用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

自由講場 今日: 620|主題: 869589

公司已貼名用具會唔會隨便用?

大宅

國民生產總值:1264

發表於 7 天前 |顯示全部帖子
我本身習慣帶飯,所以有套餐具(叉+匙)放pantry方便用,已經貼左名。
我公司食飯時間flexible,所以時刻都有機會同事在pantry食飯。今日叮完飯搵餐具,發現個叉已經被用完放在sink盆,個匙有另一男同事用緊!果刻真係嬲,不過發現個叉個名貼唔見左,我當佢係甩左,同事唔知係私人所以拎黎用,個匙應該都係,所以都冇出聲,諗住癡返個貼就算! 點知之後發現匙個名貼原來仲健在!! 即系個男同事知道係私伙野都拎黎用
係咪我大驚小怪,擺得出黎就預左其他人用?
(學精左會收工前收返去自己個位)

大宅

國民生產總值:1502

ansonity 發表於 16-12-1 16:17
我本身習慣帶飯,所以有套餐具(叉+匙)放pantry方便用,已經貼左名。
我公司食飯時間flexible,所以時刻都 ...

又會咁既
我以前做intern
擺私人杯係茶水間,都冇人會咁不問自取
如果係我就真心嬲
呢啲係衛生問題

樓主有冇同男同事講

男爵府

國民生產總值:8035

餐具我會放返自己櫃, 唔會放係公家地方, 因我唔想有人用過我自己的餐具

wcpcelia    發表於 7 天前

男爵府

國民生產總值:6317

畀面勳章 貓狗褓姆 2016夢想成真

哩D我通常洗完抹干拎返埋自己位,有時D同事以為離職同事唔要當公家用...

男爵府

國民生產總值:8203

畀面勳章

公司有個兼職老海鮮,話公司嘅嘢就係公司,可以任用任攞

男爵府

國民生產總值:7415

回覆樓主:

有d港孩係咁,最好用完洗完放返自己位

侯爵府

國民生產總值:20616

咁核突? 不過我d食具係放自己櫃的.....

男爵府

國民生產總值:8881

2015xmas

會放返自己櫃.

男爵府

國民生產總值:8583

動物勳章 ILLUMA Inspired by Nature勳章 熱血勳章 畀面勳章

放自己位最好....
我諗D同事以為放pantry就係公家用, 應該唔會慢慢睇下個餐具有冇貼野先用掛...我諗好多時係隨手拎起就用...
我自己果D冇貼名/貼貼紙之類, 但放晒係自己位..

民房

國民生產總值:12

放返去自己位,以防萬一

男爵府

國民生產總值:6205

mmmo 發表於 16-12-1 16:30
公司有個兼職老海鮮,話公司嘅嘢就係公司,可以任用任攞

抱歉笑左, 難怪話人地妻, 咪走雞

男爵府

國民生產總值:6713

回覆樓主:

餐具我係放番寫字台櫃桶,水杯放台面

子爵府

國民生產總值:13782

回覆:公司已貼名用具會唔會隨便用?

其實見到痴左名,都知有物主,唔會用,費時不問自取!

侯爵府

國民生產總值:20326

動物勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章 2015xmas

下次私人野放係自己柜度

我鍾意用自己買的文具,但我D同事好奇怪

明明有名,都可以照攞走...........唉,見到我都唔知點開口好

大宅

國民生產總值:1502

msanubis 發表於 16-12-1 16:40
抱歉笑左, 難怪話人地妻, 咪走雞

笑c人咩

公爵府

國民生產總值:26769

動物勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 夏天玩到顛 我的育兒心得勳章 育兒性格勳章 2015xmas

私人嘢我唔會放係公家位置....

大宅

國民生產總值:1013

我貼左名既杯唔見左~公司得十幾人~個個都識~除左替假清潔姐姐~我懷疑有人打爛左,又唔出聲~

琥珀宮

國民生產總值:185312

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 2015xmas

ansonity 發表於 16-12-1 16:17
我公司食飯時間flexible,所以時刻都 ...
用後洗淨收番自己位啦...

侯爵府

國民生產總值:23794

回覆樓主:

私人野習慣放自己位
正如想share俾人果啲先拎出黎放 pantry,例如 手信

子爵府

國民生產總值:13784

回覆:公司已貼名用具會唔會隨便用?

當然不會。唯有洗完放回自己位。

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎