用戶登入

找回密碼 | 註冊

18oC.77%

義工

全職媽媽 今日: 5|主題: 16584

計劃轉FTM, 但同6299關係唔好, 求意見!!!

複式洋房

國民生產總值:466

BKXmas勳章

而家自己係WORKING MUM, 同6299同住, BB 平日6299 湊, 夜晚同星期六日自己湊番, 因為工作地區離屋企比較遠, 日日早出晚歸, 同BB玩既時間唔多, 有時想同BB多D親子時間, 但6299同住, 有時我同BB自己玩緊佢地又會叫下佢, 跟住BB就會痴佢地, 我就會好唔開心, 試過向佢地發脾氣, 話佢地唔識得體諒我, 之後佢地大部分時間係房唔出黎

因為有時唔認同6299湊法同想陪住BB成長, 已計劃下個月RESIGN轉FTM, 但如果轉FTM, 成日會留係屋企, 會唔知點同6299相處, 驚會關係更加惡劣, 想大家俾d意見

王國熱話
想識80後住葵青,荃灣既媽媽fd,揮個手
有無2017出世BB的屯門FTM
全職媽媽,平時有咩消遣
開心傾~~Part 104

大宅

國民生產總值:2910

BKXmas勳章

回覆樓主:

同老爺奶奶住就唔好啦,寧願出去返工,一陣日對夜對 仲麻煩

水晶宮

國民生產總值:59283

BKXmas勳章

成日對住,到時咪更加唔開心,除非唔一齊住,唔係都寧願返工

複式洋房

國民生產總值:466

BKXmas勳章

其實仲有D周邊原因

1. 99煮俾BB食求其, BB 中午食得唔好, 夜晚果餐要我或C6放工煮
2. 6299主要講國語, 佢地同C6溝通都係, 只有我同C6講野先用廣東話, BB平時對6299多, 我唔想BB 學講野果陣講國語多過廣東話, 或者學到D唔正既廣東話
3. 工作方面唔太開心, 無心機做, 日日返工等放工

複式洋房

國民生產總值:196

BKXmas勳章

stupid1209 發表於 16-12-1 13:27
而家自己係WORKING MUM, 同6299同住, BB 平日6299 湊, 夜晚同星期六日自己湊番, 因為工作地區離屋企比較遠, ...

我就係同99同住但關係唔好既ftm,有得比我重頭黎過我唔會唔做野,雖然可以陪bb成長,但同6299既矛盾愈黎愈大生活得唔開心,有時老公夾住中間仲間接影響我地感情,如果返工唔開心,會唔會考慮轉工?轉做ftm你同你6299關係只會更差,始終bb佢地湊開,轉手到你湊時實多多野講,有機會到時你想搵地方抖啖氣都難

洋房

國民生產總值:76

BKXmas勳章

puipui228 發表於 16-12-7 02:46
我就係同99同住但關係唔好既ftm,有得比我重頭黎過我唔會唔做野,雖然可以陪bb成長,但同6299既矛盾愈黎愈 ...

我都係不和ftm 好可憐,因為我有好多野都想個仔好,例如要坐high chair 食飯或者唔睇電視,唔全日抱,呢d係基本,6299都做唔到。日對夜對,最慘個仔鐘意佢地,因為千依百順。冇計,成日唔開心,我老公又唔明,變左同老公關係差埋。抑鬱咁濟(emoji)

大宅

國民生產總值:2798

BKXmas勳章

而家自己係WORKING MUM, 同6299同住, BB 平日6299 湊, 夜晚同星期六日自己湊番, 因為工作地區離屋企比較遠, ...

成日對住, 關係好都變關係唔好啦!何況你本身關係唔好! 真係諗都唔好諗呀!除非你哋可以搬開住啦!

翡翠宮

國民生產總值:90968

開心吸收勳章 2017勳章 BKXmas勳章

stupid1209 發表於 16-12-1 15:18
其實仲有D周邊原因

1. 99煮俾BB食求其, BB 中午食得唔好, 夜晚果餐要我或C6放工煮

除非你既氣焰大過你99, 否則你做FTM 同自掘墳墓冇分別, 亦幫唔到bb 幾多. 可能轉工會更適合你.

2. 呢方面你唔駛擔心. 反而 bb 識多一種語言係好事, 佢讀本地小學的話, 學廣東話方面唔會唔正, 亦唔會追唔上. 不過你預左bb 可能會遲講野, 同埋入學前中文會麻麻地, 第日你多d 同bb 玩, 佢學得好快.

禁止訪問

國民生產總值:158

BKXmas勳章

回覆樓主:

公爵府

國民生產總值:29167

BKXmas勳章

搵份part time

公爵府

國民生產總值:29167

BKXmas勳章

搵份part time

子爵府

國民生產總值:10238

BKXmas勳章

回覆樓主:

關係已經唔好,仲要日對夜對,只會重辛苦,6299甚至C6對ftm既要求更高,真係要考慮清楚。

大宅

國民生產總值:1888

BKXmas勳章

可唔可以搬出去住?之前我奶奶衰到講:個女要隔離屋呀e都唔要你,但無辦法,小朋友見得邊個多就要邊個同住佢又管制你,咁樣既生活好難開心
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎