用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

出埠旅行 今日: 50|主題: 117388

[台灣] 6日去足夠去台北, 宜蘭及花蓮嗎?

洋房

國民生產總值:73

發表於 7 天前 |顯示全部帖子
8月想PLAN 6日去台北, 宜蘭及花蓮
打算中午落機直去花蓮, 再落宜蘭, 再回台北, 每個地方2 天, 但聯絡了兩位司機

第一位說6天只去花蓮及宜蘭, 不用去台北

第二位說6天去花蓮, 宜蘭及台中

那那一個較好呢? 因我要帶著老爺奶奶及2個9歲小朋友, 因8月天氣較熱, 所以唔可能太趕, 太勞

王國熱話
仲有4日
又係默書
買股票輸左 $2000
今日我生日

大宅

國民生產總值:1157

花蓮、宜蘭、台中 ... 六日, 條友超老點.

6D5N 只足夠 宜蘭 + 台北, 去埋花蓮只是遊車河

Day-1 桃園落機 -- 宜蘭
Day-2~4 宜蘭
Day-4 晚上返回 / 住台北
Day-5 台北
Day-6 走人

係最正路安排, 8 月的台北、宜蘭... 熱到唔想行, 不可能去太多地方.

珍珠宮

國民生產總值:34630

畀面勳章 環保接龍勳章

jj20080715 發表於 16-12-1 12:14
打算中午落機直去花蓮, 再落宜蘭, 再回台北, 每個地方2 天, 但聯絡了兩位 ...

同意六日只係台北 + 宜蘭,如果你有老人家小朋友,
一日可能只去到兩三個景點,
中間有好多時間要休息。

花蓮視乎你想去邊,但六日既話台北宜蘭都玩唔曬,
唔需要再加個花蓮。

同你講台中個個分明靠害

翡翠宮

國民生產總值:83636

TopKind 發表於 16-12-1 12:54
花蓮、宜蘭、台中 ... 六日, 條友超老點.

6D5N 只足夠 宜蘭 + 台北, 去埋花蓮只是遊車河

翡翠宮

jj20080715 發表於 16-12-1 12:14
打算中午落機直去花蓮, 再落宜蘭, 再回台北, 每個地方2 天, 但聯絡了兩位 ...
我上年暑假是:8日台北~花蓮~宜蘭~台北。(之前有些地方去過,只選某些景點)

人多, 花蓮, 宜蘭幾乎是日日包車。

洋房

兩位司機都是LEE 到BK MAMA 媽媽推介的

好彩有你幾位媽媽提點, 如不是就累死

那如果6日宜蘭及台北包車暑假報價5-8人$7000 一日(已包所有費用) 貴嗎?

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

jj20080715 發表於 16-12-1 14:01
兩位司機都是LEE 到BK MAMA 媽媽推介的

好彩有你幾位媽媽提點, 如不是就累死
都唔能夠怪人既,每個人對旅遊既期望都唔同,
可能有好多人包佢車都係咁玩咁要求呢?

香港D旅行團,五日以上既台灣團就己經係環島遊,
咁佢而家都係玩左半個台灣,唔算過份呀?
但個人覺得去旅行無謂咁辛苦羅。

洋房

我剛剛回覆第2位司機, 他說是打錯, 應是宜蘭, 花蓮及台東先對喎

他說花蓮不用留3日

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

jj20080715 發表於 16-12-1 14:19
我剛剛回覆第2位司機, 他說是打錯, 應是宜蘭, 花蓮及台東先對喎

他說花蓮不用留3日 ...
差好遠

不過都係個句,你可以係台北、宜蘭玩得精D

其實要留幾日,好睇你去乜景點,
我第一次去台北、宜蘭、花蓮個次,係玩左八日,
第二次再去台北、宜蘭既新景點,只係宜蘭都佔左五日,
仲要刪左好多景點,
然後我地都係自駕。

所以,你六日,只係台北宜蘭好啦

翡翠宮

還要改台東

(相中是台東相)

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

大宅

國民生產總值:1157

台東 ? 仲要去遠 D ?
你同呢位司機好大仇口 ?

翡翠宮

TopKind 發表於 16-12-1 14:37
台東 ? 仲要去遠 D ?
你同呢位司機好大仇口 ?

再說下去埋島嶼

翡翠宮

我單是台東都玩了4天。還有很多地方未去,例如。多良,知本。

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

12312 發表於 16-12-1 14:40
我單是台東都玩了4天。還有很多地方未去,例如。多良,知本。
台東,真係無番咁上下時間都唔駛指意去,無論由高雄入,定台北入都遠

翡翠宮

shinku 發表於 16-12-1 14:48
台東,真係無番咁上下時間都唔駛指意去,無論由高雄入,定台北入都遠

高雄2小時台鐵,包車接近4時車程,多灣路。

第一站去池上,每日得幾班車,還要我買去花蓮車票才買到飛。

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

12312 發表於 16-12-1 14:52
高雄2小時台鐵,包車接近4時車程,多灣路。

第一站去池上,每日得幾班車,還要我買去花蓮車票才買到飛。

我覺得兩小時台鐵唔算輕鬆,如果唔玩番夠本,
一來一回都幾係野

翡翠宮

shinku 發表於 16-12-1 15:03
我覺得兩小時台鐵唔算輕鬆,如果唔玩番夠本,
一來一回都幾係野

台北去花蓮都是2小時台鐵。

其實:食下早餐,吹下水,影下外面相,己過了大半時間。

洋房

回覆 12312 的帖子

很美呀

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

12312 發表於 16-12-1 15:05
台北去花蓮都是2小時台鐵。

其實:食下早餐,吹下水,影下外面相,己過了大半時間。
又唔同,如果台北去花蓮,
中間係台北停下玩下,
又係宜蘭停下玩下,
時間過得快好多。

翡翠宮

jj20080715 發表於 16-12-1 15:06
回覆 12312 的帖子

很美呀

花蓮,台東

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎