用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

自由講場 今日: 2870|主題: 869837

睇完隔離個帖,原來而家既小朋友咁勁.  

男爵府

國民生產總值:9064

我同弟弟都係由工人由細湊.
我記得小5,6都仲係工人同我洗頭沖涼,弟弟3,4歲都仲係間唔中有人餵飯.
細個把到小學都係咩都有工人執手尾.
而家大個咪又係正常人一個.
其實我唔係好明點解要迫小朋友咁早就自己做晒,我其實唔夠有幾叻.

見到有人話2歲就自己洗頭沖涼.
歲半就自己著襪.
有時見話小朋友3歲就要掃乎洗碗.

可能其實我係怪獸家長.唔明點解要迫咁細個做 (自己玩玩下個D唔當)

侯爵府

國民生產總值:20385

我諗起...卡通片入面,蠟筆小新,五歲已經識煮飯,用咩帶咩阿妹返屋企

男爵府

國民生產總值:8526

人人要求唔同,唔好太離譜就ok,唔好太在意人地點樣。

男爵府

國民生產總值:5457

ivycwl 發表於 16-12-1 13:01
我記得小5,6都仲係工人同我洗頭沖涼,弟弟3,4歲都仲係間唔中有人餵飯.
細個把到 ...

認同,個的多數係某類媽媽,要來認叻!'

男爵府

國民生產總值:6667

我仔真喺5歲自己沖涼, 洗頭 同大大, 1年級自己穿好校服, 襪, 鞋全部自己嚟. 到而家F6飯都喺自己裝飯, 吾比工人做. 工人只喺幫我做家務.

自細訓練佢要自己處理自身問題會比較獨立. 吾好下下依賴別人.

Minor    發表於 7 天前
funfun759    發表於 7 天前
Chirley    發表於 16-12-1 16:43
lojo11    發表於 16-12-1 16:27
APIGMA    發表於 16-12-1 15:38

子爵府

國民生產總值:12665

2015xmas

細個把到 ...

小五六已經十一二歲,你同~弟弟~仲係要工人同你沖涼洗頭!?我真係無言

Minor    發表於 7 天前
ferrari2007    發表於 16-12-1 20:11
lojo11    發表於 16-12-1 16:28
APIGMA    發表於 16-12-1 15:39

男爵府

minniemouse 發表於 16-12-1 13:16

小五六已經十一二歲,你同~弟弟~仲係要工人同你沖涼! ...
係呀.我又唔覺得有咩問題喎,個時係浸浴玩埋水, 上中學先開始自己沖既.

大宅

國民生產總值:2700

回覆樓主:

我老公四十歲後先學做家務,依家都唔識用l洗衣机,唔識煮餸,如果以現代標準係好唔掂。我知道就算我不在人世,佢冇得倚靠我都會請工人,我一啲都唔擔心呢啲瑣事,佢又唔係高分低能的人,有時間不如集中發展自己的事業好過。
利申: 我仔女自理能力合格有餘

侯爵府

國民生產總值:24186

學識自理有咩啱?唔係個個有錢請工人,一個阿媽一對手

yumui61    發表於 16-12-1 22:46
lojo11    發表於 16-12-1 16:28
零食大王    發表於 16-12-1 14:58
wcpcelia    發表於 16-12-1 14:00
Meryl    發表於 16-12-1 13:22

珊瑚宮

國民生產總值:100304

細個把到 ...

小五、六……,工人幫你們沖涼?!

男爵府

irischowys 發表於 16-12-1 13:19
我老公四十歲後先學做家務,依家都唔識用l洗衣机,唔識煮餸,如果以現代標準係好唔掂。我知道就算我不在人 ...
咁....係人既問題,我到28歲都未用過洗衣機,唔使洗電,咁結左婚學就自動識啦.

翡翠宮

國民生產總值:88824

ProAbsorb勳章 ILLUMA Inspired by Nature勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 畀面勳章 2015xmas

回覆樓主:

把尺唔同,唔比較,小朋友各有唔同。

我之前返學見個女妹妹,
佢識除鞋放好同著,拎書包。

子爵府

國民生產總值:12951

小五小六要工人沖涼又好似唔係太好窩

但我覺得如果話2-3歲自己沖涼洗頭我又覺得太誇張,3-4歲餵飯,其實我覺得有時小朋友大dd唔專心食飯,做阿媽想距食多d會塞俾距食都唔出奇,只要距唔係真係唔識自己食就ok,

其實我覺得唔洗太在意網上其他人講咩,距個小朋友得唔代表你個個唔得係有問題。

yusostupid    發表於 7 天前
TRUBIMA    發表於 16-12-1 15:53
零食大王    發表於 16-12-1 15:25

大宅

國民生產總值:4619

回覆樓主:

港孩是如何練成⋯
我覺得基本自理能力係要有

子爵府

國民生產總值:11350

我個仔麻麻成日話我個仔唔識做野
鄉下果D5歲識煮飯,掃地
仁德厚澤載福慧輝炫矢志盛風華

侯爵府

國民生產總值:24387

其他人我唔知,但我自己就算有工人姐姐,對女(10歲)都要學識自理,做家務。因為我成日同佢地講工人姐姐唔會跟你地一世,如果他曰你地結婚,經濟付擔到就請工人幫做家務,但如果經濟付擔唔到呢?
所以平時佢地都依賴工人姐姐,但每逢星期日姐姐放大假,佢地就會分擔家務,我煮飯,佢地洗碗。我洗衫,佢地幫手掠衫,摺衫

大宅

國民生產總值:3692

因為自理能力同責任感係要自細培養,呢個世界無咩係必然同老馮,包括工人同父母。唔係需唔需要,講真我幫佢一定快過佢自己做,可能我懶,我寧願佢自己食飯幫佢執幾個月都唔想餵飯餵到6歲。

ferrari2007    發表於 16-12-1 20:14

男爵府

CutieSo 發表於 16-12-1 13:23
我唔會要我仔女5歲去煮飯....玩煮飯仔就OK

侯爵府

國民生產總值:20928

我無錢請工人,咁自細自理到自已有咩問題

大宅

國民生產總值:3431

CutieSo 發表於 16-12-1 13:23

看來是一個少數唔會縱容孫仔的嫲嫲。
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎