用戶登入

找回密碼 | 註冊

義工

婆媳關係 今日: 30|主題: 25031

計劃轉FTM, 但同6299關係唔好, 求意見!!!

複式洋房

國民生產總值:372

BKXmas勳章

而家自己係WORKING MUM, 同6299同住, BB 平日6299 湊, 夜晚同星期六日自己湊番, 因為工作地區離屋企比較遠, 日日早出晚歸, 同BB玩既時間唔多, 有時想同BB多D親子時間, 但6299同住, 有時我同BB自己玩緊佢地又會叫下佢, 跟住BB就會痴佢地, 我就會好唔開心, 試過向佢地發脾氣, 話佢地唔識得體諒我, 之後佢地大部分時間係房唔出黎

因為有時唔認同6299湊法同想陪住BB成長, 已計劃下個月RESIGN轉FTM, 但如果轉FTM, 成日會留係屋企, 會唔知點同6299相處, 驚會關係更加惡劣, 想大家俾d意見

其實仲有D周邊原因

1. 99煮俾BB食求其, BB 中午食得唔好, 夜?果餐要我或C6放工煮
2. 6299主要講國語, ?地同C6溝通都係, 只有我同C6講野先用廣東話, BB平時對6299多, 我唔想BB 學講野果陣講國語多過廣東話, 或者學到D唔正既廣東話
3. 工作方面唔太開心, 無心機做, 日日返工等放工

Jolin_Yuen    發表於 16-12-2 12:50

王國熱話
奶奶永遠係好人,我永遠係衰人
同男朋友拍左拖兩年,第一次見家長, 佢...
其實未來99係咪有精神病,大家討論下
唔屬我ge屋企

伯爵府

國民生產總值:15967

BKXmas勳章

要預左多矛盾.多說話聽.預左無左份收入就更加永無機會搬走.

小肥楊    發表於 16-12-2 17:27
美菲絲    發表於 16-12-1 16:22
pomanlife    發表於 16-12-1 16:12

複式洋房

BKXmas勳章

我驚多矛盾, 會影響我同C6感情, 其實而家同C6有時都為左呢D野嘈, 但我又諗如果自己湊就會減少意見不合

而且C6唔會搬走, 情願搵D大單位一齊住

美菲絲    發表於 16-12-1 16:22

大宅

國民生產總值:4225

BKXmas勳章

回覆樓主:

其實你發脾氣,
佢地已經大部份時間係房啦
你唔返工,
日對夜對,
一定更多問題,
一係分開住,
日日對足咁多時間,
都幾辛苦。

美菲絲    發表於 16-12-1 16:09

寶石宮

國民生產總值:429984

開心吸收勳章 FRISO飲奶勳章 美好大世界2017勳章 雞年勳章 2017勳章 BKXmas勳章 Xmas吸收勳章 動物勳章 ILLUMA Inspired by Nature勳章 吸收力勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 秋日勳章 炎夏勳章 春季勳章 冬日勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 2017媽媽節

矛盾多, 亦會多左同老公嘈交

日日閂埋自己和bb係房, 亦容易抑鬱

美菲絲    發表於 16-12-1 16:10

寶石宮

國民生產總值:429984

開心吸收勳章 FRISO飲奶勳章 美好大世界2017勳章 雞年勳章 2017勳章 BKXmas勳章 Xmas吸收勳章 動物勳章 ILLUMA Inspired by Nature勳章 吸收力勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 秋日勳章 炎夏勳章 春季勳章 冬日勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 2017媽媽節

美之選468 發表於 16-12-1 15:27
要預左多矛盾.多說話聽.預左無左份收入就更加永無機會搬走.
我寧願搬走左先做ftm

大宅

國民生產總值:1611

BKXmas勳章

點解叫6299既

複式洋房

BKXmas勳章

如果做半日PART TIME 呢?

子爵府

國民生產總值:10556

BKXmas勳章

stupid1209 發表於 16-12-1 15:36
我驚多矛盾, 會影響我同C6感情, 其實而家同C6有時都為左呢D野嘈, 但我又諗如果自己湊就會減少意見不合

而 ...

其實對住既時間多左,關係只會更惡化

美菲絲    發表於 16-12-1 17:30

大宅

國民生產總值:1001

BKXmas勳章

你預左只會更惡劣, 你冇做野佢實比說話你聽,除左忍你都改變唔到D咩野,除非搬走,如果日見夜見,真係好難頂得順

男爵府

國民生產總值:5943

BKXmas勳章

回覆:計劃轉FTM, 但同6299關係唔好, 求意見!!!

似乎做part time 或者搵份近啲屋企嘅工會好啲。

大宅

國民生產總值:1093

BKXmas勳章

Resign後時時刻刻見住佢地,實爆大鑊,請三思

大宅

國民生產總值:4178

BKXmas勳章

搵過份近屋企嘅工啦

好過三大一細喺屋企困獸鬥啦
喺佢地心目中
已經有佢兩老湊
你做乜鬼有工唔做同佢地爭仔湊
攪到個仔要養咁多人咁辛苦

自己點都要有份工有收入至可以喺人地屋企站穩住腳
當比機會自己儲定個錢傍身都好
到時有咩事老公唔撐自己
你自己都有本錢自己搬出去吖

Jolin_Yuen    發表於 16-12-2 12:52

珍珠宮

國民生產總值:30848

2017勳章 BKXmas勳章 ILLUMA Inspired by Nature勳章 動物勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 畀面勳章

回覆樓主:

同老爺奶奶住已經麻煩,你重要做 FTM? 相信你哋好快會爆一大獲,而家你返工,佢哋就話入房避下你,就下你,如果你連錢都唔搵,等佢個仔養,佢哋重使乜比面你?人係好現實,當你冇生產能力,唔好話 6299,你老公都對你唔一樣,諗清楚啦!

柴犬公主    發表於 16-12-3 23:40
Jolin_Yuen    發表於 16-12-2 12:52
主 賜 平 安

男爵府

國民生產總值:5665

BKXmas勳章

回覆樓主:

做左ftm唔代表兩老唔會干預你湊仔,只會磨擦更多。搵份地點近既工會仲好。
至於國語,只要係純正既,我唔覺大問題。bb學野好快,到時會bilingual。

美菲絲    發表於 16-12-1 20:25

子爵府

國民生產總值:10947

育兒性格勳章 BKXmas勳章

stupid1209 發表於 16-12-1 15:19
而家自己係WORKING MUM, 同6299同住, BB 平日6299 湊, 夜晚同星期六日自己湊番, 因為工作地區離屋企比較遠, ...

咁你間中可以帶bb去下街嘅,你咁多唔放心自己湊好過啦

水晶宮

國民生產總值:60512

BKXmas勳章

回覆樓主:

下,咁仲轉 ftm?? 想打交

子爵府

國民生產總值:11262

BKXmas勳章

同住仲轉?即係有排同住

子爵府

國民生產總值:12014

BKXmas勳章

我99唔係同我一齊住,平時都係我自己湊開,但上個星期黎住咗一個禮拜,我99都指3指4,真係好難頂,更可況你6299湊開,一定會多多說話,又話你唔識湊,咁湊唔掂嫁,lee d 說話一定有,有排煩
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

伯爵府

國民生產總值:16000

BKXmas勳章

回覆樓主:

你老公支持你轉ftm嗎?經濟壓力大嗎?如果他不是100%支持,他日你都會好辛苦。
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎