用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

自由講場 今日: 4062|主題: 868744

點幫高小學生減壓?

別墅

國民生產總值:544

發表於 前天 15:39 |顯示全部帖子
高小學生功課忙,測驗考試多,連玩嘅時間都唔多, 大家如何為自己的小朋友減壓呢?

侯爵府

國民生產總值:23362

發表於 前天 15:48 |顯示全部帖子

回覆樓主:

選擇學校時要有心理準備

別墅

國民生產總值:624

發表於 前天 16:17 |顯示全部帖子
夢非夢 發表於 16-12-1 15:39
高小學生功課忙,測驗考試多,連玩嘅時間都唔多, 大家如何為自己的小朋友減壓呢?
...

我的方法,每日幾忙都給他15-30分鐘做他喜歡做的事

子爵府

國民生產總值:12831

發表於 前天 16:19 |顯示全部帖子
自己唔俾壓力,佢地就會壓力銳減。

大宅

國民生產總值:3060

發表於 前天 16:23 |顯示全部帖子
我比佢 keep 住最鐘意嘅游水,落到水佢就減到壓。另外,周末會去郊外行吓,全日都休息有難度,高小生真係好忙!唔可以全日休息,最少半日。

男爵府

國民生產總值:9729

發表於 前天 16:24 |顯示全部帖子

回覆樓主:

小學考試一生人一少少部份,準時上牀,每日任玩半小時,父母平常心

男爵府

國民生產總值:8451

發表於 前天 16:34 |顯示全部帖子
每日有少少時間自己hea玩,同埋少d鬧,多d傾計、鼓勵。

彩鑽殿

國民生產總值:800539

動物勳章 ILLUMA Inspired by Nature勳章 活躍勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章

發表於 前天 16:41 |顯示全部帖子
點都要KEEP住有運動

別墅

發表於 前天 17:00 |顯示全部帖子
多謝大家嘅意見和提醒

別墅

發表於 前天 17:01 |顯示全部帖子
如果學校每天有一節俾學生做功課就好喇

侯爵府

國民生產總值:21272

發表於 前天 17:03 |顯示全部帖子

回覆樓主:

唔好話高小,初小都經常默書測驗考試,唔係家長比壓力,有時係小朋友自己對自己有要求。

子爵府

國民生產總值:10372

發表於 前天 17:09 |顯示全部帖子
打機

別墅

發表於 前天 20:47 |顯示全部帖子
pauline_c 發表於 16-12-1 16:23
我比佢 keep 住最鐘意嘅游水,落到水佢就減到壓。另外,周末會去郊外行吓,全日都休息有難度,高小生真係好 ...

真係得半日free

翡翠宮

國民生產總值:76488

畀面勳章

發表於 前天 20:48 |顯示全部帖子
heilok 發表於 16-12-1 16:19
自己唔俾壓力,佢地就會壓力銳減。

子爵府

國民生產總值:12896

認識瑞士牛牛第二回 2016夢想成真 貓狗褓姆 2015xmas 畀面勳章

發表於 前天 20:51 |顯示全部帖子
溫書果陣更中拎粒糖比佢食下,煮d佢鍾意嘅餸菜

伯爵府

國民生產總值:19408

發表於 前天 21:16 |顯示全部帖子

回覆:點幫高小學生減壓?

我從亞女小一開始!逄星期日都會出外!唔理去商場行、去離島遊、一家三口bbq!點都要出去輕鬆下!全日不接觸學習、練習!至今年已第9年了!每逄測考都只會叫女兒盡力溫了便可!從不話佢成續好與壞!每派完卷都會去遊玩

男爵府

國民生產總值:8179

發表於 前天 21:18 |顯示全部帖子
我個女5年班,除咗考試前一個月冇去街,平時星期六或日一定去郊遊

大宅

國民生產總值:1132

發表於 前天 21:33 |顯示全部帖子
高小真係好大壓力,又要面對呈分試

別墅

發表於 前天 21:35 |顯示全部帖子
sukicheng88 發表於 16-12-1 21:33
高小真係好大壓力,又要面對呈分試

大人細路都要減壓

大宅

國民生產總值:3032

2015xmas

發表於 前天 21:42 |顯示全部帖子
你覺得中學重要嗎? 如果你覺得冇所謂, 那麼就沒有壓力了, 但如果你想要一間比較好的中學, 壓力就已經來了
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎