用戶登入

找回密碼 | 註冊

義工

自由講場 今日: 4445|主題: 891413

父母不在大家同親戚常聯絡嗎?

男爵府

國民生產總值:5969

雞年勳章 好媽媽勳章 BKXmas勳章

如果父母不在大家同親戚常聯絡嗎?我一年先見親戚一次甚至無。。。

大宅

國民生產總值:2832

BKXmas勳章

回覆樓主:

父母健在,同親戚住同區都一年唔見一次

男爵府

國民生產總值:8170

BKXmas勳章

回覆樓主:

小時一家人,大時幾房人。

wcpcelia    發表於 16-12-1 13:49
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

子爵府

國民生產總值:10414

BKXmas勳章

回覆:父母不在大家同親戚常聯絡嗎?

父母不在後,
一年一次拜山比$安排外,其余已無聯絡

侯爵府

國民生產總值:22086

BKXmas勳章

父母同6299都健在,99父母已不在,佢地兄弟姐妹維持到每年聚幾次,相反我父母果邊,除左我的平輩結婚外,就無見面啦

翡翠宮

國民生產總值:76149

雞年勳章 2017勳章 BKXmas勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

力神 發表於 16-12-1 12:46
如果父母不在大家同親戚常聯絡嗎?我一年先見親戚一次甚至無。。。

會,我成日同家姐去食野買野!
唔好用自己既諗法,夾硬套落人地身上囉~ 唔該!!!!

男爵府

國民生產總值:6094

BKXmas勳章

兄弟姐妹唔計,其他姨媽姑姐嗰啲,都有聯絡,岩傾就見多啲,唔岩傾嗰啲可能一年都唔見一次

水晶宮

國民生產總值:50218

BKXmas勳章

回覆樓主:

爸爸走左,但仍會同其中一個姑姐,阿叔聯絡,通常電話,一年見兩三次面!其他人就無再接觸喇

珍珠宮

國民生產總值:34808

BKXmas勳章

回覆樓主:

我已經同我媽咪講左,第時佢地兩老離開左我,唔響度,我係絕對一定唔會同任何親戚有聯絡的,就此緣盡。我冇興趣招呼一班貪心,背人說事非,事事謀私的人,依家我會叫佢地都係比面我父母

ps 我係孤兒來,嚴格來講我同所謂的親戚並不是親戚,佢地話我乜我都冇所謂,響我眼入面佢地都係一班外人,我只愛我父母已足夠

YOGISOELMO    發表於 16-12-1 17:44

子爵府

國民生產總值:13002

BKXmas勳章

父母不在,已與家姊姊夫反面!現在輕鬆自在!少好多煩惱!

男爵府

國民生產總值:6159

BKXmas勳章

自從我媽有病後,除了我地幾姊妹有联络外,其餘幾個哥都冇再見面,他們也冇去探阿媽,而且他們幾兄弟也不咬弦,除了傾家產,平時不往來。

翡翠宮

國民生產總值:98650

醒目開學勳章 大廚勳章 BKXmas勳章

回覆:父母不在大家同親戚常聯絡嗎?

我妹常常到我公司找我食午飯,跟住我早走兩兄妹去行街市,佢買餸我就加餸返屋企,一個月最少一次飲茶/食晚飯,保持密切聯繫~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

國民生產總值:1346

BKXmas勳章

親戚某情度係有錢人既玩意

男爵府

引用:親戚某情度係有錢人既玩意

原帖由 bobo88hk 於 16-12-01 發表
親戚某情度係有錢人既玩意
點解咁講?

大宅

國民生產總值:3678

BKXmas勳章

回覆樓主:

父不在,
母仍在,
祗會紅事白事相見,
但其實我嬸對我地好好,
但細時少聯絡少見,
真係唔知講咩好,
所以都唔會主動搵對方,
連啲堂姐堂弟都係白事,喜事先見到,(上一次見係今年6月我爸去世,再上一次就係99年阿爺去世見)
真係係街見到都認唔到。

珍珠宮

國民生產總值:33036

BKXmas勳章

人情紙咁薄

大宅

國民生產總值:1346

BKXmas勳章

力神 發表於 16-12-1 14:10
點解咁講?

好多野用錢維繫既啦講真
請人出街食飯都係錢 聯誼又係錢 如果家庭收入猛猛緊仲點維繫吖
除非大家真係超好人 唔自大唔自卑唔計較 但有幾多個咁純真

朋友亦然 訴苦呻又無多餘錢幫到佢手 呻呻下d自卑自尊心作曬祟 有錢有權幫到人件事會漂亮得多

男爵府

引用:Quote:力神 發表於 16-12-1 14:10 點解咁講

原帖由 bobo88hk 於 16-12-01 發表
好多野用錢維繫既啦講真
請人出街食飯都係錢 聯誼又係錢 如果家庭收入猛猛緊仲點維繫吖
除非大家真係超 ...
錢又真是維擊感情既重要元素,試過同d親戚無左一些利益關係後,聚舊時黑面無計傾。忍左佢成年終於搵籍口唔再出黎聚呢d所謂既長輩親戚。

琥珀宮

國民生產總值:188342

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BKXmas勳章

..我同我媽那邊的親戚比較熟, 媽走後, 同呀姨舅父等仍常常聚餐, 表姊妹的, 感情亦好, 常常飯聚打牌...反而同老豆個邊就不嬲都好小接觸。
如晴報或任何記者刊登此留言, 必追究。因為我唔認為係度講就預左比人抄!!!

珍珠宮

國民生產總值:32699

BKXmas勳章

nicolewanglh 發表於 16-12-1 13:03
父母健在,同親戚住同區都一年唔見一次

x2
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎