用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

美容扮靚 今日: 198|主題: 112384

咁乾天氣打完1064如何護理?

伯爵府

國民生產總值:16174

發表於 前天 12:30 |顯示全部帖子
打完回家那幾天如何補濕?

王國熱話

大宅

國民生產總值:4112

發表於 前天 13:15 |顯示全部帖子

回覆樓主:

保濕 toner + B5 Gel
每晚敷保濕 mask

男爵府

國民生產總值:6730

發表於 前天 14:18 |顯示全部帖子
打之前三天日日full 水份mask and 搽保濕精華,打完之後又係連續做幾日。 我次次都咁做,打完第四、五日已經回復平時咁,唔覺乾

男爵府

國民生產總值:7454

發表於 前天 16:57 |顯示全部帖子
xmanman 發表於 16-12-1 14:18
打之前三天日日full 水份mask and 搽保濕精華,打完之後又係連續做幾日。 我次次都咁做,打完第四、五日已 ...
真係會好乾嗎 ?

大宅

國民生產總值:4772

發表於 前天 21:36 |顯示全部帖子
hohoyy 發表於 16-12-1 16:57
真係會好乾嗎 ?
我不覺得特別乾。前天做完,昨天還在戶外踏單車,有搽防曬。可能平時用的貴價護膚品有效,連mask 都冇用都唔乾。以前用普通cream 唔做laser冬天都會脫皮。

男爵府

發表於 前天 23:43 |顯示全部帖子
hohoyy 發表於 16-12-1 16:57
真係會好乾嗎 ?

我自己就覺得唔係太乾,未去到脫皮的地步,不過每次打完頭三日我都會連續full mask 同搽保濕精華,唔會用美白的護膚產品,反而會用細胞修復的產品。

另外,我朋友是敏感皮膚,佢打完就會乾d。有時仲會有敏感情況,要搽醫生開比佢的藥膏

男爵府

發表於 昨天 09:00 |顯示全部帖子
cuccw 發表於 16-12-1 21:36
我不覺得特別乾。前天做完,昨天還在戶外踏單車,有搽防曬。可能平時用的貴價護膚品有效,連mask 都冇用都 ...
平日既保養好緊要. 你用邊隻護膚品 ?

我尋日做完喇 !暫時唔係好乾. 但皮膚有少少腫, 特別眼肚位, 你地有嗎 ?

男爵府

發表於 昨天 09:01 |顯示全部帖子
xmanman 發表於 16-12-1 23:43
我自己就覺得唔係太乾,未去到脫皮的地步,不過每次打完頭三日我都會連續full mask 同搽保濕精華,唔會用 ...
你做完皮膚有紅腫嗎 ? 我尋日做完, 今朝仲有少少.

男爵府

發表於 昨天 12:59 |顯示全部帖子
hohoyy 發表於 16-12-2 09:01
你做完皮膚有紅腫嗎 ? 我尋日做完, 今朝仲有少少.

我都有少少紅,姑娘話正常反應做完第二、三日都可能會有,我就第三日會退晒。如果唔退,或者更嚴重就要返去搵醫生配藥膏搽。

我發現在打前兩三日full mask同搽保濕精華,之後前一晚再full 一塊雪花秀的innerise mask, 個次打完之後紅同乾都無。 你可以試下。

大宅

國民生產總值:4772

發表於 昨天 19:33 |顯示全部帖子
hohoyy 發表於 16-12-2 09:00
平日既保養好緊要. 你用邊隻護膚品 ?

我尋日做完喇 !暫時唔係好乾. 但皮膚有少少腫, 特別眼肚位, ...
我用Shiseido future solution, 開始時用night cream, 送了body cream 60ml,及條line所有試到。皮膚開始唔乾,亦冇出暗粒,我懷疑我對某類成分敏感,用親olxy, lorexl, 韓國護膚產品就生粒粒。自從用了future solution 就冇事。由於太貴,所以後來我買body cream搽面($1200/200ml),除番開$300/50ml而已,比平價skin care更保濕。mask 就避免用paper mask, paper mask 因有太多防腐劑,忍不住又買Valmont renewing pack, 用左做skin test 有成8x分(我接近40歲了)。近排亦試了la mer treatment lotion(less than $1000)當toner 用(其實是肌底液)。自從用了呢幾樣東西,即使去外地20%濕度塊面都唔乾。一朝瞓醒會有被修護的感覺。我寧願比貴少少,都唔希望皮膚差到要睇醫生。醫藥費都唔少啦。

男爵府

發表於 6 小時前 |顯示全部帖子
cuccw 發表於 16-12-2 19:33
我用Shiseido future solution, 開始時用night cream, 送了body cream 60ml,及條line所有試到。皮膚開始唔 ...

thks for sharing.

伯爵府

國民生產總值:16174

發表於 5 小時前 |顯示全部帖子
我昨天都做了,今天额頭起了一小粒!一陣仲要吃感冒藥,不知會否越扯越乾!

大宅

國民生產總值:3305

發表於 2 小時前 |顯示全部帖子
sabun 發表於 16-12-3 11:49
我昨天都做了,今天额頭起了一小粒!一陣仲要吃感冒藥,不知會否越扯越乾! ...

Jm多喝些水……
我做完會有黑頭標出來果下煩……
大約三四粒……
最衰係唔理佢,佢會入面變瘡……一定要擠走,但又好難擠……
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎