自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

好心痛,痛C個BB,外傭法例對僱主好唔公平,咁大的人為錯誤應該要佢工人賠償先對

子爵府

回覆:外傭虐兒案件 (請幫忙推上報)

有冇問差人點解仲唔跟進/請佢問話,俾咗機票個外傭走人咁點算呀?邊個負責先,明顯傷成咁,真係離乜譜,我睇到都嬲到震,明白到BB媽媽有幾心痛,希望BB早日康覆!

伯爵府

見到都肉痛, 當媽媽的一定更更肉痛。。。。祝bb快返!

珍珠宮

開心吸收勳章

DoReMi媽媽 發表於 16-12-1 17:26
我明你講咩,哩啲事,就算上到庭,個官都會係咁講,要證明外傭蓄意絕對係有難度,再者,當無辦法證明外傭 ...

現實的嘢真係幾無奈㗎!再講,當其時係唔係得工人同BB係屋企?如果有其他成年人係屋企,恐怕果個成年人都要共同承擔疏忽照顧的責任。

男爵府

所以幾時都話自己人湊好好多
見到都好心痛,bb一定好痛希望bb早日康復

子爵府

男爵府

認真講,告得入機會唔大仲要出糧出機票錢

大宅

HH_HH 發表於 16-12-1 15:02
轉載facebook外傭xx組。

在呢度講兩樣嘢,

第一, 工人照炒; 但所有費用, 全部拖住佢. 等個工人告你, 之後會有調解員同你地調解, 咁你再交埋有關照片.........同時, 希望佢告你時老作一大堆籍口, 咁到時調解員搵到真相之餘, 亦多啲笑料. 我嘅個案係工人要求 萬幾蚊, 再呈上一張好搞笑嘅投訴信. 結果只係 比咗 $3600(包人工, 一切假期機期...)

第二, 警察或者告佢傷人(或之類), 咁佢有心/無意, 就應該影响唔到是否有罪

水晶宮

回覆樓主:

oh my god

子爵府

翡翠宮

bigyanb 發表於 16-12-1 18:39
所以我成日都望住工人同自己落手,但投先我行轉背,佢都可以旭張櫈chair 責住仔腳指,痛到佢大叫,我擰返 ...

我老公個表妹,佢工人睇住歲幾兩歲嘅小朋友就撞到個頭都唔出聲!有次小朋友又差d碌落樓梯

子爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

男爵府

2024年龍年勳章

DoReMi媽媽 發表於 16-12-1 16:57
公平,公義,從來就冇發生喺香港人身上,香港有幾多幼兒受外傭虐待,甚至性虐,老人家被虐打,有國際傳媒報 ...

Super agree!! 我地香港人好欺負,日日辛苦捱世界仲要擔驚受怕
有事只可嘆唔好彩,個BB同媽媽真係好慘!!!

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

InkCartridge 發表於 16-12-1 20:06
現實的嘢真係幾無奈㗎!再講,當其時係唔係得工人同BB係屋企?如果有其他成年人係屋企,恐怕果個成年人 ...
香港嘅情況就係,受虐嘅都係老幼,唔多出聲(老人家唔想仔女煩寧願忍受虐待)或者唔識表達嘅幼兒,一有事發生,冇咗受虐者一方的口供,亦無證人(根本哩點係廢的,有證人在場,證人會俾哩啲事發生?之後做證人去告外傭? 有第三者在場,根本就唔會俾幼兒受虐),一旦警方不能立案,外傭同佢嘅工會,就會控告僱主追討人工,機票以及代通知金,哩啲事一直發生緊!

家人受到虐待,但不能將施虐者繩之於法,仲要抬錢俾佢走,嗰種憤怒,可以同邊個講?

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

aquamarine1030 發表於 16-12-1 21:17
Super agree!! 我地香港人好欺負,日日辛苦捱世界仲要擔驚受怕
有事只可嘆唔好彩,個BB同媽媽真係好 ...
哩件事,只係冰山一角咋!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

祝願bb早日康復

大宅

畀面勳章

回覆樓主:

希望bb快d無事

大宅

畀面勳章

回覆樓主:

希望bb快d無事

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

引用:轉載facebook外傭xx組。

原帖由 HH_HH 於 16-12-01 發表

轉載facebook外傭xx組。
真係心都痛埋。。。

唔好用自己既諗法,夾硬套落人地身上囉~ 唔該!!!!

珍珠宮

Blobfish 發表於 16-12-1 20:29
在呢度講兩樣嘢,

是!我之前不甘心給機票一個垃圾工人走(雖然囝仔沒受傷,但她做事和態度極差),我參考了bk僱傭板之前一jm的經驗,和她拖時間,最後她可能挨不了香港的生活貴,她最後返回菲律賓!

首頁

尾頁

跳至