在職全職

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我30頭, 冇小朋友,半年前喺公司調咗職到而家呢個位....
而家每日返工9個鐘, 唔洗 ot, 上司喺海外 (返工做 d 咩唔會有人理),但香港部門得自己一個(冇乜人會對我做緊嘅嘢有供鳴), 有事早走/請假亦都一定會批, 工作量極少,少到係一日嘅工作量可以lunch 前就做好晒。
對好多人嚟講呢 d 可能係筍工,但我返工返到個人好頹,日日搵網頁嚟睇... 都唔知自己做緊乜... (唔係講風涼話,但感覺返工 d 時間好難捱) 我亦都怕出面風大雨大,自己捱唔住 d ot 文化.. 唉..

別墅

sts8000 發表於 16-12-1 12:58
我30頭, 冇小朋友,半年前喺公司調咗職到而家呢個位....
而家每日返工9個鐘, 唔洗 ot, 上司喺海外 (返工 ...

你有危機意識,抵讚。還年青,不妨出去找找機會。

禁止訪問

男爵府

JazlynBaby 發表於 16-12-1 13:24
我自己就係類似你講呢啲公司做咗5年、除咗我公司好多同事外、其他都同你一樣、lunch前做晒啲野、但亦因該 ...

你介唔介意話我知你副業做咩? 我都可以諗下呢個方向。我 d 時間淨係睇網頁,香討,bk , 高登 , 睇到冇嘢好睇。我感覺我嘅青春就咁流逝。

男爵府

Matisse 發表於 16-12-1 13:16
你有危機意識,抵讚。還年青,不妨出去找找機會。

我c6話我身在褔中不知褔。佢日日比人追數,放假都要清email ....
唉.. 我放兩星期假,個mail box 都只係得20個mail, 仲要 10個係唔洗理...

男爵府

你份工好正, 不如進修下, 下午可以做下功課溫下習. 有機會就轉好D.

禁止訪問

水晶宮

趁自己後生,太舒服嘅工唔適合後生人,有D危機意識

男爵府

環保接龍勳章 陪月勳章 爸B勳章

我都過左幾年好hea的日子,好彩我系甘輕鬆的工作環境生左兩件~日日返工煲韓劇,上BK,不過出左去真的好少甘樣的工作了,我宜家換的一份工作忙左好多,都無系好習慣

男爵府

回覆樓主:

樓主冇小朋友,又後生, 咁就浪費D

大宅

而家每日返工9個鐘, 唔洗 ot, 上司喺海外 (返工 ...

人工ok? 請人嗎?

別墅

sts8000 發表於 16-12-1 13:33
我c6話我身在褔中不知褔。佢日日比人追數,放假都要清email ....
唉.. 我放兩星期假,個mail box 都只係 ...

就算係人妻,都可有精彩人生。年青時唔去豐富自己,到年紀大時回頭看已太遲。

複式洋房

我同你相近,上司喺海外,上落班可以幾自由,有時會好忙有時可以hea成日,我想轉份有啲前途同高啲人工嘅工但我有個未夠3歲嘅仔,又想生多個....不如我同你換工

男爵府

LittleOsMummy 發表於 16-12-2 09:29
我同你相近,上司喺海外,上落班可以幾自由,有時會好忙有時可以hea成日,我想轉份有啲前途同高啲人工嘅工 ...

份工有冇前途就唔咁講, 不過就冇乜樂趣 (返工除咗上bk, 就係同人傾計.. breakfast/lunch/ tea/ coffee time 自己話事.... 我覺得自己喺pantry 時間多過喺枱... 但呢個唔係我追求嘅工作)

男爵府

返工嘅時間係用時間換金錢,如果可能諗下返工期間有咩更有意義嘅網頁或興趣又賺到錢,又或放工後去做自己鍾意嘅事,份工就會變得有意義

別墅

我會睇人工,,,我有朋友做你呢類型工作,超低人工,甘就梗係轉啦,如果人工高就算啦,30出頭你應該準備生bb 掛?到時呢份工會好岩你

大宅

sts8000 發表於 16-12-2 11:04
份工有冇前途就唔咁講, 不過就冇乜樂趣 (返工除咗上bk, 就係同人傾計.. breakfast/lunch/ ...

我同你一樣份工好悠,可以成日唔駛講個電話,人工又好,但母公司只會比一年時間䏲下有冇得起死回生,因我四十頭,好怕自己會卻節,之後仲難搵工,我就走去轉工,原來入面好多人想走or resign咗,我便咗好多野做,星期六日都要做。只可以話年低係豬頭骨,出面風大雨大

男爵府

Kasiufung 發表於 16-12-4 10:51
我同你一樣份工好悠,可以成日唔駛講個電話,人工又好,但母公司只會比一年時間䏲下有冇得起死回生,因我 ...

我好肯定我脫節咗好耐。我公司係主張以禮相待,唔鼓勵用鬧人嘅方法。而各個權力核心同權力核心要對方做嘢,都係唔該前唔該後。我諗呢種公司喺香港地真係絕無僅有。 所以,我萬一轉工,我都好怕自己捱唔到出面嘅環境。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

人工呢?

轉工會唔會好好多?

男爵府

good_pig 發表於 16-12-4 19:43
人工呢?

轉工會唔會好好多?

如果轉工,當然會搵份高人工 d ... 因為我都講唔通自己點解要搵份人工低咗但又要忙過而家嘅工。

首頁

尾頁

跳至