自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

開心吸收勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

咁情況一定唔會啦.

子爵府

回覆樓主:

唔生,

伯爵府

QUEEN314 發表於 16-12-1 12:32
吾生. 當年我有左4個月驗到我有地貧. 如果我老公都有, 呀仔好大機會遺傳嚴重地貧. 好彩老公無. 阿仔亦 ...

話冇做婚前body check. 咁勇敢?

子爵府

明知一定唔生
如果小朋友有事會好後悔
而且,是後悔莫及

公爵府

瞓得好勳章 認識瑞士牛牛第二回 親子王國15週年勳章

一定唔會生

怕害了小朋友

珍珠宮

開心吸收勳章

laiyuen 發表於 16-12-1 17:33
睇下係咩,G6PD果種會,但其他嚴重既就唔會

科技昌明,有些病也許會有痊癒的機會。但如果是嚴重的遺傳病/不能自理的病,則一定不會生。

珍珠宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

QUEEN314 發表於 16-12-1 12:32
吾生. 當年我有左4個月驗到我有地貧. 如果我老公都有, 呀仔好大機會遺傳嚴重地貧. 好彩老公無. 阿仔亦 ...
想問, 咁如果先生係無地貧, 咁小朋友係咪一定無機會有?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

如果知一定唔生,免得大家都痛苦

男爵府

我就係因為噤放棄生bb(自己其實好like 小朋友)但家族實在太多!

而自己都近幾年開始好多遺傳病開始病發!

我仲平衡心態去安撫自己中!

珍珠宮

miemiemie 發表於 16-12-1 12:24
如果明知屋企多遺傳病,仲會唔會生小朋友?有個同學仔因為糖尿病,
只細就打針打到大,
一個就啊婆啊媽都有乳 ...

要睇下個病既遺傳性,乳癌有強烈遺傳因素,另外睇下家族其他人有無!
至於打針果種叫一型糖尿,遺傳因素不大,多是後天突然患上!
要了解清楚才作決定!

伯爵府

回覆樓主:

唔會生,害左個小朋友

侯爵府

最關心BB問題熱投勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

真心覺得生既人好自私

珍珠宮

建議大家同醫生傾下,有d病其實同普通人一樣機會會有,有d就可能要學某jm甘做篩選,唔好單單得自己一個估字,有d case 可能本身生得都變左遺憾!
當然,生仔本身就有risk,眼見好多無medical history都會生個嚴重問題既。
知識改變命運

翡翠宮

牛年勳章

唔會

我識有對夫婦,老婆有遺傳病,但又好想生b,於是走去做人工,篩選基因

翡翠宮

回覆樓主:

我反而聽過一個朋友講佢舊同學,兩公婆都有cancer,佢地係都要生,陀左冇耐唔知咩問題醫生勸佢地終止懷孕,如果唔係個女嘅好易冇命,佢地都唔聽,照生出來

伯爵府

yurijm 發表於 16-12-1 18:58
我想知多啲
JM,想問下如果有遺傳皮膚病,可唔可以做呢個架?

你有無去qe遺傳科覆診?
如果無,搵普通科醫生refer你去qe見遺傳科醫生睇下你果款皮膚病有無得篩選

我響queen mary做左$80000,你要預左唔平架

伯爵府

LL1999 發表於 16-12-1 19:56
想問, 咁如果先生係無地貧, 咁小朋友係咪一定無機會有?

唔係,要check埋先生有無隱性地中海先得,好多人有隱性,由於唔病發,所以從來都唔知原來自己有呢條基因

不過地中海仲有分甲型/乙型,如果唔係同一款,就會無事

翡翠宮

牛年勳章

fatchu@home 發表於 16-12-1 20:23
我反而聽過一個朋友講佢舊同學,兩公婆都有cancer,佢地係都要生,陀左冇耐唔知咩問題醫生勸佢地終止懷孕,如果 ...

唔係化
咁個b依家點?

珍珠宮

2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章

Yanyan0904 發表於 16-12-1 12:33
如果咁樣我唔會生,真係想要小朋友既可以考慮領養返黎~

珍珠宮

環保接龍勳章

miemiemie 發表於 16-12-1 12:24
如果明知屋企多遺傳病,仲會唔會生小朋友?有個同學仔因為糖尿病,
只細就打針打到大,
一個就啊婆啊媽都有乳 ...

朋友兩公婆都有隱性地貧,雖然bb遺傳地貧唔算好高,但最終係決定唔生,佢地唔想博,連累下一代。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

首頁

尾頁

跳至