用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

自由講場 今日: 4034|主題: 868744

日本 - 子宮頸癌疫苗出現嚴重副作用

男爵府

國民生產總值:7267

2015xmas

發表於 前天 11:48 |顯示全部帖子
FB 見到, 原來早前日本發生呢單新聞, 唔知同香港的疫苗係咪一樣呢? 香港醫管局有冇跟進下呢? 但日本政府真係超衰格, 明知有問題, 都唔叫停

http://news.tvbs.com.tw/world/666193

http://www.hk01.com/國際/33968 ... 控政府及藥廠

日本63名年齡介乎15至22歲少女周三(27日)分別入稟全國地方法院,控告政府與兩家藥廠,在得知藥廠生產的子宮頸癌疫苗會出現嚴重副作用下,仍規定全國婦女接種。

小六接種疫苗後無法走路須坐輪椅

接種疫苗副作用包括出現全身疼痛,麻痺以至無法正常生活。截至今年4月底,共收到了2945宗出現副作用報告。其中一名就讀高校一年,來自山梨縣的望月瑠菜表示,在小六時接種疫苗後,出現四肢不自主發抖,右腳失去知覺,無法正常走路,從此需依賴輪椅,生活大受影響。另一位來自千葉縣的園田繪里菜說道:「我無法過19歲少女的正常生活,還被學校說成詐病,希望可透過這次控訴引起全國關注。」

面對指控,葛蘭素史克表示:「疫苗在臨床實驗上有很高的(子宮頸癌)預防效果,我們確信疫苗有效性高於副作用的風險。」默沙東藥廠表示:「疫苗有科學根據,從保護女性患上子宮頸癌角度上,接種十分重要。」

子宮頸癌在日本是常見癌症之一,每年均有約1萬宗新症,約2700人死亡。2013年4月日本政府曾一度規定全國女性定期接種,但因副作用報告急增,在6月緊急停止,不再鼓勵接種但仍以公費資助。今年3月,亦有12名女性集體入稟控告政府及藥廠,追討賠償。

大宅

國民生產總值:4315

發表於 前天 11:50 |顯示全部帖子
好耐㗎喇
美國果邊都好多人有事
度度D gardasil 疫苗都一樣

子爵府

國民生產總值:13870

動物勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 2015xmas

發表於 前天 11:52 |顯示全部帖子
每樣疫苗都對每個人既反應唔同

好似流感針甘, 都一樣會有副作用, 之前咪有個醫生打咗流感針就死咗

疫苗本身就有一定性既副作用, 如果怕可以唔打

其實唔只子宮頸癌疫苗, 仲有bb仔一出世健康院果批針, 都會有

唔會有100%很定冇事
日本の平安を祈ります

大宅

國民生產總值:1476

發表於 前天 12:07 |顯示全部帖子
之前係其他討論區
見到有人話問過醫生,好多都唔建議咁早打
話發展技術未成熟,疫苗會有副作用
後來果個post俾人del左

無幾耐,政府就公布關愛基金可以資助低收入女性去打
我係度諗,會唔會啲疫苗一直冇人打
擺到就過期
所以一次過清哂佢?

男爵府

國民生產總值:7267

2015xmas

發表於 前天 12:55 |顯示全部帖子
yurijm 發表於 16-12-1 12:07
之前係其他討論區
見到有人話問過醫生,好多都唔建議咁早打
話發展技術未成熟,疫苗會有副作用

TVBS 新聞裏面提到 :

日本婦產科醫學會理事長藤井知行:「如果照這樣下去,不重新鼓勵民眾接種疫苗的話,就怕未來在先進國家當中,只有日本是子宮頸癌沒有減少的國家,我們希望能夠早一點積極的重新呼籲接種疫苗。」

至今子宮頸癌疫苗的接種已經停擺3年,讓醫學會非常擔憂,不過這樣重新鼓勵接種的提議,也引發市民團體的反彈。
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

如果咁既話, 即係叫市民自己抽簽, 睇下邊個唔好彩抽中自己? 我覺得咁既理論好唔合理

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎