用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

出埠旅行 今日: 403|主題: 117171

[日本] 有人有雪地/冰地自駕經驗嗎

大宅

國民生產總值:3125

發表於 前天 12:57 |顯示全部帖子
一月在東京,不去太遠,應該唔係大雪,估計有濕滑的冰和水。請問自駕有咩要注意?
有多次自駕經驗,但未試過這種天氣,想準備好啲。謝謝

王國熱話
電視講線面
日日返工遲到2-5分鐘,咁唔係遲到😨
私家醫院生定政府醫院生?
校服染左水彩點洗?

別墅

國民生產總值:904

發表於 前天 13:41 |顯示全部帖子
訂 4WD 車 + 雪軚

踩 Brake 不可以大力一腳直踩, 會打白鴿轉, 要輕力踩-鬆-輕力踩-鬆... 最好在冇車的空曠位置試一試, 尤其係落斜.

夜晚拉高水撥, 否則第二朝結冰, 水撥鎖死在車頭 / 車尾玻璃, 有排搞.

留意對面線有冇大車、高速車, 迎面打上車頭玻璃的雪, 水撥要幾秒至撥走, 視野等如零

跟著前面大車的車軚痕, 踩冰機會減少.

Highway 剷雪密度高, 危險性相對少, 一般國道幾日冇人剷雪, 夜晚更加可能冇街燈照明, 17:00 以後冬天已經天黑, 不行為妙, 要行就一定要加倍小心.

其實仲有好多... 要其他師兄補充.

Tigerpooh    發表於 前天 16:20

別墅

國民生產總值:517

發表於 前天 14:13 |顯示全部帖子
釘釘 發表於 16-12-1 12:57
一月在東京,不去太遠,應該唔係大雪,估計有濕滑的冰和水。請問自駕有咩要注意?
有多次自駕經驗,但未試 ...

一個字“慢”,就ok.....我係外國揸咁多年車都係咁

大宅

國民生產總值:3125

發表於 前天 15:54 |顯示全部帖子
TopKind 發表於 16-12-1 13:41
訂 4WD 車 + 雪軚

踩 Brake 不可以大力一腳直踩, 會打白鴿轉, 要輕力踩-鬆-輕力踩-鬆... 最好在冇車的空曠 ...

好實用,感謝。
可能都係plan最夜7,8點返到酒店。住近巿區應該有街燈

伯爵府

國民生產總值:15371

發表於 前天 17:45 |顯示全部帖子
一定加雪呔,慢慢ok la

寶石宮

國民生產總值:300028

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 2015xmas

發表於 昨天 10:09 |顯示全部帖子
你會去邊頭? 4wd既車東京未必有, 有都會租RV車款, 雪軚就一定要有
預鬆啲車程咁啦, 唔好預得太夜先到酒店, 因為果邊真係除左市區會比較多交通燈之外, 其它一偏遠少少就未必有燈, 又比較早天黑, 會有少少辛苦
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎