首頁

尾頁

跳至