用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

北區媽媽會 今日: 14|主題: 11645

有讀過戴蘇小韞既家長嗎?這家學校好嗎?求俾意見

複式洋房

國民生產總值:294

想個小朋友讀上午班,但得戴蘇有上午offer,有人知道呢間學校點樣?

王國熱話

複式洋房

國民生產總值:359

回覆樓主:

我都想知呢,收左上午班

複式洋房

你也是只有一家上午班嗎?面試感覺還可以,而且外面有一個室外遊樂場,但就不知道這家課程是不是如其他人說比較淺?

複式洋房

誠心等待ing 發表於 16-12-1 21:04
你也是只有一家上午班嗎?面試感覺還可以,而且外面有一個室外遊樂場,但就不知道這家課程是不是如其他人說 ...

係呀,唔知e間好唔好...不過唔好都無法,無其他幼稚園收

複式洋房

summerchan67 發表於 16-12-1 22:19
係呀,唔知e間好唔好...不過唔好都無法,無其他幼稚園收
我都係。有下午offer,但我覺得上午時間好用d
好似無咩關於戴蘇既評論

複式洋房

誠心等待ing 發表於 16-12-1 22:44
我都係。有下午offer,但我覺得上午時間好用d
好似無咩關於戴蘇既評論

我另2間係後備位... 唉....

大宅

國民生產總值:4187

發表於 7 天前 |顯示全部帖子
我的小朋友係戴蘇讀緊K1上午班,目前為止我認為呢間學校唔錯。我諗有上開親子王國的朋友都了解到呢間學校並唔係北區港媽港爸的熱門之選,甚至會擔心跨境學童過多的問題。以我觀察,K2及K3的跨境學童會較多,但K1上午班絕對係本地生佔大多數。
至於課程方面,我並唔覺得太淺,學校用的書係培生出版社的書同教育出版社的來說普通話,老師每日都會教普通話,學校有兩個加拿大籍的Nat Teacher,星期一至四會有由Nat教的英文堂,教我小朋友的Nat個名叫Victoria,我小朋友都好鐘意佢。K1基本上冇功課,主要係訓練大小肌肉的遊戲、唱歌同埋做手工,逢星期五會有小小的連線練習簡單繪畫同埋工作紙帶返屋企做,另外星期五亦會有一本書帶回家由父母進行親子閱讀;
學校老師同校車員工比我的印象都係有愛心,班主任會主動打電話同我地講小朋友的學習情況,學校亦有駐校社工為需要的家長提供協助,以學券制幼稚園來說我認為已能符合我的要求,最重要的是孩子讀得開心及喜歡上學。

複式洋房

發表於 6 天前 |顯示全部帖子
回覆 bbbPa 的帖子

非常詳細既資料,非常感謝

複式洋房

發表於 6 天前 |顯示全部帖子

另外你是否清楚呢間學校小一派位情況?

大宅

國民生產總值:4187

發表於 5 天前 |顯示全部帖子
回覆 誠心等待ing 的帖子

開學後曾經派過一份校訊,當中有列出小一派位情況,但我沒保留那份資料,印象中派位一般,不算差也說不上很亮麗。

複式洋房

明白,多謝

複式洋房

bbbPa 發表於 16-12-2 12:29
我的小朋友係戴蘇讀緊K1上午班,目前為止我認為呢間學校唔錯。我諗有上開親子王國的朋友都了解到呢間學校 ...

謝謝分享❤❤❤❤

複式洋房

我的小朋友係戴蘇讀緊K1上午班,目前為止我認為呢間學校唔錯。我諗有上開親子王國的朋友都了解到呢間學校 ...

謝謝分享❤❤❤❤

複式洋房

謝謝分享❤❤❤❤
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎