用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

自由講場 今日: 143|主題: 869580

今日應該好開心,不過

子爵府

國民生產總值:12661

2015xmas

發表於 7 天前 |顯示全部帖子
今日係我嘅結婚紀念日,本應可以開心慶祝下,不過而家無乜心情。一來c6又係唔記得,二來發現阿女响網上寫粗口字,係英文拼音果啲。第二樣令我最唔高興。而家啲細路真係好難教。

伯爵府

國民生產總值:16006

回覆樓主:

唔好唔開心,我女都有 ,但避免唔到,之前佢成日係我面前講fxxk,佢當助語詞,之後我同佢講用其他代替,如funny,fan,夠而夠之,無再講

複式洋房

國民生產總值:474

屋企唔學,點知佢係學校學唔學...發現咗佢有講就應該及時教育

wcpcelia    發表於 7 天前

男爵府

國民生產總值:9081

你c6 又真係衰衰哋

至於你囡囡.....有咩而唔而家啲細路難教喎, 我哋細個都成日見到同學仔講/寫粗口啦, 不如你試吓企喺佢哋個角度諗, 講/寫粗口意思其實都係一個成長階段, 細路仔覺得咁做好型, 有主見, 獨立, 但會唔會持續做落去甚至變本加厲就要睇吓細路仔嘅本質, 師長身教同埋朋輩環境
呢樣嘢可以放鬆啲去睇, 個人都會開懷啲

子爵府

2015xmas

wendylau1988 發表於 16-12-1 11:43
屋企唔學,點知佢係學校學唔學...發現咗佢有講就應該及時教育

佢唔敢响屋企講,因為我一直以來都同佢講唔好寫亦都唔好講,因為女仔咁做會影響自己嘅形象,亦都影響自己人格。我承認我响呢方面比較保守。佢應該係從身邊同學同網上學嘅。
Minniemouse:-P

伯爵府

國民生產總值:19275

回覆樓主:

我個中學仔試過喺fb 用中文寫粗口都過,罵就罵過,希望佢收歛下,我話你有add 以前老師,佢見到會好失望,佢之後都無乜

水晶宮

國民生產總值:51001

動物勳章

回覆:今日應該好開心,不過

週年快樂

子爵府

2015xmas

ttjl7 發表於 16-12-1 17:29
週年快樂

ttjl7    發表於 6 天前

複式洋房

發表於 6 天前 |顯示全部帖子
minniemouse 發表於 16-12-1 12:16
佢唔敢响屋企講,因為我一直以來都同佢講唔好寫亦都唔好講,因為女仔咁做會影響自己嘅形象,亦都影響自己 ...
你咁係啱嘅~係學校方面就要同老師多D溝通啦

子爵府

2015xmas

發表於 6 天前 |顯示全部帖子
wendylau1988 發表於 16-12-2 09:51
你咁係啱嘅~係學校方面就要同老師多D溝通啦

中學啦!老師應該唔得閒同家長溝通。要同你溝通時,應該好大鑊。

複式洋房

發表於 3 天前 |顯示全部帖子
minniemouse 發表於 16-12-2 14:14
中學啦!老師應該唔得閒同家長溝通。要同你溝通時,應該好大鑊。
咁大個嘅小朋友係麻煩D,睇電視之類嘅都好多片都係講嘢好粗魯嘅...又唔可以令佢地連電視都唔睇
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎