用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

自由講場 今日: 32|主題: 869394

如果明知屋企多遺傳病,仲會唔會生小朋友?  

侯爵府

國民生產總值:20897

發表於 6 天前 |顯示全部帖子
如果明知屋企多遺傳病,仲會唔會生小朋友?有個同學仔因為糖尿病,
只細就打針打到大,
一個就啊婆啊媽都有乳癌,連佢都有,
雖然做左手術,但都決定唔生小朋友,
怕拖累小朋友
知道有啲遺傳病好辛苦,小朋友無得揀

男爵府

國民生產總值:6627

吾生. 當年我有左4個月驗到我有地貧. 如果我老公都有, 呀仔好大機會遺傳嚴重地貧. 好彩老公無. 阿仔亦無遺傳.

如果吾好彩老公都有地貧, 我吾會生的.

洋房

國民生產總值:39

回覆樓主:

如果咁樣我唔會生,真係想要小朋友既可以考慮領養返黎~

siu05    發表於 昨天 10:27
日月水火    發表於 6 天前
luvkaka    發表於 6 天前

彩鑽殿

國民生產總值:801061

動物勳章 ILLUMA Inspired by Nature勳章 活躍勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章

一定唔會, 唔會連累下一代

李豆豆    發表於 6 天前
BIGPAT    發表於 6 天前

子爵府

國民生產總值:12320

回覆樓主:

唔會
自己辛苦小朋友又辛苦

子爵府

國民生產總值:11001

TOUCH WOOD, 唔想害埋下一代

男爵府

國民生產總值:9777

動物勳章

回覆樓主:

如果係我會吾生,自己知辛苦,冇必要留比下一代

男爵府

動物勳章

回覆樓主:

男爵府

動物勳章

回覆樓主:

琥珀宮

國民生產總值:174071

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

絕對唔會。
做個健康人都已經辛苦, 何況長期有病?
你若盛開, 蝴蝶便來!

子爵府

國民生產總值:12690

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 2015xmas

唔了,講真,正常健康小朋友生出來都難凑,何況仲生個有問題嘅小朋友?我認我自私,太辛苦啦,我選擇唔生

伯爵府

國民生產總值:15109

Yanyan0904 發表於 16-12-1 12:33
如果咁樣我唔會生,真係想要小朋友既可以考慮領養返黎~

大宅

國民生產總值:4772

玩具勳章 我的育兒心得勳章 2015xmas 樂桃猴年勳章

唔會

大宅

國民生產總值:4182

唔生

男爵府

國民生產總值:8314

NO!

大宅

國民生產總值:2906

吾會生

伯爵府

國民生產總值:15228

回覆樓主:

唔生!

珍珠宮

國民生產總值:44122

回覆樓主:

唔會生,生出黎害多條生命,仲可能加重經濟負擔!

超級版主

國民生產總值:97628

最關心BB問題熱投勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 我的育兒心得勳章 2015xmas 2016夢想成真 樂桃猴年勳章

回覆樓主:

唔會,明知佢會長期受苦又何必再害多一條生命。我有舊同學有糖尿,又有個有遺傳性心臟病,兩個都一早決定唔生,揾另一半時拍拖已講明,結婚可以生仔免問,好彩兩個都揾到個唔介意嘅老公。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

水晶宮

國民生產總值:65092

唔生,條路太難行,何必
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎