自由報料

跳至

首頁

尾頁

大宅

有2個小朋友。阿妹又有2個。如果全部去學琴,都幾重皮。
想自己學完,然後教自己啲小朋友。
可以看下佢鐘吾鐘意學琴,如果中意。自己教佢基本,之後先去揾老師教。

因為,聽啲媽咪講,小朋友學到2級3級,就話吾想學。哂錢。

想請問,我應該學到幾多級先教自己小朋友好。去邊度學平啲。

謝謝

珍珠宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆:媽咪學鋼琴,然後教小朋友。

正常教得琴起碼八級喎!
而且學琴仲要識樂理,通常五級琴以上已經要考左樂理先,所以我覺得媽咪自己學琴再教仔女,其實好難!除非小朋友好細,可以等你若干年後考左8級先教佢地啦

男爵府

chichichau 發表於 16-12-1 12:40
可以看下佢鐘吾 ...

鋼琴我冇自學教,反而樂理我係自學再教自己小朋友

wcpcelia    發表於 16-12-1 14:01

公爵府

畀面勳章

可以看下佢鐘吾 ...

反而我知係阿媽8級都唔教出去比人教,等如有同學仔阿爸阿媽係老師,都出去補習。

琥珀宮

咁轉折?咁不如俾住最大個嗰去學先,細路妹有興趣先再學

大宅

回覆 tansyneko 的帖子

因為最大嗰個得5歲。平時叫佢教啲細,唱歌跳舞都吾肯。仲點會有耐性教細彈琴。

大宅

難度好高! 學好根基最好搵個較資深老師.
其實就算8級都未必彈得好. 教得好.

大宅

自己教好多時唔聽你支笛

伯爵府

大人學係難好多,要俾多好多時間去練,小朋友就易學快上手。
我大女而家7歲學咗兩年,
細女學咗兩個月,我陪佢上堂,回家會陪佢練,我都會跟住彈,但佢兩日已經上哂手,我仲甩甩漏漏咁,尤其左右合手彈,我真係覺得好困難

禁止訪問

公爵府

我自己本身係教琴,第時都諗住出去學,唔會自己教。小朋友通常聽老師話多過父母自己教。

珊瑚宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

鋼琴呢樣野聽聞愈細個學愈好,因為手指靈活D,我都考慮緊好唔好俾仔仔學,下年佢5歲啦,要決定學定唔學啦

子爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

可以看下佢鐘吾 ...
你可以試吓工聯會或社區中心, 睇吓自己有冇興趣先

首頁

尾頁

跳至