用戶登入

找回密碼 | 註冊

義工

北區媽媽會 今日: 0|主題: 11737

天平救世軍2017-18年度N1取錄通知

大宅

國民生產總值:1101

BKXmas勳章

各位家長,不知大家有否收到取錄通知?
兒子在12/11面試,差不多三個星期了。

王國熱話
買貓砂貓糧邊度買好?
貓貓有情緒。。。。。
狗狗去咗彩虹橋,有無善終睇火化睇過程
貓咪腹膜炎……等日子

複式洋房

國民生產總值:239

BKXmas勳章

我問左個文員姐姐, 話Interview 之後既一個月內通知.

複式洋房

BKXmas勳章

第二間已經叫我交留位費. 都唔知交唔交好.

我最心儀係救世軍, 但又未出Result.

大宅

BKXmas勳章

深魚兒 發表於 16-12-1 14:20
我問左個文員姐姐, 話Interview 之後既一個月內通知.
深魚兒,請問你是那一天面試的?

複式洋房

BKXmas勳章

11月22日, 校長話N班收10個位.

大宅

BKXmas勳章

深魚兒 發表於 16-12-1 14:56
11月22日, 校長話N班收10個位.
雖然我號是10內,但只收10個,十分擔心

複式洋房

BKXmas勳章

pentaxli 發表於 16-12-1 15:07
雖然我號是10內,但只收10個,十分擔心

我排1X, 有得IN, 都算好彩.

我估收 "冇哥哥姐姐讀緊" 既N班位, 其實可能得幾個.

因為排我之前Interview既小朋友, 係有家姐/哥哥讀緊, 我估收佢既機會都幾大.

大宅

BKXmas勳章

深魚兒 發表於 16-12-1 15:36

排在我之後面試的幼兒,也是有哥哥就讀

大宅

BKXmas勳章

非常感恩,今天收到取錄信了

複式洋房

國民生產總值:116

BKXmas勳章

pentaxli 發表於 16-12-3 18:36

我今日都收到了,不過我係k1

複式洋房

BKXmas勳章

我收到後補位咋.

大宅

BKXmas勳章

深魚兒 發表於 16-12-4 21:43
我收到後補位咋.
希望最後順利入讀,大家小朋友一齊做同學。

男爵府

國民生產總值:6376

BKXmas勳章

深魚兒 發表於 16-12-1 15:36

我大女讀緊,但妹妹號碼排得後,連見都無機會
所以佢地係按籌號先後見的 ,唔關阿哥家姐事

所以 10 個位係比足號碼前的小朋友

大宅

BKXmas勳章

LuckyBBB 發表於 16-12-8 22:48
我大女讀緊,但妹妹號碼排得後,連見都無機會
所以佢地係按籌號先後見的 ,唔關阿哥家姐事
Lucky888,請問你大女去年N1班有多少學生?
我見過往的post也說N1班有20個位左右,但據深魚兒的校長回覆只有10個位。

從家長角度,雖然學生少,自己的小朋友會得到更多照顧,但同時間,他與同輩的互動、學習社交的機會也相對減少。

男爵府

BKXmas勳章

pentaxli 發表於 16-12-9 08:00
我見過往的post也說N1班有20個位左右,但據深魚兒的校長回覆只 ...

因為2017 新學制麻,唔再用學劵制 ,所以資源少左,因為變相 cutb到得番 10 個位

我大女而家未改學制 N 班有 24 人民兩個老師 ,到 K 班應該會收多幾個,去到30 人

男爵府

BKXmas勳章

pentaxli 發表於 16-12-9 08:00
我見過往的post也說N1班有20個位左右,但據深魚兒的校長回覆只 ...

我覺得你反而唔需要擔心少左人互動學習少左 ,因為老師照顧人數少左 ,需要花時間去處理學生行為情緒問題少左 ,花時間在活動教學上多左 ,自然學習都會多左,而且老師會更加留意到小朋友進度& 需要在邊 ,從而可用多些時間跟進

不過當然你自己亦要取捨下你著重邊方面囉 ,同齡相處學習時間多還是老師教學時間學野多呢 ?
社交只係進入群體生活中學習的一少部分而已,好多家長千祈望萬期望都想小班教學,反而你卻有咁既擔心呢 ???哈哈

同齡學習方面 ,學校裡有咁多其他班同學,佢地都會自然接觸到的,我女都識一些高班同學,再者救世軍有需要時會有可能混齡學習的

大宅

BKXmas勳章

LuckyBBB 發表於 16-12-9 08:40
我覺得你反而唔需要擔心少左人互動學習少左 ,因為老師照顧人數少左 ,需要花時間去處理學生行為情緒問題 ...
謝謝您的詳細回覆。
因為我只有一位小朋友,所以特別注重社交發展。

經過與校長面談後,實在感受到這是一所充滿愛的學校,我也十分期待小兒未來四年在救世軍的生活。

男爵府

BKXmas勳章

pentaxli 發表於 16-12-9 22:51
謝謝您的詳細回覆。
因為我只有一位小朋友,所以特別注重社交發展。

民房

國民生產總值:23

BKXmas勳章

pentaxli 發表於 16-12-3 18:36

我都收左N 呀 大家會係同學仔?
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎