在職全職

跳至

首頁

尾頁

男爵府

good_pig 發表於 16-12-4 19:43
人工呢?

轉工會唔會好好多?

如果轉工,當然會搵份高人工 d ... 因為我都講唔通自己點解要搵份人工低咗但又要忙過而家嘅工。

男爵府

good_pig 發表於 16-12-4 19:43
人工呢?

轉工會唔會好好多?

如果轉工,當然會搵份高人工 d ... 因為我都講唔通自己點解要搵份人工低咗但又要忙過而家嘅工。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

sts8000 發表於 16-12-4 21:31
...

咁就要睇下自己的工種會唔會有機會有大突破而可以搵多好多啦
有時工作量同人工唔係成正比的

瑪瑙宮

如果你轉出去, 忙到甩轆, 上行下頂, 人工又唔係点加, 就會懷念呢份工.

男爵府

如果你係我呢, 就到40, 份工唔開心被杯葛, 但好HEA。。人工OK。。你會點呀? 我日日為份工唔開心, 日日係樓下都唔想上去。。到星期一就直情想死。。。但我HEA 左係呢份工多年。。感覺自己已無左個度熱血。。。。。

男爵府

Nancy20090615 發表於 16-12-5 10:25
如果你轉出去, 忙到甩轆, 上行下頂, 人工又唔係点加, 就會懷念呢份工.

我都有咁諗,但呢份工 d 工作太容易。感覺不進則退,有 d 似慢性自殺。

男爵府

elaine000 發表於 16-12-5 13:43
如果你係我呢, 就到40, 份工唔開心被杯葛, 但好HEA。。人工OK。。你會點呀? 我日日為份工唔 ...

你辛苦 d ...返工唔係咁開心, 你睇開 d, 搵 d 嘢娛樂下自己,令 d 時間快 d 過.

good_pig    發表於 16-12-6 00:08

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

elaine000 發表於 16-12-5 13:43
如果你係我呢, 就到40, 份工唔開心被杯葛, 但好HEA。。人工OK。。你會點呀? 我日日為份工唔 ...

其實可以試下搵O既...唔搵又點知呢

別墅

我份工有時都好得閒,得閒無問題,可以上下網,玩股票,但我公司上唔到網,好嚴,嘢又唔準傾!好悶,人工福利其實幾好,又好近屋企,但都想走

男爵府

Lpl8686 發表於 16-12-14 19:09
我份工有時都好得閒,得閒無問題,可以上下網,玩股票,但我公司上唔到網,好嚴,嘢又唔準傾!好悶,人工福 ...

我有得上網都呻悶,你咁樣仲悶。。

別墅

sts8000 發表於 16-12-14 21:03
我有得上網都呻悶,你咁樣仲悶。。

直情想死

大宅

你地公司請人不如介紹下...hea工難求
仲係係咩職位呀?

複式洋房

回覆 sts8000 的帖子

咁你有無决定吖?我比你老7年,有一個3嵗小朋友。我份工同你差不多,老板在英國,公司無人管到我。但工作绝對無挑戰性。人工高。我现有一份工,人工比现在少但系我舊公司,所有人我都認識,老板們好好,同事都好好。是国际公司。现在如果返去肯搏,可以搏做香港區老板因为他們尚識我。工作时间都可以有弹性,但因會當自己生意,所以會上心好多。
我预计要等大该3-4年先可以正式成爲老板。到做了老板後,錢就多好多。當然仍然都要上心。

我老公反对我搏,他说冒险,但我很想有自己事业,不用再幫人打工。我想有出頭同揾更多的錢但又怕會好辛苦。請問你地會點做。

後记: 这公司有好稳定生意,在香港好多年。 我做老板是分红的老板,但不用拿錢出来。公司在中环,所以返工方便。我主要牺牲自己娱乐的时间因爲我會等小朋友睡了再做,我返工时间有一定自由度。其实我很幸运有两份好工給我选。

男爵府

Guaichu 發表於 16-12-16 14:45
回覆 sts8000 的帖子

咁你有無决定吖?我比你老7年,有一個3嵗小朋友。我份工同你差不多,老板在英國,公 ...

我同你情況未必一樣,因為我冇小朋友,一切都只係用自己角度諗就可以。你就要從家庭觀點睇,始終小朋友嘅童年係無價,而錯過咗亦補償唔返。
我新年後應該會搵工。做人已經冇特別成就,連返工都咁無聊,我唔希望幾年後睇返今日嘅自己係咁虛度光陰

子爵府

熱血勳章 畀面勳章

sts8000 發表於 16-12-4 11:33
我好肯定我脫節咗好耐。我公司係主張以禮相待,唔鼓勵用鬧人嘅方法。而各個權力核心同權力核心要對方做嘢 ...
我而家個情況同你類似, 連公司情況都好似...不過我諗我冇你咁悠, 放2 weeks假得20個emails..但基本上我份工都係唔忙的...
我之前都成日想轉工, 唔想咁快就hea落去....又有D怕出面個環境太harsh....(我做sales related的, 要meet target但唔係真係sales, 所以都還好...唔算難追....所以人工係OK, commission又吸引, 但出面做我果D位係要跑數跑得好甘的, 所以我好猶豫)

男爵府

gloriatutor 發表於 16-12-16 17:38
我而家個情況同你類似, 連公司情況都好似...不過我諗我冇你咁悠, 放2 weeks假得20個emails..但基本上我份工 ...

其實工作嘅滿足感真開始變得重要。。日日叫你返工剩係做 1 + 1 = 幾多嘅數,做做下唔只會愈做愈hae , 做會好頹。

子爵府

熱血勳章 畀面勳章

sts8000 發表於 16-12-16 18:51
其實工作嘅滿足感真開始變得重要。。日日叫你返工剩係做 1 + 1 = 幾多嘅數,做做下唔只會愈做愈hae , 做會 ...

係,我覺得最大問題係上司在海外,做咩都冇人知做得好冇人欣賞,令到工作冇左滿足感。我份工要對客,有時客既appreciation我都好開心,但上司就唔多知,亦難係上司面前展示到實力,睇唔到份工前景..
我份工啲野話難唔難但話易唔易,因為都要跑數,同客建立關係,所以又未至好勁手板眼見工夫但又唔係難到乜咁...

男爵府

gloriatutor 發表於 16-12-16 21:33
係,我覺得最大問題係上司在海外,做咩都冇人知做得好冇人欣賞,令到工作冇左滿足感。我份工要對客,有時 ...

我都係呢個問題, 我上司喺美國,時差12個鐘, 有咩問題都冇可能即時支援到。一個月先開一次會, 喺呢一個鐘,有好幾個market 都要匯報,即係真正屬於我直接同上司對話嘅時間只係10分鐘。我甚至有冇返工都唔會有人理。 一d存在感都冇,所以日日做好d嘢就開始上網。

大宅

sts8000 發表於 16-12-1 12:58
我30頭, 冇小朋友,半年前喺公司調咗職到而家呢個位....
而家每日返工9個鐘, 唔洗 ot, 上司喺海外 (返工 ...

請問呢份係咩類型嘅工? 我做 Garment SM, 晚晚最早都要 9:00pm 先收工,年紀大,日日攰到虛脫,身體又差咗好多。
嚟緊打算轉工,但未知方向,所以想知其他 JM 嘅工作,我試下揾,希望有多D時間陪下個囝。

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至