用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

自由講場 今日: 33|主題: 869753

上司不斷吹你做野

侯爵府

國民生產總值:21408

如果一向工作好簡單 自己會自動波做好
而個上司每日或隔日都叫下你問下你做咗未
你會
每日keep住有禮貌咁答佢
定總有1 2 次忍唔住爆返佢 話自己搞得掂 唔好再吹呢
前同事跟開佢 一直忍 忍到見佢有時一朝早勁唔開心
但我就真係終於爆咗1次
搞到關係差咗

係咪真係eq太低?

雖然我一向內心不滿佢 但正常應該要做下戲呀

珍珠宮

國民生產總值:31130

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆:上司不斷吹你做野

上司問一百次,我都會答一百次。
佢係上司,我係下屬,就係咁簡單。
何況我唔會少忽肉。

funfun759    發表於 16-12-1 16:24
Reema    發表於 16-12-1 12:29
msanubis    發表於 16-12-1 12:14
wendylau1988    發表於 16-12-1 11:44

男爵府

國民生產總值:5754

namnamnamlolo 發表於 16-12-1 11:01
你會

可以搵定工都得喇

大宅

國民生產總值:1932

始終係上司, 如果仲要係直接under佢, 你往後都應該幾難過, 點解唔用一個佢接受到嘅方法及態度慢慢講出你嘅難處, 你爆佢你自己無著數架!除非你唔志在份工, 咁就無得講.

別墅

國民生產總值:696

namnamnamlolo 發表於 16-12-1 11:01
你會

咁你味主動滙報等佢安心,你又唔駛心煩氣燥。每日放工前,主動報告做左做左,大家好。

侯爵府

kwclau 發表於 16-12-1 11:07
咁你味主動滙報等佢安心,你又唔駛心煩氣燥。每日放工前,主動報告做左做左,大家好。
...

因為佢會係我返工時間
當我返10點 佢已經9點45分問我做咗個樣野未
或者有樣野只係出現咗1分鐘 可以遲d先做
佢又問我做咗未
而我係唔止個樣野要做 有其他野做

子爵府

國民生產總值:11634

你會

如果佢咁唔放心成日跟到咁貼, 我覺得一係佢過慮多疑, 一係班下屬真係做唔到野(指達到佢標準).

比我UNDER呢類上司, 我會每個JOB都經EMAIL比個CC COPY佢, 如無法經EMAIL就印份副本比佢簽閱. EMAIL要SET已讀回條, HARD COPY要定時定候問佢攞番已簽名的COPY FOR REFERENCE.
相信時間耐咗, 你日日係咁催促佢簽番你D工作比你, 佢應該會覺悟, 呢個下屬咁認真, 應該會放心放手?!

公爵府

國民生產總值:26800

動物勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 夏天玩到顛 我的育兒心得勳章 育兒性格勳章 2015xmas

如果上司係咁... 唔想煩自己每日匯報.. 咁佢咪會
知個進度....

侯爵府

BK2002 發表於 16-12-1 11:17
如果佢咁唔放心成日跟到咁貼, 我覺得一係佢過慮多疑, 一係班下屬真係做唔到野(指達到佢標準).

比我UNDER ...

就係覆email啦 有attch埋俾佢
覆同未覆佢會知
個email出現咗一陣就即刻問
咁我都要時間打同安排返d野先覆得架
我仲要未開工已開始覆緊
每日不停問
佢係心急既人
不過做野慢

我前同事eq高過我添 唉

另外重點係我唔係文書工作
我本身有其他職責
要完成本身職責先覆email先啱呀

大宅

國民生產總值:3593

你會
如果下屬一直自波做好咗, 又一向令佢滿意, 點解個上司咁無安全感? 還是佢習慣性要問下?

基本上, 佢問, 我會照答佢。再唔係問佢要唔要再SEND多份COPY俾佢, 係怕佢收到亂咋! 所以我必有LOG 死係邊日完成, 呢個係第幾個COPY, 如有更改HIGH-LIGHT埋俾佢(MS 有TRACKING FUNCTIONS)

叧外一個情況係: 前同事佢嘅成品標準真好低下, 唔係話佢唔做, 佢係好快"做完", 基本料係齊嘅, 但係堆野總係堆埋一碟咁上, 例如個分析報告要3 日交, 基本上第二日佢叫做完咗。如果你冇強勁心理準備, 第三日見到可能心臟病發, 因為上下數據你完全唔明佢點連接, 要佢自己講解一次, 然後大執好先俾得正常人睇呢度講緊最少一日重編份報告.......

果時佢係日日要交進度, 因為唔想累積一鑊泡。

大宅

國民生產總值:2684

其實明知上司係個咁既人,除左忍,真係冇野做到,一係係上司問之前已經完成左份工作,如果唔係你爆上司又有咩用~ 哩個世界大把哩啲咁既上司~ 唔想比人催就唯有自己做上司

大宅

國民生產總值:3593

namnamnamlolo 發表於 16-12-1 11:22

就係覆email啦 有attch埋俾佢

如果唔係你正職, 會同佢傾PRIORITY, 唔係拒絶佢, 係要佢明白、重整你工作嘅優次, 咁大家好過些。

珍珠宮

國民生產總值:32431

namnamnamlolo 發表於 16-12-1 11:11
因為佢會係我返工時間
或者有樣野只係出現咗1分鐘 可以遲d先做 ...
尼D情況米照實講, 我跟緊XX..俾多少少時間我, 明午前交俾你.. 佢要的會唔會係幾時有?

別墅

國民生產總值:505

每日keep住有禮貌咁答佢,唔好想太多,就當係每日工作會報囖~一句話嘅事

侯爵府

brindlewin 發表於 16-12-1 11:37
如果唔係你正職, 會同佢傾PRIORITY, 唔係拒絶佢, 係要佢明白、重整你工作嘅優次, 咁大家好過些。
...

直情放緊sick leave都話
佢幫我覆緊email
要我感謝佢咁

即係大家既上司都係咁呀
因為我做專業行業 好少會受氣
所以先一時之氣
以後要多多修行自己既eq先

大宅

國民生產總值:3427

namnamnamlolo 發表於 16-12-1 11:11
因為佢會係我返工時間
或者有樣野只係出現咗1分鐘 可以遲d先做 ...
其實可能同上司講,份工作可以幾時交俾佢。唔駛佢開聲咪得囉。一般情況下,問得妳,即係覺得妳做得慢囉。

子爵府

國民生產總值:11634

引用:Quote:brindlewin 發表於 16-12-1 11:37 如

原帖由 namnamnamlolo 於 16-12-01 發表
直情放緊sick leave都話
佢幫我覆緊email
要我感謝佢咁
唉~做細就係咁~
跟著個好上司係福氣, 跟著個傻嘅就一肚氣

珍珠宮

國民生產總值:41484

畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

叫佢比 deadline,deadline 前完成

大宅

國民生產總值:3177

jm 我明你,因為我老闆都係勁心急嘅人,一講就要變到出黎俾佢,但大佬佢同一時間俾左ABCD野你,你開始做緊A, 佢己經再俾EFGH, 2 分鐘後佢打黎問我C做完未
我覺得自己有時要變superwoman 先搞得掂佢要求。勁大壓力,所以好燥底,有時都忍唔住爆,我爆都係想佢明白手就得一對,一係你講清楚你邊樣最急,我又唔係你肚入面條蟲

大宅

國民生產總值:3177

jm 我明你,因為我老闆都係勁心急嘅人,一講就要變到出黎俾佢,但大佬佢同一時間俾左ABCD野你,你開始做緊A, 佢己經再俾EFGH, 2 分鐘後佢打黎問我C做完未
我覺得自己有時要變superwoman 先搞得掂佢要求。勁大壓力,所以好燥底,有時都忍唔住爆,我爆都係想佢明白手就得一對,一係你講清楚你邊樣最急,我又唔係你肚入面條蟲
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎