用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

婆媳關係 今日: 43|主題: 24239

勁黑人憎嘅99,我吾會再相信你(有d長篇)

洋房

國民生產總值:31

話説結婚不久,發現有左!之後C6通知左6299, 點知99 話無可能咁快,吾多相信!之後淨係煮過一餐飯我食!
平時間吾中佢會返part time, 自從知道我有左之後,就話日日都要返工!Fine, 我地自己食,無問題!
後來,有次作小產,流啡流紅,佢仲煮黑木耳叫我食,話無問題的(我當時無食,因為我知佢靠害!平時都吾見得好,成日叫我食木瓜,海帶……話有益,吾應該介口)
點知,後來不幸小 × 後,我媽在出院前講定過來幫我起居飲食,坐小月!由於同6299 住,99 懶好心咁話,吾使,等我來照顧佢!(當時,C6, me, 媽咪and 99 在場, )!
點知,返到屋企,臨瞓前佢同C6 講, 聽日開始叫佢自己煮麥皮食la. 第二日起身已不見佢踪影!後來唯有要求媽咪拯救煮飯,叫c6請假 拎返來!
可惜,乞人憎的99 有一晚再話,聽日等我來煮了!好,我相信你多一次!但,第二朝起身,佢同62已經去左旅行!我又俾佢呃多獲!得個吉!之後,我同自己講,我吾會再相信佢!
到佢旅遊返來,懶好人話,哎呀,呢幾日你嘛無飯食囉,聽日,等我來煮!佢吾講由自可,一講,我把幾火!我黑面同佢講,你次次應承左都無煮過,你以後吾好再同我講你會煮,我亦吾使你煮!點知佢反駁我,話:吾係佢吾煮,係C6 叫佢吾使煮!之後我無睬過佢!(問過C6, 話係99 屈佢,想懶佢)!

自此,我無再接觸佢!佢有時在屋內見到我好像見鬼咁,即刻衝入房!總之,扮見我吾到!好吖!你咁驚我,我都費時稱呼你!所以,之後我們2個無再同佢地同枱食飯!(佢亦未曾煮過飯)我見到佢亦吾多想嗌佢,衹Say Hi(因為佢見到我已經擰埋面吾理我)

所以,來緊什麼節日,什麼飯局,我都吾想同佢食!佢吾當我家人時,我亦無須當佢爲家人!你點對我,我第時點對返你!你做初一,我做十五!互不相欠!

呻完,舒服d.
希望同難人,共挽之!

王國熱話
開心傾~~Part 80
有無(5x6x7x)年全職媽咪入黎吹吹水(101)?
新手媽咪。有冇80後全職媽媽,傾傾計
土瓜灣 ftm

大宅

國民生產總值:1257

友人,我時時深信一句說話“求人不如求己”

男爵府

國民生產總值:5647

回覆:勁黑人憎嘅99,我吾會再相信你(有d長篇)

既然c6都知發生咩事,又冇阻止你唔理佢,咪忍到搬到出去為止囉。

當同屋主算啦。

別墅

國民生產總值:576

不如搬出去住,以後唔駛見仲好

子爵府

國民生產總值:11956

發生咁多野~~~又發生咁多次~~~~

你老公點反應呢???點睇奶奶既行為???

你地日後既計劃又如何呢???

呻係要呻~~~但如果淨係呻乜都唔做~~~咁唔通你日日上黎呻~~~呻足幾十年咩~~~~

話我衰都好啦~~~~襯事件熱辣辣時~~~扮慘d委屈d(你本身巳經慘同委屈~~要再表現激d~~)~~~快d捉你老公搬走啦~~~~唔係過一排你老公唔會覺得事件有幾嚴重~~~又唔搬架啦~~~~

到時仲日日對住d咁既人~~~真係遲早癲~~~

水晶宮

國民生產總值:54754

挨多段時間就可以搬出去,唔使對住佢啦

洋房

美菲絲 發表於 16-12-1 14:03
發生咁多野~~~又發生咁多次~~~~

你老公點反應呢???點睇奶奶既行為???

C6 一直都知佢媽衰!話吾好指意佢!坐月等佢來照顧!咁佢真是早、午、晚三餐都係佢準備!沖涼流頭都是佢煲水!而佢亞媽,自己坐在客廳睇住佢個仔爲了我,同公司請半日假,請足一個月,亦都無動於中,不聞不問!
我爆完99 之後,即刻同C6 講!C6 話爆得好,以後吾使理佢!嗰晚C6 有話佢亞媽(:你講完又吾做,你講來霸鬼!咁耐。你有無盡過做人奶奶的責任吖!? 點知佢亞媽回佢一句:做人99,要有咩責任?C6 聽完佢咁講,就無再同佢講野了!)
依家我日日哦C6 搬走,佢應承過左年搬,不過我們未揾屋,又怕開支會好大!但我寧願窮d, 住得舒服d, 都吾想同d 咁嘅人住!
未搬前,唯有忍受住先!當同屋主,吾會有來往!

別墅

國民生產總值:859

呵!好似我99咁!乜都說得漂亮!當初又話我地搬出去佢會出租金..但當到我地真係搬左出去..又睇死我地又話無錢做乜要搬bububu..租金都唔比! 當然唔係恨佢個筆租金..但佢唔好成日吹水唔抹嘴..扮哂有錢人咁..當我地搬左出去..又踩多兩腳咁..見到佢都憎..依家又話上我屋企缺d乜⋯⋯睇下擺位點擺..唔係化!關佢Q事

子爵府

紫希 發表於 16-12-1 15:09
C6 一直都知佢媽衰!話吾好指意佢!坐月等佢來照顧!咁佢真是早、午、晚三餐都係佢準備!沖涼流頭都是佢煲 ...

咁你老公果句~~~「你講完又吾做,你講來霸鬼!」依部份係好岩既~~~~

但去到「咁耐。你有無盡過做人奶奶的責任吖!」依一部份就俾位你奶奶入到~~駁到你老公冇聲出囉~~~~

做奶奶真係對你冇責任~~~又唔係佢令到你懷孕~~~佢乜都唔做係冇問題架~~~~

佢既問題只係乜都搶住出聲話要做~~而當大家讓俾佢做時~~~佢反口唔做走左去~~~搞到你地踢晒腳姐~~~

洋房

小玥小主 發表於 16-12-1 15:15
呵!好似我99咁!乜都說得漂亮!當初又話我地搬出去佢會出租金..但當到我地真係搬左出去..又睇死我地又話無 ...

係吖!d 咁嘅人真是得把口,死要面!在外人面前仲識扮野!扮清高、扮有禮貌、扮有家教!點知全部得個屁!吹水吾抹咀!無口齒,講過吾算數!我聽嘅人都覺得羞恥,佢講嘅人真是不知所謂,口顔無恥!厚面皮到呢……
唉!

洋房

美菲絲 發表於 16-12-1 15:21
咁你老公果句~~~「你講完又吾做,你講來霸鬼!」依部份係好岩既~~~~

係吖!所以我地覺得,佢吾做吾緊要!無人要求過!但佢吾應該扮好人,誤人三餐吖嘛!
無佢幫吾會死!但佢應承左,就吾會有第二個人來做!佢咁做法,簡接想害死我!
所以,我好憎佢!

伯爵府

國民生產總值:15613

回覆 紫希 的帖子

憑你99回個仔一句~做人99有咩責任呀?就足以證明想當初2次都有心玩你,但都好既,大家做出面唔駛死左都唔知咩事。

Jolin_Yuen    發表於 7 天前
美菲絲    發表於 16-12-1 15:51

男爵府

國民生產總值:8750

畀面勳章

回覆樓主:

樓主,請好好休養。但唔啱聽都要講一句,有左同小x都唔係大哂,99其實無責任照顧你,而且佢仲要返工!當一個人無祈望,自然無失望。

洋房

M.A.C 發表於 16-12-1 15:32
回覆 紫希 的帖子

憑你99回個仔一句~做人99有咩責任呀?就足以證明想當初2次都有心玩你,但都好既,大家做 ...

係吖!我都知佢玩野!
所以自此之後,我吾會俾機會佢!
因為,我們除左瞓覺、放假會在屋企之外,其他時間都吾會見到佢!
食飯,更加吾使講了!根本無可能會出現!因為我決定左,呢一世都吾會同佢同枱食!而C6 亦衹會跟隨我!
佢咁做,係佢損失!因為佢個仔,亦吾想再理佢!
而我,沒有損失!衹是無左個99! 況且,我未嫁前,生命中亦無呢個人出現!

美菲絲    發表於 16-12-1 16:02

洋房

cheechi 發表於 16-12-1 15:38
樓主,請好好休養。但唔啱聽都要講一句,有左同小x都唔係大哂,99其實無責任照顧你,而且佢仲要返工!當 ...

系吖!
經過呢件事後,我都明白了!
以後什麼事都好,與佢無關!
因為,我吾需要佢!

p.s. 多謝你,我身體好好多了!

美菲絲    發表於 16-12-1 16:02

子爵府

紫希 發表於 16-12-1 15:30
係吖!所以我地覺得,佢吾做吾緊要!無人要求過!但佢吾應該扮好人,誤人三餐吖嘛!
無佢幫吾會死!但佢應 ...

唔洗憎佢~~~~憎一個人要死自己好多細胞架~~~~

佢做得咁明顯咪好囉~~~~又唔洗驚同老公講完老公唔信奶奶係咁既人~~~因為老公自己親眼見~~親耳聽到佢呀媽係乜野人~~乜心態對你~~~

從此以後可以無視佢~~~連戲都唔洗做~~~

其實從一開始你兩個就係唔相關既人黎~~~只係因為一個男人而變成有關係姐~~~既然人地表明左唔想同你有關係~~~~咁咪仲好~~~~以後大條道理繼續做陌路人囉~~~

洋房

美菲絲 發表於 16-12-1 15:58
唔洗憎佢~~~~憎一個人要死自己好多細胞架~~~~

佢做得咁明顯咪好囉~~~~又唔洗驚同老公講完老公唔信奶奶 ...

係吖!我真是可以無視佢!諗起呢點,咁樣,我仲開心吖!
以後,大條道理做陌路人!(emoji)(emoji)

子爵府

紫希 發表於 16-12-1 16:10
係吖!我真是可以無視佢!諗起呢點,咁樣,我仲開心吖!
以後,大條道理做陌路人!(emoji)(emoji)
...

做人要諗開心既野~~~~唔開心果d快快忘記~~~~唔係自己好易有情緒病架~~~

我就慘d~~~仲未同奶奶反面~~~所以見到佢仲要做戲~~~不過好在我唔係同奶奶住~~~見既機會少好多~~~~

依家我巳經做到除左過時過節先會見到佢~~~平日佢殺黎我地到過夜~~~我就早出晚歸~~避開同佢見面~~~就算見都一定有老公在場~~~佢唔會係個仔面前搞我~~~所以佢冇說話俾到我聽~~~

遲d搬左既話~~~我連屋都唔會俾佢去~~~更加唔洗諗過夜~~~~

大宅

國民生產總值:2771

佢三番四次咁跣你
係佢唔啱冇得抵賴架啦
但係你地之前其實有冇咩事令到佢要咁做
定係佢不嬲都係大隻講

洋房

xavierma215 發表於 16-12-1 16:21
佢三番四次咁跣你
係佢唔啱冇得抵賴架啦
但係你地之前其實有冇咩事令到佢要咁做

之前完全無事發生過!佢不嬲大隻講不特衹!仲成日做埋曬d乞人憎的事!
好像結婚嗰晚,佢化完妝,竟然離開場地,吾知去邊!揾吾到,call吾接!直至去到7:00先出現!搞到時間次序亂曬!因為要等佢大合照!
所以佢d行爲,真是好癲!

美菲絲    發表於 16-12-1 17:10
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎