家事百科

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我屋企廁所好細, 座向向西北..前年買左德國佬既窗口式浴室寶, 但發覺佢既熱風吹出黎首先係向前, 跟住好快全部升晒上去..
變左每次沖完涼後腰以下既地方都好似特別涼, 尤其腳位更加感覺比平時凍.. (已經開左十幾分鐘)
我想知有呢種比平時凍既感覺其實係因為上下既溫差大左, 定係因為佢循環時喺門la抽左D凍風入黎?!
因為主要為小朋友, 如果下面KEEP住凍, 對佢根本完全無用? (但我睇其他人講又話好有用, 成個廁所暖晒咁)

另我見PANASONIC嗰雙有得較出風方向, 係咪吹向下可以解決我既問題呢?
請指教...

水晶宮

唔單只浴室寶, 從來暖風式暖爐, 都是吹到的位置才感覺溫暖, 暖風係不能使空間整體溫暖.

男爵府

howmuch 發表於 16-12-1 10:37
唔單只浴室寶, 從來暖風式暖爐, 都是吹到的位置才感覺溫暖, 暖風係不能使空間整體溫暖. ...
但見好多人分享用浴室寶既經驗都好好, 話沖完涼出黎換衫都唔凍..但我自己真係覺得堅凍, 我個仔又係.....唉..

水晶宮

ronaldlcm 發表於 16-12-1 10:51
但見好多人分享用浴室寶既經驗都好好, 話沖完涼出黎換衫都唔凍..但我自己真係覺得堅凍, 我個仔又係.....唉. ...

我從來都覺得浴室寶係垃圾(我老家早就用), 只是發熱電器而已, 就吹到多功能, 但樣樣功能都唔到位, 當初係由黑廁樓盤帶起.....有好過冇, 總結是....成本高, 效益低 (=垃圾).

之前消委報告有講, 天花送風的浴室寶, 效果會好d.

叫好果d..., 應該是感覺 (有好過冇, 但不論效益).

所謂效益, 係付的成本, 要取得合理益處....咁解.

男爵府

howmuch 發表於 16-12-1 11:05
我從來都覺得浴室寶係垃圾(我老家早就用), 只是發熱電器而已, 就吹到多功能, 但樣樣功能都唔到位, 當初係 ...
但無計...因為廁所細, 只能裝窗口浴室寶(換走原抽氣扇)..
本想裝掛牆的暖管之類, 但完全冇空間....
想拖暖風機入廁所, 但拖板線會關唔到門...

伯爵府

有無位裝暖燈呢?
屋企用緊呢個品牌, 兩個燈泡, 吾算好暖但好過無

http://www.aupu.net/plus/view.php?aid=646
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

ronaldlcm 發表於 16-12-1 09:51
我屋企廁所好細, 座向向西北..前年買左德國佬既窗口式浴室寶, 但發覺佢既熱風吹出黎首先係向前, 跟住好快全 ...
睇官方網頁, 佢用熱風係唔可以抽氣, 所以唔會係抽左外面既冷風入來.
熱空氣向上升冷空氣向下沉係正常物理現象, 就算用暖爐都有一樣問題, 樓主可以試下沖涼前先關門開熱風10分鐘再入浴, 浴室熱風到飽和應該上下溫差就會減少.

月牙兒♡    發表於 16-12-3 20:54

首頁

尾頁

跳至